SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ceneje za bolj premožne: na spletu različne cene pri istem ponudniku

2

termometer

 | Foto:
Raziskava je pokazala, da lahko za isti izdelek na spletni strani plačate več glede na to, kje se nahajate in kakšen je vaš dohodek.

Novinarji ameriškega časopisa Wall Street Journal so izvedli raziskavo, pri kateri so preverili ceno običajnega spenjača na spletni trgovini staples.com in ugotovili, da je bila ta različna za dva uporabnika, ki sta živela le nekaj kilometrov en od drugega, kar naj bi bilo odločilno za razliko v ceni. Spletna stran trgovca je tako ceno prilagajala lokacijskim podatkom in oddaljenosti konkurenčnim trgovinam, če je bila konkurenca v obsegu 30 kilometrov, je bila prikazana diskontna cena. Poglobljeno raziskovanje je odkrilo, da je na območjih z višjim povprečnim osebnim dohodkom prebivalcev spletna stran prav tako prikazovala bolj ugodne cene. Spletno nakupovanje je leta veljalo za lažje, z boljšo primerjavo cen pri konkurenčnih ponudnikih in predvsem cenejše od klasičnega nakupovanja, a nam prihodnost prinaša vse bolj ozko tržno usmerjenost. Spletne trgovine s pomočjo "piškotkov" dobivajo informacije o uporabniku v realnem času in temu (ne)primerno skoraj neopazno prilagajajo ponudbe. Običajen uporabnik namreč ne bo mogel opaziti majhne razlike v ceni in spremljajočem besedilu.

Prek luže so pri poslovno uspešnem, legalnem, a neetičnem modelu prilagajanja cen povpraševalcu ujeli vsaj štiri velike trgovske verige. Pri tem naj bi se te opirale na informacije o spletni zgodovini brskanja in lokacije, celo dostopa prek pametnega telefona. Spreminjanje cen pa bi, glede na anketo, razburilo več kot tri četrtine potrošnikov, če bi ti izvedeli, da je nekdo drug za isti izdelek v isti trgovini plačal manj.

Uporaba geografskega raziskovanja pri postavitvi cen spletnih trgovcev razgrajuje pomen spletnega nakupovanja, ki je običajno izenačeval potrošnike in jih hkrati razvajal z bolj ugodnimi cenami. Podoben primer se je zgodil leta 2000, ko je Amazon prodajal DVD-je različnim ljudem po različnih cenah, cenovno razliko pa je moral po odkritju vrniti. Tudi v Evropi, bolj natančno v Španiji, so odkrili nekaj primerov prilagajanja cen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin