Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
17. 10. 2020,
16.20

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Natisni članek

Pedro Sanchez Španija Belgija pametni telefoni 5G Xiaomi TCL Honor Huawei

Sobota, 17. 10. 2020, 16.20

3 leta, 6 mesecev

Negotove razmere in težke odločitve za Huawei

Bruselj jih ne mara, Madrid jih podpira, "otroka" bodo verjetno prodali

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

IFA 2020, Huawei | Huawei je bil eden od razstavljavcev na letošnjem zelo posebnem sejmu potrošniške elektronike in gospodinjskih aparatov IFA v Berlinu. | Foto Messe Berlin

Huawei je bil eden od razstavljavcev na letošnjem zelo posebnem sejmu potrošniške elektronike in gospodinjskih aparatov IFA v Berlinu.

Foto: Messe Berlin

Še ena slaba novica iz Evrope, malo spodbude iz drugega dela naše celine in temeljno strukturno vprašanje na svetovni ravni – to je trenutna realnost najbolj "opevane" tehnološke družbe na svetu.

Kljub vsem embargom in prekinitvam dobavnih verig zaradi domnevnega varnostnega tveganja, ki naj bi ga po navedbah ameriške vlade povzročala uporaba telekomunikacijske infrastrukture družbe Huawei, se ta visokotehnološka družba ne predaja usodi.

Huawei, IFA 2020
Novice Huawei predstavil šest novih naprav in novi uporabniški vmesnik za mobilne naprave

V četrtek, 22. oktobra, še vedno nekako v običajnem terminu, bodo predstavili svoje najnovejše pametne telefone serije Mate 40.

Morda bodo ti telefoni za Huawei celo zgodovinski, kajti če se ne bo v kratkem kaj spremenilo, bi to utegnili biti njihovi zadnji telefoni z lastnimi procesorji Kirin, ki jih zaradi ameriškega embarga ne morejo več proizvajati. Del proizvodne tehnologije je namreč ameriški in zato glede na zdajšnje omejitve zunaj njihovega dosega.

V četrtek, 22. oktobra, bodo pametni telefoni serije P40 (na sliki) predali štafeto najnovješih in najbrž tudi najzmogljivejših Huaweijevih pametnih telefonov prihajajoči seriji Mate 40.  | Foto: Srdjan Cvjetović V četrtek, 22. oktobra, bodo pametni telefoni serije P40 (na sliki) predali štafeto najnovješih in najbrž tudi najzmogljivejših Huaweijevih pametnih telefonov prihajajoči seriji Mate 40. Foto: Srdjan Cvjetović

Ponovno postavljanje prioritet

Ravno zaradi nedostopnosti ameriških komponent in tehnologij, za katere še vedno nimajo v celoti lastne alternative, poskuša Huawei rešiti, kar se rešiti da. V korporativnem žargonu se temu reče ponovno postavljanje prioritet.

Vse kaže, da bodo okrepili svoje že prej izražene namene, da se usmerijo na premijske telefone lastne blagovne znamke, in da bodo hčerinski znamki Honor, ki so jo ustvarili predvsem za mlajše uporabnike in tiste, ki jim je pomembna tudi cena, dali več proste poti.

IFA 2020
Novice Epidemija kot priložnost

Trije resni kandidati za nakup

Za nakup znamke Honor ter pripadajoč razvoj, raziskave in dobavne verige se zanimajo trije resni kupci. Za najverjetnejšega se je izkazala družba Digital China, ki že zdaj deluje kot distributer znamke Honor, a sta še vedno resno v igri tudi dve tehnološki družbi, ki sta zdaj neposredna tekmeca: TCL in Xiaomi, povzemajo mediji ob sklicevanju na neimenovane vire, povezane s sicer zaupnimi pogajanji.

Huawei naj bi iz tega nakupa po ocenah poznavalcev iztržil od 15 do 25 milijard kitajskih juanov, kar je nekje med 1,9 in 3,2 milijarde evrov, predvidoma vse v svežem denarju. Vse štiri omenjene družbe so odklonile kakršnokoli komentiranje teh navedb.

Pametni telefoni Honor nagovarjajo predvsem mlajše uporabnike in tiste, ki jim je pomembna tudi cena. | Foto: Matic Tomšič Pametni telefoni Honor nagovarjajo predvsem mlajše uporabnike in tiste, ki jim je pomembna tudi cena. Foto: Matic Tomšič

Za cenejše telefone so marže zelo nizke

Družba Honor je bila ustanovljena kot Huaweieva hčerinska družba, ki že zdaj posluje skoraj povsem samostojno od svojega lastnika. V drugem letošnjem trimesečju je bilo po podatkih analitikov družbe Canalys prodanih 14,6 milijona pametnih telefonov, predvsem na domačem kitajskem trgu. Za primerjavo, v istem času je Huawei po navedbah istega vira prodal 41,2 milijona pametnih telefonov svoje istoimenske blagovne znamke.

