Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2014,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

uporaba

Petek, 12. 12. 2014, 14.18

8 let

Hierarhija potreb za 21. stoletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Raje sem ves teden brez kapljice alkohola, kot da mi nekdo vzame mobilnik, je izjava, s katero so evropski uporabniki pametnih mobilnikov ponazorili prioriteto svojih potreb. A seksa in prhe ne dajo.

Mobilnik kot nepogrešljivi člen piramide Leta 1954 je ameriški psiholog Abraham Maslow v svojem seminalnem delu Motivacija in osebnost predstavil piramido, ki prikazuje hierarhijo človekovih potreb. Ta naše potrebe razvršča od preživitvenih fizioloških do tistih najpomembnejših za "dušo", kamor spada potreba po samoaktualizaciji. A to je veljalo, preden so v naš vsakdan prodrli pametni telefoni, katerih raznolika uporaba se dotika prav vseh stopenj piramide. Rezultati raziskave Boston Consulting Group (ki jo je sicer naročil Google) o pomembnosti te magične napravice kaže, da se vztrajno, a počasi povzpenja na vrh piramide.

Spolnosti ne dajo Kot navaja Wall Street Journal, se bi večina vprašanih (ti sicer prihajajo z največjih evropskih trgov, kot so Francija, Nemčija, Španija, Italija in Anglija) raje odrekla čokoladi, hitri prehrani in alkoholu, kot da bi morali teden dni preživeti brez mobilnega telefona. Položaj fizioloških potreb v samem temelju piramide ostaja aktualen, saj je 90 odstotkov vprašanih pred mobilnik postavilo prho, 80 odstotkov pa spolnost. Očitno se prav vsi po seksu redno oprhamo.

Naprava za vse potrebe Da bi razumeli te – za koga morda bizarne – rezultate, je treba poudariti, da mobilnik ni samo mobilnik. Na mnogo načinov je podaljšek naše osebnosti, ki nam omogoča zadovoljitev prav vseh vrst potreb, ki jih je opredelil Maslow: fizioloških (pornografske vsebine so izjemno priljubljene tudi na manjših zaslonih), varnostnih (find my iPhone, svetilka …), ljubezenskih (o srce parajočih SMS-sporočilih ne gre izgubljati besed), samozavestnih (le kaj je Like, če ne obliž ob znižani stopnji samozavesti) ter samoaktualizacijskih (od ustvarjalnosti do dela, mobilnik je nepogrešljiv).

Eksplozija mobilnega interneta Psihologinja Mojca Brezavšček meni, da je mobilnik danes preprosto eno ključnih orodij za povezavo s svetom – s čimer lahko zadovoljimo večino potreb. "To, da se mora odreči mobilniku, je zato danes za povprečnega človeka precej bolj boleče kot nekajdnevna abstinenca, naj bo od čokolade ali alkohola," je dodala.

Raziskava potrjuje tudi v medijih večkrat naveden trend eksplozije mobilnega dostopa do spleta. Po poročanju Wall Street Journala je t. i. "mobilni internet" leta 2013 samo na navedenih trgih ustvaril 90 milijard evrov prihodkov, ta vsota pa naj bi do leta 2017 poskočila na 230 milijard.

Ne spreglejte