Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple hekerji App Store Andrej Pirnat

Torek, 22. 9. 2015, 17.14

8 let

Hekerji zadali močan udarec Applovi digitalni trgovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Priljubljeno Applovo spletno trgovino App Store so z zlonamerno programsko kodo onesnažili hekerji ter s tem zadali prvi resen udarec programom in aplikacijam, ki tečejo na platformi iOS.

Gre za prvi primer, da se je zlonamernemu programu uspelo tako velikopotezno prebiti mimo strogih Applovih nadzornikov in svojo kodo prisesati stotinam legitimnih aplikacij, ki jih uporabniki iPhonov in iPadov vsak dan brezskrbno pretakajo na svoje naprave. Applovi skrbniki vsebin so seveda že aktivno začeli iskati in odstranjevati nadležni virus. Pred tem napadom so v vsej zgodovini obstoja digitalne trgovine App Store kibernetske varnostne službe zaznale vsega pet zlonamernih programov. Tokrat so številke precej bolj vrtoglave. Končnega števila jim še ni uspelo ugotoviti, saj se nova okužena aplikacija na radarju pojavi vsako minuto.

Kako je hekerjem uspelo? Prve analize so pokazale, da so hekerjem pri njihovem nečednem početju nevede pomagali kar sami razvijalci aplikacij. Mnogi so namreč pri razvoju svojih produktov uporabljali ponarejeno programsko opremo, imenovano XcodeGhost (izvirna je Xcode), ki pa je očitno v svoji omari skrivala nekaj neželenih okostnjakov.

Kot so sporočili iz Appla, je njihova prioriteta odkriti vse aplikacije, ustvarjene z omenjenim pretendentom, ter pomagati uporabnikom pri ugotavljanju, ali so bile njihove tablice in telefoni okuženi.

Ni vse tako črno Skozi vse te temne oblake pa je vseeno posijal tudi žarek upanja. Vsaj za zdaj namreč kaže, da ima zlonamerni skupek ničel in enic zelo omejeno funkcionalnost in v resnice ne počne ničesar pretirano drastičnega, kot je kraja osebnih podatkov, gesel in podobnega. Vseeno pa uporabnike opozarjajo, naj bodo previdni in naj ne nasedajo lažnivim pozivom k razkrivanju občutljivih informacij.

Med bolj razširjenimi aplikacijami sta se na širokem seznamu okuženih znašla pogovorni program WeChat in orodje za skeniranje kartic CamCard. Previdno torej pri brskanju in kupovanju na spletnih tržnicah!

Ne spreglejte