Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 3. 2019,
10.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

3

Natisni članek

sodišče vohunjenje Kitajska omrežja 5G Meng Wanzhou ZDA Huawei

Četrtek, 7. 3. 2019, 10.21

5 let, 1 mesec

Zasuk strategije kitajskega visokotehnološkega podjetja do ZDA

Huawei toži vlado ZDA: pravijo, da je izgon njihovih izdelkov v nasprotju z ameriško ustavo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

3

Huawei, 5G, MWC 19 | Huaweievi izdelki za končne uporabnike, ki delujejo v mobilnih omrežjih pete generacije (5G) | Foto Srdjan Cvjetović

Huaweievi izdelki za končne uporabnike, ki delujejo v mobilnih omrežjih pete generacije (5G)

Foto: Srdjan Cvjetović

ZDA že nekaj časa ostro nasprotujejo uporabi Huaweieve telekomunikacijske infrastrukture in izdelkov, a zdaj Huawei vendarle dejavno vstopa v pravno bitko. Tožijo ameriško vlado zaradi prepovedi uporabe Huaweievih izdelkov v ameriških zveznih agencijah.

Oblasti ZDA so močno omejile uporabo Huaweievih izdelkov v svoji državi zaradi pomislekov o nacionalni varnosti in domnevni povezanosti družbe Huawei s kitajsko vlado.

Menijo, da kitajska politična realnost ne dopušča nobeni kitajski družbi, zlasti ne visokotehnološkim, da ne bi dosledno ubogala zahtev in želj vladajoče kitajske komunistične partije, ki bi to lahko izkoristila za svoje vohunske apetite.

Američani zagovarjajo svoj prav po vsem svetu

Toda Američani se s svojimi pomisleki niso ustavili znotraj svojih meja, temveč pričakujejo, da jim bodo sledili vsaj še njihovi močni zavezniki. V več držav po svetu, tudi v Nemčijo, so že pred časom razposlali svoje lobiste, ki jih skušajo prepričati o podobnih ukrepih.

Ponekod jim je to že uspelo, tako so na primer na Novi Zelandiji in v Avstraliji izločili Huawei pri razpisih za nabavo telekomunikacijske infrastrukture za nastajajoča mobilna omrežja pete generacije (5G).

Huawei od prvega dneva zatrjuje, da so obtožbe povsem neutemeljene in da ameriške oblasti nimajo nobenega dokaza, ki bi upravičil prepoved, zdaj pa so te svoje argumente zapisali tudi v svoji tožbi proti vladi ZDA.

Razstavni prostor Huaweievega oddelka za omrežno infrastrukturo na letošnjem dogodku Mobile World Congress v Barceloni je bil v znamenju prihajajočih komercialnih mobilnih omrežij pete generacije. | Foto: Srdjan Cvjetović Razstavni prostor Huaweievega oddelka za omrežno infrastrukturo na letošnjem dogodku Mobile World Congress v Barceloni je bil v znamenju prihajajočih komercialnih mobilnih omrežij pete generacije. Foto: Srdjan Cvjetović

Huawei: Tožba je zadnje, kar nam je ostalo

Prisiljeni smo v tožbo kot zadnji mogoč odgovor, kajti ameriški kongres od začetka obtožb ne ponuja nobenega dokaza za svoje omejevanje naših izdelkov, je tožbo pojasnil trenutno predsedujoči družbe Huawei Guo Ping. Ni nobenega dokaza, da smo kadarkoli in kjerkoli ravnali v nasprotju z interesi naših kupcev, so znova poudarili.

Huawei gre tokrat korak naprej in zagovarja, da ameriška prepoved ni le nezakonita, temveč tudi škodljiva za ameriške potrošnike. Ameriška prepoved onemogoča Huaweiu udeležbo v pošteni tržni tekmi, zaradi česar so na koncu oškodovani tudi ameriški potrošniki, je še dejal Guo Ping. Trdi, da so ameriške trditve o vpletenosti Huaweia v hekerske napade na ameriške strežnike neresnične in zavajajoče.

"Obsodba brez sojenja"

Huawei je svojo tožbo vložil na ameriškem zveznem sodišču v mestu Plano, nekaj deset kilometrov severno od Dallasa v zvezni državi Teksas.

Formalno izpodbijajo ustavnost tistega člena ameriške zakonodaje (ameriški predsednik Donald Trump jo je sprejel avgusta lani), ki prepoveduje uporabo Huawievih izdelkov v ZDA bodisi prek neposrednega nakupa bodisi prek pogodb s podizvajalci.

To je obsodba brez sojenja, kar je povsem v nasprotju z ameriško ustavo, so prepričani pri Huaweiu. Obenem ponovno ostro zavračajo navedbe o povezanosti družbe Huawei s kitajskimi oblastmi. Nismo niti v lasti, niti pod nadzorom, niti pod vplivom kitajske vlade, so znova zatrdili v Huaweiu.

