Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
23. 2. 2017,
13.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

9

Natisni članek

Microsoft digizgodbe Bill Gates

Četrtek, 23. 2. 2017, 13.57

6 let, 6 mesecev

Deset stvari, ki jih niste vedeli o Billu Gatesu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

9

Praktično vsi vedo, da je Bill Gates najbogatejši človek na svetu, da je ustanovil računalniško podjetje Microsoft in da skupaj z ženo Melindo vodi največjo zasebno dobrodelno organizacijo na svetu. Mi pa smo našli deset podrobnosti iz življenja Billa Gatesa, ki niso splošno znane.

Bill Gates je bil peklenski šef ...

Bill Gates | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gates je lani v intervjuju za britanski BBC (vir) priznal, da je bil na začetku svoje poti pri Microsoftu zelo strog šef. "Moral sem paziti, da s svojimi fanatičnimi delovnimi navadami nisem preveč utrujal zaposlenih."

Kot je povedal, ni razumel smisla počitnic, na pamet pa je poznal tudi vse tablice vozil svojih zaposlenih. "Ob pogledu na parkirišče podjetja sem točno vedel, kdo je v službi in koga ni ter kako zgodaj kdo odhaja domov." Dodal je, da je moral to navado opustiti, ko je število zaposlenih zraslo.

Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je leta 2011 v svojem članku za medij Vanity Fair potrdil, da je Gates ob koncih tedna temeljito preučeval Microsoftovo parkirišče in delal evidenco, kdo je v službi in kdo ne.

Paul Allen (desno) in Bill Gates sta leta 1975 skupaj ustanovila Microsoft. | Foto: Reuters Paul Allen (desno) in Bill Gates sta leta 1975 skupaj ustanovila Microsoft. Foto: Reuters

Allen je dejal tudi, da včasih Gates preprosto ni razumel, da je delavec lahko utrujen, izžet.

"Bob Greenberg, najin prijatelj s Harvarda, ki sva ga zaposlila v podjetju, je enkrat od ponedeljka do četrtka delal kar 81 ur, da je dokončal programerski projekt. Ko ga je predal šefu, ga je Bill brez obotavljanja vprašal: 'Kdaj prideš v službo jutri?' Bob je dejal, da je nameraval vzeti prost dan, Bill pa ni mogel razumeti, zakaj bi to storil, če pa lahko pride na delo." 


... a tudi razumevajoč in pravičen šef

Allen je za Vanity Fair zapisal tudi, da se je Bill Gates sicer rad drl na zaposlene, a znal tudi poslušati, kadar se je kateremu od zaposlenih zaradi pritiska utrgalo in se je začel dreti nazaj.

"Bill sicer ni mogel iz svoje kože, a se je v takih primerih pogosto umaknil, saj je vedel, da ima zaposleni najbrž prav. Nikoli pa se ni zgodilo, da bi kateri od zaposlenih zato, ker je povzdignil glas, letel iz podjetja. Bill ni želel izgubiti dobrih delavcev." | Foto: Reuters "Bill sicer ni mogel iz svoje kože, a se je v takih primerih pogosto umaknil, saj je vedel, da ima zaposleni najbrž prav. Nikoli pa se ni zgodilo, da bi kateri od zaposlenih zato, ker je povzdignil glas, letel iz podjetja. Bill ni želel izgubiti dobrih delavcev." Foto: Reuters

Bill Gates tudi nikoli ni dajal vtisa, da se ima za kaj več od svojih zaposlenih. Pri Microsoftu je dolgo veljalo pravilo, da se na vsa službena potovanja z letalom potuje v ekonomskem in ne poslovnem razredu.

Brad Silverberg, nekdanji podpredsednik Microsofta, je na spletni strani Quora zapisal: "Leta 1990 smo Bill, jaz in še nekaj drugih leteli v New York. Microsoft je bilo takrat že veliko, bogato podjetje. A pravilo je bilo, da so vsi v podjetju leteli v ekonomskem razredu in glej ga, sam Bill Gates je sedel na srednjem sedežu sredi ljudi in celoten let bral knjigo."


Kakovost dela ali nove ideje so pri Microsoftu merili s številom kletvic, ki jih je med predstavitvijo izrekel Gates

Programer Joel Spolsky, ki je za Microsoft delal med letoma 1991 in 1994 in v tem času razvijal orodje za urejanje preglednic Excel, je na svojem spletnem blogu pred časom opisal proces, ki so mu pri Microsoftu rekli BillG Review oziroma "razgovor z BillomG".

