Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
25. 7. 2020,
18.32

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,17

2

Natisni članek

srčne bolezni srce infarkt preiskava znanost medicina

Sobota, 25. 7. 2020, 18.32

3 leta, 9 mesecev

Miniaturna leča, velika pomoč za zdravnike

Dobra novica za vse, ki še ne vedo, da bi jih lahko doletel infarkt

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,17

2

endoskop | Premer leče na novem endoskopu je zgolj malenkost več od ene desetinke milimetra. | Foto University of Adelaide

Premer leče na novem endoskopu je zgolj malenkost več od ene desetinke milimetra.

Foto: University of Adelaide

Skupina avstralskih in nemških zdravnikov in inženirjev je razvila, kot so opisali, najmanjšo snemalno napravo, s katero zdravniki lahko spremljajo razmere tudi v najmanjših in najtežje dostopnih delih telesa – celo v majhnih žilah. S tem lahko zmanjšajo krvavi davek največjega ubijalca človeštva.

Naprava ni debelejša od človeškega lasu, kar ji omogoča celo potovanje po žilah mišk, od koder zagotavlja doslej nepredstavljive tridimenzionalne posnetke iz tega mikroskopskega sveta notranjosti telesa.

Takšen vpogled lahko zdravnikom pravočasno posreduje ključne podatke, s katerimi lahko preprečijo ali zdravijo motnje kardiovaskularnega sistema.

laboratorij
Novice Z novim krvnim testom pet vrst raka najdejo do štiri leta prej

Obloge na žilah so uvod v srčne motnje

Bolezni in motnje kardiovaskularnega sistema so eden od največjih ubijalcev današnjega časa: kot je povedal dr. Jiawen Li, eden od avtorjev nove "kamere" z univerze v Adelajdi v Avstraliji, v tej državi zaradi tega izgubijo življenje vsakih 19 minut.

Struktura nove naprave za snemanje razmer v žilah, a tudi v drugih ozkih in težko dostopnih delih telesa | Foto: University of Adelaide Struktura nove naprave za snemanje razmer v žilah, a tudi v drugih ozkih in težko dostopnih delih telesa Foto: University of Adelaide Najpoglavitnejši dejavnik pri teh motnjah so obloge iz masti, holesterola in drugih snovi na stenah krvnih žil, zato je vpogled v stanje žil ključnega pomena pri obvladovanju tega pogostega in zahrbtnega zapleta.

Maska. Onesnaženje.
Novice Maske postajajo epidemiološka in ekološka težava

Leča, velika komaj desetinko milimetra

Endoskop sestavljata fino optično vlakno, katerega premer, skupaj z varovalno prevleko, ni niti pol milimetra. S tehniko tridimenzionalnega mikrotiska so na to vlakno v laboratorijih univerze v Stuttgartu natisnili lečo, katere premer komaj presega eno desetinko milimetra, zato jo je s prostim očesom skoraj nemogoče zaznati.

Tako pripravljeno optično vlakno so nato kot tipalo povezali z optičnim koherentnim tomografom (OCT), napravo, ki jo predvsem uporabljajo pri okulističnih preiskavah.

Nova optična naprava hitro in nedvomno razkrije zamaščene žile, ki so lahko svarilo za povečano tveganje pred infarktom. | Foto: University of Adelaide Nova optična naprava hitro in nedvomno razkrije zamaščene žile, ki so lahko svarilo za povečano tveganje pred infarktom. Foto: University of Adelaide

Uspešno preizkusili tudi na ljudeh

Avtorji so se o tem prepričali s preizkusi na krvnih žilah pri laboratorijskih miškah in tudi pri ljudeh. Dobili so posnetke s petkrat večjo ločljivostjo kot pri dozdajšnjih metodah, so med drugim poročali v prispevku v znanstveni reviji Light Science & Applications.

Tesla litij-ion baterija
Novice Baterija prihodnosti brez spornega kobalta

Ta metoda bi bila lahko uporabna tudi za druge predklinične in klinične preiskave, predvsem tiste, ki so posebej zahtevne zaradi težje dostopnosti preiskane tkiva ali organa. Med njimi bodo poleg kardioloških preiskav med drugim lahko tudi najzahtevnejše otorinolaringološke preiskave, napovedujejo avtorji.

Ne spreglejte