Soustanovitelj Huaweia Ren Zhengfei in oče glavne finančne direktorice Meng Wanzhou je nekoč delal za kitajsko vojsko, toda zdaj odločno zatrjuje, da Huawei (kljub sporni kitajski zakonodaji, ki vsem podjetjem narekuje sodelovanje s kitajsko vlado) ni pod nobenim vplivom ali nadzorom kitajskih oblasti. | Foto: Reuters Soustanovitelj Huaweia Ren Zhengfei in oče glavne finančne direktorice Meng Wanzhou je nekoč delal za kitajsko vojsko, toda zdaj odločno zatrjuje, da Huawei (kljub sporni kitajski zakonodaji, ki vsem podjetjem narekuje sodelovanje s kitajsko vlado) ni pod nobenim vplivom ali nadzorom kitajskih oblasti. Foto: Reuters

Ali tovrstno kazanje mišic lahko upočasni razvoj svetovnega interneta?

Verjamejo, da izid te pravne bitke ni pomemben samo za njihovo prihodnost in ugled, temveč tudi za prihodnost svetovnega interneta.

Mobilna omrežja pete generacije namreč prinašajo številne nove prednosti in priložnosti, ravno Huawei, ki se je poleg doseganja druge najvišje stopničke med proizvajalci mobilnih telefonov razvil tudi v največjega svetovnega ponudnika telekomunikacijske infrastrukture, pa je eden od tistih proizvajalcev telekomunikacijske opreme, ki je pri njenem razvoju do zdaj ustvaril največ.

Deutsche Telekom
Novice Deutsche Telekom: Ob morebitni prepovedi Huaweia bo evropski 5G zamujal vsaj dve leti

Kaj bo z Meng Wanzhou?

Vlada ZDA in kitajski Huawei pa imata odprto še eno bojno fronto, katere nepričakovana protagonistka je glavna finančna direktorica Huaweia Meng Wanzhou, sicer hčerka enega od soustanoviteljev Huaweia Ren Zhengfeia, ki je dolga leta delal za kitajsko vojsko in bil član kitajske komunistične partije.

Vlada ZDA in kitajski Huawei imata odprto še eno bojno fronto, katere nepričakovana protagonistka je glavna finančna direktorica Huaweia Meng Wanzhou, sicer hčerka enega od soustanoviteljev Huaweia Ren Zhengfeia. | Foto: Reuters Vlada ZDA in kitajski Huawei imata odprto še eno bojno fronto, katere nepričakovana protagonistka je glavna finančna direktorica Huaweia Meng Wanzhou, sicer hčerka enega od soustanoviteljev Huaweia Ren Zhengfeia. Foto: Reuters

ZDA jo skupaj s Huaweiem kazensko preganjajo zaradi domnevnih kršitev ameriških sankcij proti Iranu in s tem povezanih domnevnih finančnih prevar, zato so jo na zahtevo ameriških oblasti kanadske oblasti aretirale decembra, ko je potovala čez letališče v Vancouvru.

Napetosti med Kitajsko in Kanado so se okrepile, ko so ne dolgo po aretaciji Meng Wanzhou na Kitajskem aretirali dva Kanadčana, nekdanjega diplomata in poslovneža, ter ju obtožili ogrožanja nacionalne varnosti. Njuna aretacija se v javnosti pogosto razume kot odgovor na aretacijo Meng Wanzhou.

Meng Wanzhou
Novice Kaj Američani pravzaprav pripisujejo aretirani Huaweievi direktorici?

Še vedno ni jasno, ali bodo Meng Wanzhou izročili Združenim državam, ona pa je ravno prejšnji teden vložila civilno tožno proti kanadski vladi ter kanadski obmejni in redni policiji, ki jima očita resne kršitve človekovih pravic. Navaja, da so jo nezakonito zadrževali in izpraševali, preden so jo seznanili s tem, da je aretirana in zakaj je aretirana.

Huawei Meng Wanzhou
Novice Kanada začela postopek za izročitev direktorice Huaweia ZDA

Prva finančnica Huaweia se bo morala na sodišču naslednjič zglasiti 8. maja.

"Ne verjemite vsemu, kar slišite!"

Aretacijo svoje prve finančnice Huawei vidi kot politično motivirano in nadaljuje prizadevanja, s katerimi želi ameriško (in svetovno) javnost prepričati o neutemeljenosti obtožb ameriških oblasti.

Tako so med drugim v časniku Wall Street Journal objavili celostranski oglas, v katerem so bralcem svetovali, naj ne verjamejo vsemu, kar slišijo.

Ne spreglejte