SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Internetna zakladnica znanja Wikipedija ima vse manj obiskovalcev

3

termometer

Wikipedija je od začetka leta izgubila približno 300 milijonov mesečnih bralcev na osebnih računalnikih. Kaj je povzročilo tako drastično zmanjšanje obiskovalcev največje internetne enciklopedije?

Analiza podjetja Similar Web, ki zbira in obdeluje statistične podatke o spletnem prometu, kaže, da je največja spletna enciklopedija Wikipedija od začetka leta izgubila velik del obiskovalcev. Mesečno do baze znanja namreč dostopa kar 300 milijonov posameznih uporabnikov manj. To glede na raznolikost Wikipedijinega letnega obiska, ki lahko doseže tudi do tri milijarde različnih obiskovalcev (ne pozabite, da je na voljo v skoraj 300 jezikih), ni zanemarljiv delež.

Krivi so HTTPS, Google in vse večja nezanesljivost informacij Similar Web kot glavni razlog za zmanjšanje števila bralcev Wikipedije navaja prehod enciklopedije na varnejši spletni standard HTTPS. Ta v prvi vrsti onemogoča, da bi klike in s tem število posameznih obiskovalcev zviševali boti, avtomatizirani računalniški programi.

Čeprav to zanika soustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales, naj bi bil drugi razlog zmanjšanje preusmeritev s spletnih iskalnikov, predvsem Googla. Ta Wikipedije med rezultati iskanja sicer naj ne bi začel uvrščati nič nižje, temveč naj bi vse več uporabnikov zanimali tudi drugi viri informacij, ki so oddaljeni le en klik.

Na to po mnenju strokovnjakov pri Similar Webu posredno vpliva tudi tretji razlog – zmanjševanje kredibilnosti podatkov na Wikipediji. Za to so krivi tisti, ki vnose v enciklopediji spreminjajo za zabavo ali lastno korist (več o tem v tem prispevku). Ker odprta zasnova Wikipedije pomeni, da jo lahko ureja vsak, njeni sicer zelo zanesljivi administratorji ne morejo ves čas slediti vsem spremembam. Prav tako se v zadnjem času pogosto pojavljajo površni prispevki, v katerih avtorji ne navajajo virov in ne pazijo na slovnico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin