Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 4. 2021,
17.43

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

32

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vega superračunalnik Margrethe Vestager

Torek, 20. 4. 2021, 17.43

2 leti, 12 mesecev

Janša s pritiskom na rdeči gumb zagnal superračunalnik Vega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

32

vega | Foto Printscreen YouTube

Foto: Printscreen YouTube

Superračunalnik Vega, ki so ga danes uradno zagnali v Mariboru, po besedah prorektorja mariborske univerze Zorana Rena uvršča Slovenijo med svetovne velesile po računalniški moči ter tako omogoča slovenskim in evropskim znanstvenikom izjemna odkritja. Premier Janez Janša je opozoril na prispevek takšnih sistemov pri iskanju cepiv zoper novi koronavirus.

Trenutno najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji je bil vzpostavljen v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR) in skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo EuroHPC. Nameščen je v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor (Izum).

Slovenija med elito

Po besedah direktorja Izuma Aleša Bošnjaka gre za enega od najmočnejših superračunalnikov v Evropi in svetu. "Trenutno je na svetu samo 13 držav, ki imajo močnejše superračunalnike," je dejal.

Vega ima zmogljivost 6,9 petaflopov, kar je približno toliko, kot če bi okoli 50 tisoč osebnih računalnikov hkrati vzporedno računalo isto računsko operacijo. "Naša superračunalniška moč je takoj za močjo Združenega kraljestva in pred Rusijo," je poudaril prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Ren.

Superračunalnik Atos
Novice Superračunalnik, vreden 17 milijonov evrov, v Sloveniji

Vega v boj s koronavirusom

Prvi zagnani superračunalnik v okviru podjetja EuroHPC je po besedah izvršne podpredsednice Evropske komisije, odgovorne za digitalni prehod, Margrethe Vestager odličen primer sodelovanja na različnih ravneh. "Superračunalništvo bo evropskim malim in srednjim podjetjem omogočilo vstop v visokotehnološko gospodarstvo prihodnosti. Še pomembnejše pa je, da lahko evropsko superračunalništvo s podporo umetni inteligenci pospeši identifikacijo molekul za nova zdravila in olajša sledenje okužbam z novim koronavirusom ter tako pripomore k reševanju življenj," je dejala v nagovoru prek videopovezave na današnji slovesnosti, ki je bila zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa dostopna javnosti le prek spleta.

Superračunalnik bo koristil številnim

Na pomen takšnih sistemov za spopadanje s sodobnimi izzivi, vključno z novim koronavirusom, je opozoril tudi predsednik vlade Janša, ki je tudi zagnal superračunalnik s simboličnim pritiskom na rdeči gumb. "Vega bo omogočil znanstvenikom odkrivanje novih materialov in komponent, pomagal jim bo modelirati globalne fenomene, odkriti nova zdravila in medicinske terapije v boju proti raku ali drugim trdovratnim boleznim. Prav tako bo Vega v pomoč podjetjem, predvsem tistim, ki razvijajo najnaprednejše produkte, na primer v farmaciji, avtomobilski industriji ali energetiki. S temi in podobnimi koraki Evropska unija odločno stopa tudi na pot strateške avtonomnosti," je dejal.

Arnes, superračunalnik
Novice Slovenija dobiva nov najzmogljivejši superračunalnik #video

Superračunalnik za 17 milijonov

Projekt, vreden 17,2 milijona evrov, sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, preostali del pa prispeva skupno podjetje EuroHPC. Poleg Vege v Sloveniji gradijo superračunalnike EuroHPC še v Bolgariji, Italiji, Luksemburgu ter na Češkem, Portugalskem in Finskem.

Ne spreglejte