Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
15. 3. 2015,
20.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

CeBIT Angela Merkel digitalna ekonomija

Nedelja, 15. 3. 2015, 20.08

7 let, 12 mesecev

Digitalna ekonomija lahko deluje le, če jo ljudje razumejo in razvijajo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizatorji, nemška kanclerka in visoki predstavniki države partnerke Kitajske so enotni: CeBIT je najpomembnejša svetovna konferenčna in sejemska prireditev globalnega digitalnega poslovanja.

Na letošnjem CeBIT, ki bo vrata svojega konferenčnega in sejemskega dela odprl jutri, bo do petka prisotnih 3.300 razstavljavcev iz 70 držav. Dogodek, ki se je prelevil iz večinoma potrošniškega v svetovno središče digitalne ekonomije, obravnava, kot pravijo, vse, kar je digitalizirano in se lahko digitalizira. To vključuje tudi za današnje razmere morda nekoliko futuristične koncepte, kot so avtonomni avtomobili, a tudi nove storitve, ki so že postale del vsakdana mnogo ljudi.

Danes so ključne kompetence digitalne Toda digitalna ekonomija lahko deluje le, če jo ljudje razumejo in razvijajo, so se strinjali vsi nemški govorci ob slavnostnem odprtju, med njimi tudi kanclerka . "Digitalizacija in globalizacija gredo skupaj, tudi konkurenca je globalna, moramo se naučiti razvijati digitalno," je prepričana nemška kanclerka, ki poudarja tako pomen internacionalizacije kot tudi razvoj skupnega evropskega notranjega trga. "Moramo sodelovati z ZDA in Kitajsko, a obenem potrebujemo močan notranji digitalni trg tako v Nemčiji kot tudi v Evropi."

Angela Merkel letošnje kitajsko partnerstvo na CeBIT vidi kot pomemben kamenček v letošnjem letu partnerstva inovacij med Nemčijo in Kitajsko, a je omenila tudi, da idej in patentov ni pomembno le razviti, temveč jih tudi ustrezno zaščititi. Svojo domovino vidi kot ustvarjalnega partnerja ne le pri razvoju novih idej, temveč tudi pri načinih, kako take ideje uspešno pridejo na trg.

Nemške digitalne prioritete Med pomembnimi nalogami digitalne transformacije v Nemčiji je kanclerka izpostavila širokopasovnost: do leta 2018 želijo povsod po Nemčiji zagotoviti dostop do interneta s hitrostmi najmanj 50 megabitov v sekundi.

Še naprej želijo podpirati "mnogo pametnih glav, ki jih ima Nemčija, pri uresničevanju njihovih poslovnih zamisli". Okrepili bodo program davčnih oprostitev in spodbud za mlada podjetja, ki so ga začeli predlani.

Kanclerka vidi veliko priložnosti za ustvarjalnost – ne le za Nemčijo, temveč prav tako za Evropo –, tudi na področju računalništva v oblaku ter s pravilnim in varnim ravnanjem s podatki. Treba je upoštevati varnostne zahteve zaradi zapletenih svetovnih razmer, a ob tem vendarle uporabiti pravo mero zdrave pameti, so se strinjali vsi nemški govorci.

Enotni evropski trg Ena od nemških prioritet, ki jih bodo močno zagovarjali, je enotni evropski notranji digitalni trg, zato bodo podpirali digitalne storitve ne glede na to, kdo v Evropi jih ponuja. Pri tej prioriteti kanclerka poudarja tudi internetno nevtralnost in politiko še prijaznejšega mobilnega gostovanja, ki se je v Bruslju zdaj sicer nekoliko upočasnila.

Med desetimi pomembnimi nalogami nemške digitalne transformacije Angela Merkel izpostavlja tudi zagotavljanje nujne informacijske infrastrukture za medicino, promet in druge pomembne vidike vsakdanjega življenja. Ampak kanclerka nima niti najmanjšega dvoma: "Nemčija to zmore, zato upam, da bom lahko prihodnje leto na CeBIT, tem najpomembnejšem svetovnem oknu digitalnega gospodarstva, poročala o novih uspešnih nemških in evropskih rešitvah."

Ne spreglejte