Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
12. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

Ford alkohol infotainment navigacija Sygic CES 2018

Petek, 12. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Ko piješ, ne vozi

"Dober večer, jaz sem vaš avto. Ali ste kaj pili danes?"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Sygic, Ford, Sync 3

Vozniki Fordovih avtomobilov z infotainment sistemom Sync 3 bodo po eni od naslednjih nadgradenj dobili (še eno) novo funkcijo: aplikacijo za izračun količine alkohola v krvi. Sledili bodo še drugi avtomobilski proizvajalci.

Skorajda ni več dnevnega policijskega poročila iz kateregakoli dela Slovenije (pa ne samo pri nas), v katerem v glavni vlogi ne nastopa voznik, ki je pregloboko pogledal v kozarec.

Še dobro, da jih prestrežejo policisti, preden bi zaradi svoje zmanjšane prištevnosti in zmožnosti povzročili nepopravljivo škodo, tudi takšno z najslabšim izidom: izgubo človeškega življenja.

Vsak okajeni voznik manj na cesti je majhna zmaga

Stroka si na najrazličnejše načine prizadeva, da bi okrepila zavest o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Tako so se med drugim pojavile različne aplikacije za mobilne telefone in druge računalniške naprave, ki ugotavljajo količino alkohola v krvi in obseg zmanjšanja zmožnosti za vožnjo.

Daleč od tega, da so to znanstveno utemeljene meritve, a za vsakega okajenega, ki so ga odvrnile od vožnje, lahko rečemo, da so naredile korak k uresničevanju svojega poslanstva.

Alkohol je neposredni krivec za četrtino od več kot 26 tisoč smrtnih žrtev na cestah Evropske unije. | Foto: Alkohol je neposredni krivec za četrtino od več kot 26 tisoč smrtnih žrtev na cestah Evropske unije.

Za Fordom še Jaguar, Land Rover, Honda ...

Pri Fordu so sklenili takšno aplikacijo vgraditi kar v informacijsko-zabavno-navigacijski sistem Sync 3, ki ga zagotavljajo v nekaterih svojih vozilih. To kažejo na razstavnem prostoru svoje podružnice Livio na letošnjem sejmu potrošniške elektronike CES, ki pravkar poteka v Las Vegasu.

V prihodnjih tednih bodo sledile še druge platforme, med njimi tudi za vozila Jaguar, Land Rover in Honda.

Aplikacijo zagotavlja slovaško podjetje Sygic, ki skrbi tudi za navigacijo v sistemu Sync 3. Poznamo jih tudi kot avtorje zelo razširjene navigacijske aplikacije za pametne telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS, skupaj z uporabniki njihove navigacije v avtomobilskih sistemih pa imajo več kot 200 milijonov uporabnikov v 115 državah.

Ne le avtomobilski informacijsko-zabavni sistemi, tudi pametni telefoni so zelo priljubljeno orodje za navigacijske storitve. | Foto: Ne le avtomobilski informacijsko-zabavni sistemi, tudi pametni telefoni so zelo priljubljeno orodje za navigacijske storitve.

Lažnivcev aplikacija ne bo ustavila

Aplikacija bo pred vsakim začetkom vožnje po 22. uri prek na dotik občutljivega zaslona avtomobilskega sistema želela odgovor na vprašanje, ali je voznik spil kaj alkohola. Če bo odgovor pritrdilen, bo aplikacija vprašala po spolu in masi voznika ter količini in času zaužitja, iz teh podatkov pa izračunala, ali je sploh še varno nadaljevati vožnjo.

A če bo voznik dejal, da ni spil nič, aplikacija seveda nima načina, da bi preverila resničnost izjave.

Tri od štirih uporabnikov pametnih telefonov z njim išče svojo pot in cilj

Alkohol je eden od največjih morilcev (ne le) na cestah. V Evropski uniji je alkohol neposredni krivec za vsako četrto od več kot 26 tisoč smrtnih žrtev letno na cestah držav članic.

Funkcija izračuna alkohola v krvi bo dodana tudi premijskim različicam Sygicove navigacije za pametne telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS. Ocenjujejo, da trije od štirih uporabnikov pametnih telefonov svojega zvestega digitalnega spremljevalca uporabljajo tudi za načrtovanje poti s storitvami in aplikacijami, ki izkoriščajo določanje položaja s sistemom GPS.

Ne spreglejte