Joel Spolsky  |  Foto: TechCrunch | Foto: Joel Spolsky | Foto: TechCrunch

Vsak razvijalec programske opreme pri Microsoftu se je vsako leto dvakrat srečal z velikim šefom in mu predstavil svojo idejo oziroma delo. Bill Gates mu je postavljal vedno težja in težja vprašanja, dokler programer ni rekel "ne vem". Bill Gates ga je takrat nahrulil, zakaj je na sestanek prišel nepripravljen.

Kako dober se Gatesu zdi projekt, so na sestankih merili na edinstven način - manjkrat, kot je Gates rekel besedico "jebemti", boljši je bil. Ustanovitelj Microsofta je namreč zelo rad preklinjal, se spominja Spolsky. Med njegovo predstavitvijo Excela je Bill Gates zaklel samo štirikrat, kar je bil najboljši dosežek sploh.

"Pozneje sem izvedel, da Billa Gatesa v prvi vrsti pravzaprav ne zanima, kaj imaš za povedati, zanima ga, če imaš stvari pod nadzorom. Gates svojim programerjem zaupa, a takoj bo tudi vedel, če mu govoriš stvari, za katere misliš, da jih hoče slišati. Billa je bilo nemogoče pretentati z govoričenjem tehničnih izrazov vsevprek - takoj je videl skozi takšno s*anje, ker je bil pravi, dejanski programer," je zapisal Spolsky. | Foto: Reuters "Pozneje sem izvedel, da Billa Gatesa v prvi vrsti pravzaprav ne zanima, kaj imaš za povedati, zanima ga, če imaš stvari pod nadzorom. Gates svojim programerjem zaupa, a takoj bo tudi vedel, če mu govoriš stvari, za katere misliš, da jih hoče slišati. Billa je bilo nemogoče pretentati z govoričenjem tehničnih izrazov vsevprek - takoj je videl skozi takšno s*anje, ker je bil pravi, dejanski programer," je zapisal Spolsky. Foto: Reuters


Kako je najstniški Bill Gates osvajal dekleta

Ker so prepoznali njegov računalniški talent, so v srednji šoli Lakeside Billu Gatesu naročili, naj v okviru izobraževalnega projekta s pomočjo šolskega računalnika pripravi urnik in dijake razporedi v učne skupine in razrede.

Bill Gates kot srednješolec | Foto: Microsoft Bill Gates kot srednješolec Foto: Microsoft

Mladi Gates je razrede organiziral tako, da je v vse učne skupine predmetov, ki so ga zanimali, priključil dekleta, ki so mu bila všeč in so izbrala iste predmete.

Vir: Gates Foundation


20-letni Bill Gates je rešil matematični problem, ki ga 30 let ni znal nihče drug

Bill Gates je na testih SAT, ki so ameriška različica naše srednješolske mature, dobil 1.590 točk. Vseh mogočih točk je bilo 1.600. | Foto: Microsoft Bill Gates je na testih SAT, ki so ameriška različica naše srednješolske mature, dobil 1.590 točk. Vseh mogočih točk je bilo 1.600. Foto: Microsoft

Preden je zapustil Harvard, da bi s prijateljem Paulom Allenom ustanovil podjetje Microsoft, je Bill Gates na univerzi blestel. Njegov profesor matematike Christos Papadimitriou je desetletja pozneje razkril (vir), da je Gates rešil matematični problem, ki ga najboljši matematiki prej niso znali rešiti 30 let. 

Ko je Gatesa Papadimitriou dve leti kasneje poklical z dobro novico, da bodo njegovo rešitev objavili v ugledni akademski publikaciji, je bilo Gatesu za to malo mar - Harvard je namreč že zdavnaj zapustil in začel delati v Microsoftu, ki ga je ustanovil leta 1975.

"Izvedel sem, da se je Bill preselil v Novo Mehiko in delal v majhnem podjetju, ki razvija računalniške čipe ali nekaj takega. Škoda ga je, mladenič ima briljanten um, sem razmišljal takrat," je v enem kasnejših intervjujev dejal Papadimitriou.


