Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 3. 2015,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple iPhone iPad Edward Snowden

Sreda, 11. 3. 2015, 12.25

8 let

CIA že skoraj deset let skuša vdreti v naprave iPhone in iPad

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razkriti dokumenti navajajo, da ameriški obveščevalci že dalj časa iščejo načine vdora v programje Applovih mobilnih naprav z namenom kraje gesel in namestitve vohunskih programov.

V najnovejših razkritih dokumentih so opisana večletna prizadevanja agencije CIA (natančneje, znanstvenikov po naročilu te agencije) za pridobivanje oddaljenega dostopa in nadzora nad Applovimi mobilnimi napravami – mobilnimi telefoni iPhone in tablicami iPad. Dokumente je omenjenemu mediju razkril nekdanji sodelavec ameriške varnostne agencije NSA, danes pa žvižgač Edward Snowden.

Eden od soustanoviteljev medija The Intercept je Glenn Greenwald, ki je takrat kot novinar časnika The Guardian Snowdnu pomagal pri objavi njegovih razkritij. Novo bojišče v vojni med vladnimi agencijami in visokotehnološkimi podjetji Žarišče njihovih tovrstnih prizadevanj, ki segajo vse do leta 2006, so (bili) varnostni ključi, s katerimi te naprave kriptirajo osebne podatke. Iskali naj bi tako fizične kot tudi računalniške načine za prelisičenje Applovih varnostnih mehanizmov, kar bi jim omogočilo dostop do programske opreme v napadenih napravah. S tem dostopom bi napadalci lahko počeli marsikaj, med drugim na skrivaj kradli osebne podatke, onesposabljali naprave z nameščanjem drugih zlonamernih programov ali si zagotovili spremljanje vseh dejavnosti in lokacij na nadzorovani napravi.

Če bi se navedbe izkazale za pravilne, bi bilo to še eno bojišče med vladnimi agencijami in tehnološkimi podjetji, ki vztrajajo, da tovrstne dejavnosti rušijo zaupanje potrošnikov v visokotehnološke izdelke in kršijo pravice zasebnosti njihovih uporabnikov. Vpleteni so se zavili v molk Razkriti dokumenti ne odgovarjajo na vprašanje, ali je agenciji CIA uspelo pridobiti dostop do programske opreme za Applove mobilne naprave. Toda v še nepotrjenem izvlečku ene od predstavitev agencije CIA pred nekaj leti naj bi se pohvalili, da jim razmeroma majhno število varnostnih pomanjkljivosti, ki so celo javno znane, odpirajo vrata za takšne podvige – dokler teh pomanjkljivosti Apple s popravki ne odpravi.

Intercept je agencijo CIA takoj po objavi vsebine na svojem spletnem mestu prosil za komentar, a ga do trenutka te objave še niso dobili. V molk so se zavili tudi na vprašanja drugih (predvsem ameriških) medijev, tudi Apple o tem (še) ne daje izjav.

Ne spreglejte