Ker pa so marže pri cenejših telefonih skoraj blizu ničle, se Honor ne more pohvaliti z velikimi dobički. Lani je tako ob prihodkih, ki jih ocenjujejo na 75 milijard juanov (9,5 milijarde evrov), dobiček znašal le pet milijard juanov (634 milijonov evrov).

IFA 2020
Novice Podpora omrežjem 5G ni več ekskluziven privilegij najdražjih mobitelov

S spremembo lastnika Honor ne bo več omejen z (vedno večjimi) ameriškimi sankcijami, bo pa to dobra novica tudi za ameriške dobavitelje, za katere sta tako Honor kot še vedno sankcionirani Huawei predstavljala pomemben delež poslovanja.

Začelo se je na Otoku, nadaljevalo v Franciji

Za Huawei so (pametni) telefoni le slaba polovica celotnega njihovega prihodka, zato jim je vsaj toliko pomembno poslovanje na področju telekomunikacijske infrastrukture, predvsem na področju mobilnih omrežij pete generacije. Verjamejo, da so tu pred svojo konkurenco.

Toda iz Evrope zanje ne prihajajo nič kaj spodbudne novice na to temo. Potem ko sta jim zaradi ameriških obtožb, ki jih Huawei odločno zavrača, hrbet praktično popolnoma obrnili Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Francija (vse kaže, da bi kaj podobnega vsaj za jedrno omrežje utegnila narediti tudi Slovenija), se je na ta seznam vpisala tudi Belgija.

Huawei, Francija, 5G
Novice Zelena francoska luč za Huawei pa morda le ni tako zelena
Huawei, Radoslaw Kedzia, Histro Zhangqin
Novice Huawei: "Nastaja nov digitalni berlinski zid"

Rdeča luč iz Belgije

Proximus in Orange Belgium, dva največja belgijska mobilna operaterja, ki v svojem skupnem omrežju že uporabljata Huaweievo opremo za radijski dostop, sta z identičnim sporočilom za javnost naznanila, da so, kot so zapisali, na podlagi tehnoloških, operativnih in finančnih meril sklenili vso to Huaweivo opremo zamenjati z Nokijino.

Za Nokio je to velika zmaga, Ericsson, ki sicer velja za močnejšega na področju radijskega dostopa, pa bo zagotavljal jedrno omrežje 5G, nekako v skladu s svojimi že sklenjenimi pogodbami.

Huawei je tako poraženec še na eni fronti, analitiki pa niso povsem prepričani, da niso bili glavni vzrok za odločitev politika in z njo povezani domnevni varnostni pomisleki ter da največji poraženci na koncu ne bodo ‑ uporabniki.

Španski premier Pedro Sanchez | Foto: Reuters Španski premier Pedro Sanchez Foto: Reuters

Tolažba s Pirenejskega polotoka

Majhen obliž na zdaj že globoko Huaweievo evropsko (in svetovno) rano prihaja iz Španije, natančneje iz ust španskega premierja Pedra Sancheza, ki je podprl Huaweievo udeležbo pri gradnji tamkajšnjih mobilnih omrežij pete generacije.

Sanchez je v svojem govoru na konferenci v Lizboni pred nekaj dnevi napovedal, da bo tri četrtine španskega ozemlja še pred koncem leta imelo dostop do mobilnega omrežja pete generacije, pri čemer je izrecno poudaril, da bo pri gradnji teh omrežij sodeloval tudi Huawei.

Ne samo države

Španski premier sicer ni nakazal, na katerih delih omrežja bodo sodelovali s Huaweiem, kar lahko še vedno pomeni, da ne bodo imeli možnosti zagotoviti opreme za najbolj kritične dele omrežja, a že to sporočilo je za Huawei zagotovo izredno prijetno.

Poleg držav, ki obračajo hrbet Huaweiu, je že v začetku leta tudi Vodafone, ki je prisoten v številnih evropskih in še nekaterih državah drugod po svetu, sklenil, da bo, kot so takrat rekli, skladno z mednarodnimi priporočili zamenjal Huaweievo opremo povsod v svojih omrežnih hrbtenicah.

Ne spreglejte