SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook vložil potrebne dokumente za kotiranje na borzi

2

termometer

Težko pričakovana uvrstitev delnic družabnega omrežja Facebook na borzo je vse bližje.

Vodstvo družbe je ameriškemu nadzorniku borze predložilo prvo javno ponudbo delnic, s čimer podjetje postaja javno. Do dejanskega začetka trgovanja bo sicer preteklo še nekaj mesecev.

Lani za 668 milijonov dolarjev čistega dobička Podjetje je v prodajo ponudilo za pet milijard dolarjev delnic. Iz prospekta, ki ga je ob tem predložilo, je sicer razvidno, da je podjetje lani zabeležilo 3,7 milijarde dolarjev prihodkov, pri tem pa imelo za 668 milijonov dolarjev čistega dobička.

Delnice naj bi na borzo uvrstili aprila ali maja Gre za najbolj nestrpno pričakovano javno prodajo delnic, odkar se je avgusta 2004 začelo na borzi v New Yorku trgovati z delnicami internetne družbe Google. Po pričakovanjih naj bi Facebookove delnice uvrstili na borzo aprila ali maja.

Najdražje podjetje na borzi je trenutno Apple Facebook je po lastnih izračunih vreden 75 do 100 milijard dolarjev (57 do 76 milijard evrov). Najdražje podjetje, s katerega delnicami se trguje na borzi, je trenutno ameriški Apple. Njegova vrednost je ocenjena na dobrih 417 milijard dolarjev.

Da se bo pozno spomladi začelo trgovati s Facebookovimi delnicami, se je ugibalo že dlje časa. Ne dolgo nazaj so se za ta korak odločila internetna podjetja, kot so poslovno družabno omrežje Linkedin, ponudnik ugodnih nakupov Groupon in razvijalec iger Zynga.

Največje družabno omrežje na svetu S trenutno približno 800 milijoni uporabnikov je Facebook daleč največje družabno omrežje na svetu. Čeprav je deležen kritik zaradi ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov, pa še naprej hitro raste.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin