SiolNET. Digisvet Novice
6,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Deset res uporabnih programov, za katere ni treba plačati niti centa

6,28

termometer

Na spletnem forumu Reddit je v ponedeljek uporabnike nekdo vprašal, ali poznajo kakšen računalniški program, ki je tako dober, da je skoraj neverjetno, da je popolnoma brezplačen. Dobil je skoraj 20 tisoč odgovorov, ki smo jih razvrstili po priljubljenosti in iz njih izluščili nekaj najboljših predlogov. 

VLC media player

VLC Foto: Matic Tomšič

Predvajalnik cele vrste večpredstavnostnih vsebin (glasba, video, spletni prenosi), ki uporabniku ponuja tudi številne nastavitve za prilagoditev delovanja in zmogljiva orodja za preprosto urejanje vsebin (obračanje videoposnetkov, na primer). Fant, ki je razvil VLC VLC, ga ohranja povsem brezplačnega in odprtega, pa čeprav mu korporacije za program že leta ponujajo ogromno denarja

Handbrake

Foto: Handbrake.fr Foto: Handbrake.fr

Orodje za pretvarjanje videoposnetkov iz enega datotečnega formata v drug datotečni format. Handbrake je lahko zelo uporaben takrat, ko želite na neko spletno stran naložiti videoposnetek, a vam tega ne dovoli, ker ni shranjen v pravem datotečnem formatu. 

Steam

Steam Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Najbolj uporabljana platforma za nakupovanje, shranjevanje in poganjanje računalniških iger. Namestitev Steama je brezplačna, če uporabnik ne želi, pa mu za igranje tudi ni treba kupiti ničesar, saj je na Steamu na voljo nekaj res kakovostnih čisto brezplačnih iger in še nekaj sto takšnih, ki ne prejemajo ravno blestečih ocen, a zanje vseeno ni treba plačati ničesar.

GeoGuessr Digisvet To je GeoGuessr, ena od najboljših brezplačnih stvari na internetu

7Zip

7zip Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Hitro in priročno orodje za odpiranje arhivov datotek, ki so shranjeni v formatih .zip ali .rar. Prednost pred konkurenčnim in bolj prepoznavnim WinRarom mu na Redditu dajejo zato, ker uporabniku nikoli ne bo začel "težiti", naj ga kupi. WinRar to počne, a ga lahko uporabljamo kljub temu, da zanj nikoli ne plačamo. Je pa seveda precej moteče - pravzaprav tako moteče, da je iz tega nastala dobro znana spletna šala

OBS Studio

obsproject.com obsproject.com

Kdor se želi lotiti prenosov v živo s svojega računalnika z operacijskim sistemom Windows, Linux ali macOS, a ne bi rad plačeval licence za profesionalni program, praktično nima druge izbire, kot da uporabi precej priljubljeni in zelo zmogljivi OBS (Open Broadcaster Software) Studio

Orodje za izrezovanje

Orodje za izrezovanje Foto: Matic Tomšič

Tega programa pravzaprav ni treba namestiti, saj je že del operacijskega sistema Windows (od različice Windows Vista dalje). Orodje za izrezovanje oziroma Snipping Tool, če uporabljate angleško različico Windowsov, uporabniku omogoči, da shrani del zaslona v obliki slike. Ko orodje odpremo, pritisnemo na Nov (izrezek), s križcem, ki zamenja kazalec miške, izberemo del zaslona, ki ga želimo izrezati, in ga nato shranimo s klikom na disketo.

Pametni telefon Digisvet Deset res hitrih trikov za pametni telefon, ki jih mora poznati vsak

NotePad++

NotePad++ Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Eden od najbolj znanih urejevalnikov besedila. Še posebej primeren je za programersko delo, saj pozna sintakso več kot 70 programskih jezikov. Na voljo je tudi v slovenskem jeziku. 

WinDirStat

WinDirStat Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Program WinDirStat analizira izbrani računalniški disk in datoteke, ki so shranjene na njem, prikaže v obliki velikih kvadratov. Če uporabnik meni, da mu določena datoteka na disku odžira veliko prostora, a ne ve, kam natanko jo je pospravil, jo lahko najde s pomočjo WinDirStat.

Alternativa programu WinDirStat je WizTree, ki deluje po skoraj istem načelu, a je malce novejši in še vedno prejema posodobitve. Razvoj WinDirStat se je namreč ustavil leta 2016. 

Krita

Eden najboljših popolnoma brezplačnih programov za risanje in ustvarjanje ter urejanje grafike. Uporabniku ponuja ogromno različnih orodij, kako je videti v akciji, pa si oglejte v zgornjem videoposnetku.

Open Toonz

Komplet zmogljivih orodij za animacijo risank, ki ga med drugim za svoje celovečerce uporablja tudi Studio Ghibli, eden mednarodno najbolj prepoznavnih japonskih filmskih studiev. 

Preberite tudi:

Thumb, članek Digisvet Rad bi imel plačljive aplikacije, a zanje ne bi plačeval. Kaj lahko storim? Thumb, nasvet, SMS Digisvet Nikar ne naredite te napake, ki bi jo naš bralec lahko drago plačal Ronald Bramlage, prevara Digisvet Resnična tragedija, ki je postala zlata jama za prevarante

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin