SiolNET. Digisvet Novice
3,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čevlji, ki so bili tako napredni, da jih je Adidas nehal prodajati

3,60

termometer

V muzeju računalniške zgodovine v ZDA je razstavni eksponat s šifro X901.88A-B. Na prvi pogled nikakor ne spada v takšno ustanovo, a njegov opis razkrije, da je tam vendarle upravičeno. Gre za par 33 let starih tekaških superg Adidas Micropacer, prvih športnih čevljev na svetu, ki so imeli vgrajen računalnik za štetje tekačevih korakov, merjenje hitrosti in celo oceno porabljenih kilokalorij. 

Adidas je superge Micropacer, prve športne copate z vgrajenim računalnikom, izdal leta 1984. Računalnik je bil vdelan v levi čevelj in povezan s senzorjem v predelu za prste. Senzor se je aktiviral vsakič, ko se je uporabnik z levo nogo odrinil od tal, in zbiral podatke, ki jih je računalnik nato uporabil za analizo teka. 

Uporabnik čevljev Adidas Micropacer je na zaslonu na jeziku levega čevlja po športni aktivnosti s pritiski gumba Mode (zgoraj) lahko preveril, kako hitro je tekel, kolikšno razdaljo je pretekel in koliko korakov je naredil. Računalnik je izračunal tudi približno število porabljenih kilokalorij, podatek, ki ga je tekač lahko uporabil za prilagajanje energetskega vnosa in vzdrževanje telesne teže. 

The Biggest Loser Slovenija je na sporedu od torka do petka ob 21.10, sledi pa še komentatorska oddaja Od težaka do junaka.

Čevlji Adidas Micropacer so bili na voljo v dveh cenovnih različicah. Cenejši so bili oblečeni v različne polimere in gumo, dražji (na fotografiji) v kengurujevo usnje. Čevlji so bili namenjeni predvsem občasnim tekačem na dolge proge.  |  Foto: American Federation of Arts/Bata Shoe Museum Čevlji Adidas Micropacer so bili na voljo v dveh cenovnih različicah. Cenejši so bili oblečeni v različne polimere in gumo, dražji (na fotografiji) v kengurujevo usnje. Čevlji so bili namenjeni predvsem občasnim tekačem na dolge proge. | Foto: American Federation of Arts/Bata Shoe Museum

Težava je bila, da je bil čevelj Micropacer, ki ga je Adidas začel prodajati pred poletnimi olimpijskimi igrami v Los Angelesu leta 1984, že ob prihodu na police obsojen na propad.

Micropacer je bil zaradi računalnika pretežek za resnega rekreativnega, kaj šele tekmovalnega tekača. Očitali so mu tudi, da stopala zaradi izbire materialov ne morejo dihati. Za par čevljev je bilo ob upoštevanju inflacije treba odšteti današnjih od 215 do 245 evrov, kar je bilo za mnoge preveč. 

Ker je bil računalnik v jeziku levega čevlja, je bil eden od očitkov supergam Adidas Micropacer tudi ta, da oba čevlja nista enako težka. Ker je bil računalnik v jeziku levega čevlja, je bil eden od očitkov supergam Adidas Micropacer tudi ta, da oba čevlja nista enako težka.

Preveč revolucionarni za svoj čas

A največja ovira za uspešno prodajo superg Adidas Micropacer je bila, da svet na tehnologijo, ki jo nosiš na nogi, takrat še preprosto ni bil pripravljen, so kasneje ocenili računalniški strokovnjaki.

Adidas je zato ustavil nadaljnji razvoj Micropacerja in superge prenehal prodajati že leta 1987, znamko pa za krajši čas obudil leta 2014 ob 30. obletnici prvega izida čevljev Micropacer. 

Da je bilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja še prezgodaj za mešanje tehnologije in osebne športne opreme, je podobno kot Adidas spoznala tudi Puma, ki je leta 1985 predstavila tekaške copate Puma RS, prve, ki jih je bilo mogoče s kablom priklopiti na računalnik Commodore 64 ali Apple IIe.  |  Foto: Puma Da je bilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja še prezgodaj za mešanje tehnologije in osebne športne opreme, je podobno kot Adidas spoznala tudi Puma, ki je leta 1985 predstavila tekaške copate Puma RS, prve, ki jih je bilo mogoče s kablom priklopiti na računalnik Commodore 64 ali Apple IIe.  |  Foto: Puma

Tehnološka stroka je čevljem Adidas Micropacer kljub njihovemu prodajnemu neuspehu pripisala pionirsko vlogo pri (veliko) poznejši masovni komercializaciji tehnoloških pripomočkov za beleženje podatkov o telesnih aktivnostih uporabnika. Superge so zato tudi dobile mesto v stalni razstavi muzeja računalniške zgodovine v ZDA. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin