Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
15. 3. 2022,
23.03

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

4

Natisni članek

Katja Pirc Gregor Anderluh hrana raziskave znanost Kemijski inštitut protein

Torek, 15. 3. 2022, 23.03

2 leti

Novo odkritje slovenske znanosti v svetovno zelo ugledni znanstveni reviji

Dosežek, ki prispeva k izkoreninjenju lakote, ima slovenski podpis

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

4

Kemijski inštitut, tobak | Na Kemijskem inštitutu že več kot deset let preučujejo delovanje proteinov NLP, ki ustvarjajo veliko škodo rastlinam in poljščinam. | Foto Kemijski inštitut

Na Kemijskem inštitutu že več kot deset let preučujejo delovanje proteinov NLP, ki ustvarjajo veliko škodo rastlinam in poljščinam.

Foto: Kemijski inštitut

Napredek pri razumevanju načinov, kako rastlinski škodljivci uničujejo pridelek, bo prispeval k zagotavljanju varne svetovne preskrbe s hrano, so poudarili v raziskavi sodelujoči znanstveniki s Kemijskega inštituta v Ljubljani.

V svetovno priznani znanstveni reviji Science Advances (leta 2020 je imela faktor nad 14) so 11. marca letos objavili rezultate raziskave, ki jo je opravilo 19 znanstvenikov v 14 ustanovah v Veliki Britaniji, Italiji, Nemčiji, na Japonskem in Finskem.

Andraž Kranjc in Gregor Mali
Novice "Torta ni pomembna samo zaradi češnje, pomembno je vse v njej"

Sodelujoči slovenski raziskovalci

Raziskavo so koordinirali na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, prva avtorica, ki je opravila tudi največ dela, je raziskovalka na odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo dr. Katja Pirc, vodja raziskave pa raziskovalec istega oddelka in direktor tega inštituta prof. dr. Gregor Anderluh. Iz te znanstvenoraziskovalne hiše so sodelovali še doktorski študentki Tina Snoj in Marija Srnko, vodja odseka izr. prof. dr. Marjetka Podobnik in dr. Jure Borišek s teoretičnega odseka.

Dr. Katja Pirc in prof. dr. Gregor Anderluh s Kemijskega inštituta v Ljubljani | Foto: Kemijski inštitut Dr. Katja Pirc in prof. dr. Gregor Anderluh s Kemijskega inštituta v Ljubljani Foto: Kemijski inštitut

Slovenski prispevek sta zagotovila še asist. dr. Mojca Mally in izr. prof. dr. Jure Derganc z Inštituta za biofiziko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter doc. dr. Nada Žnidaršič z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Ali nam bo uspelo pospraviti krompirjevo plesen?

Med drugim so odkrili nov in edinstven mehanizem proteinov, ki jih izločajo nekateri najpomembnejši povzročitelji bolezni poljščin, pri poškodovanju rastlinske celične membrane.

Jure Zupan
Novice "Kakovost vsake napovedi je odvisna predvsem od kakovosti vhodnih podatkov"

Razumevanje teh mehanizmov omogoča učinkovitejše načrtovanje novih sredstev in načinov za zaščito rastlin in poljščin pred temi škodljivci, kar je pomemben prispevek k zagotavljanju zanesljive svetovne preskrbe s hrano, so objavo pospremili znanstveniki Kemijskega inštituta.

V raziskavi so odkrili nov in edinstven mehanizem proteinov, ki jih izločajo nekateri najpomembnejši povzročitelji bolezni poljščin, pri poškodovanju rastlinske celične membrane. | Foto: Kemijski inštitut V raziskavi so odkrili nov in edinstven mehanizem proteinov, ki jih izločajo nekateri najpomembnejši povzročitelji bolezni poljščin, pri poškodovanju rastlinske celične membrane. Foto: Kemijski inštitut

Človeštvo se namreč še vedno bori z boleznimi, kot je krompirjeva plesen, ta je v 19. stoletju povzročila hudo lakoto na Irskem in sprožila velik val izseljevanja, še danes pa predstavlja veliko svetovno težavo.

molekulske sponke, Kemijski inštitut
Novice Nov slovenski prispevek k celičnemu zdravljenju

Več kot deset let raziskav škodljivih proteinov NLP

V omenjeni študiji so se usmerili na proteine NLP (ang.: Nep-1-like proteins), s katerimi nekateri najpomembnejši rastlinski patogeni poleg krompirja uničujejo še paradižnik, sojo, tobak, kakavovec in vinsko trto. Na Kemijskem inštitutu jih raziskujejo že več kot desetletje in so to pot že okronali z odmevnimi objavami, opisana študija pa je trajala štiri leta.

Robert Dominko, Kemijski inštitut, Ljubljana
Novice Avtomobili si ne morejo privoščiti takšnih akumulatorjev, kot jih imajo mobilne naprave!

Njihovo odkritje, ki so ga iznašli z vrsto biokemijskih, biofizikalnih in računalniških pristopov, tako zelo natančno opisuje mehanizem delovanja teh rušilnih proteinov.

Dr. Katja Pirc je opravila večino raziskovalnega dela, med drugim je sodelovala pri meritvah nevtronske reflektometrije na sinhrotronu v Veliki Britaniji in opravila meritve na kvarčni mikrotehtnici na Univerzi v Helsinkih. | Foto: Kemijski inštitut Dr. Katja Pirc je opravila večino raziskovalnega dela, med drugim je sodelovala pri meritvah nevtronske reflektometrije na sinhrotronu v Veliki Britaniji in opravila meritve na kvarčni mikrotehtnici na Univerzi v Helsinkih. Foto: Kemijski inštitut

Oster boj za evropska raziskovalna sredstva

Sodelujoči slovenski znanstveniki so prepričani, da je objava rezultatov njihovega dela v zahtevni in ugledni znanstveni reviji tudi pomembno priznanje visoke ravni raziskovalne ekspertize v Sloveniji in prispevek k ugledu in prepoznavnosti Slovenije in slovenskih raziskovalcev v svetovni znanstveni skupnosti.

fotovoltaika, optoelektronika
Novice Slovenska znanost ustvarja učinkovitejše sončne celice

Ob tem pa upajo, da se bo ta uspeh odrazil tudi pri pridobivanju finančnih sredstev za nakup drage raziskovalne opreme in uspešnosti raziskovalcev na razpisih Evropske unije, ki bodo omogočili nadaljnje raziskave – tudi pri tej raziskavi imajo že zelo natančno opredeljene naslednje korake.

Ne spreglejte