Bill Gates je ječo videl od znotraj

Fotografija Billa Gatesa na policijski postaji v mestu Albuquerque po aretaciji zaradi prometnega prekrška. Star je bil 22 let.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Fotografija Billa Gatesa na policijski postaji v mestu Albuquerque po aretaciji zaradi prometnega prekrška. Star je bil 22 let. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Billa Gatesa so leta 1977, dve leti po tem, ko je ustanovil Microsoft, aretirali prometni policisti ameriške zvezne države Nova Mehika, ker je vozil prehitro.

Gates je bil sicer vedno ljubitelj hitre vožnje - prijatelju je nekoč razbil porscheja 928, prva res draga stvar, ki si jo je kupil kot direktor Microsofta, pa je bil športni avtomobil porsche 911.

Gates je bil kasneje tudi eden od lastnikov redkega porscheja 959, ki velja za enega najboljših športnih avtomobilov vseh časov. | Foto: Gates je bil kasneje tudi eden od lastnikov redkega porscheja 959, ki velja za enega najboljših športnih avtomobilov vseh časov.

Bill Gates je imel računalniško igro tako rad, da jo je izbrisal z računalnika, ker ga je ovirala pri delu

Bill Gates je bil obseden z računalniško igro Minolovec, eno od tradicionalnih iger v operacijskem sistemu Windows. Ker se je bal, da bi ovirala njegovo produktivnost, jo je izbrisal iz računalnika v svoji pisarni.

Microsoftovi zaposleni so ga kasneje nekajkrat opazili, da se je po službi odkradel v pisarne drugih zaposlenih in jo igral na njihovih računalnikih. | Foto: Microsoftovi zaposleni so ga kasneje nekajkrat opazili, da se je po službi odkradel v pisarne drugih zaposlenih in jo igral na njihovih računalnikih.

Bill Gates se je med intervjujem zaklenil v stranišče

Na računalniškem sejmu Comdex, nekdaj enem največjih tovrstnih dogodkov na svetu, je Bill Gates nekoč privolil v skupinski intervju z več novinarji. Med njimi je bil tudi John Dodge, ki je bil znan po tem, da je rad provociral sogovornika.

Billa Gatesa je maltretiral s čudnimi vprašanji, dokler ni direktorju Microsofta počil živec. Odvihral je na stranišče sobe, v kateri je potekal intervju, se zaklenil vanj in zbranim povedal, da ne pride ven, dokler se mu Dodge ne opraviči. To je tudi storil in intervju se je nadaljeval. Vir


Bill Gates lahko preskoči pisarniški stol

Gates je leta 1994 med intervjujem za ameriško televizijo CBS na vprašanje novinarske Connie Chung, če res lahko preskoči pisarniški stol, odgovoril z "odvisno od tega, kako visok je stol", nato pa ji je pokazal, da lahko:

Ko je Chungova nekaj minut kasneje v Gatesa začela vrtati z vprašanji o domnevni protimonopolni preiskavi zoper Microsoft, je preprosto vstal in odkorakal iz sobe, intervjuja je bilo konec.


Bill Gates ne govori niti enega tujega jezika

Kot je Bill Gates priznal v svojem tradicionalnem AMA (Ask Me Anything oziroma Vprašaj me karkoli) na spletnem forumu Reddit, najbolj obžaluje dejstvo, da se nikoli ni naučil nobenega tujega jezika.

Bill Gates je AMA (Vprašaj me karkoli) na spletnem forumu Reddit gostil že štirikrat, nazadnje marca lani (klik). | Foto: Reuters Bill Gates je AMA (Vprašaj me karkoli) na spletnem forumu Reddit gostil že štirikrat, nazadnje marca lani (klik). Foto: Reuters

"V srednji šoli sem se sicer učil grščino in latinščino in bil pri tem celo precej uspešen, a želim si, da bi znal govoriti francosko, arabsko, kitajsko. Nekaj časa sem se sicer trudil z Duolingom (spletna stran za učenje tujih jezikov - več o njej tukaj), a se mi ni dalo. Pohvale Marku Zuckerbergu (ustanovitelju Facebooka, op. p.), ki se je naučil mandarinščine (njegovo razpravo s kitajskimi študenti si lahko ogledate tukaj)," je na vprašanje na forumu Reddit odgovoril Bill Gates.

Ne spreglejte