Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 6. 2021,
22.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

29

Natisni članek

kriptovalute kriptovaluta bitcoin Elon Musk

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 22.00

2 leti, 10 mesecev

Bogataš ljudi pahnil v brezup, nato pa: "Rad se malo pošalim"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

29

Elon Musk, Tesla | Elon Musk je že večkrat pokazal, da uživa, kadar na družbenem omrežju Twitter igra klovna in s šaljivimi objavami zabava milijone svojih sledilcev. Toda v zadnjih mesecih je začel številnim najedati živce, saj nekateri Muskovi tviti o kriptovalutah zmanjšujejo vrednost njihovih naložb. | Foto Guliver Image

Elon Musk je že večkrat pokazal, da uživa, kadar na družbenem omrežju Twitter igra klovna in s šaljivimi objavami zabava milijone svojih sledilcev. Toda v zadnjih mesecih je začel številnim najedati živce, saj nekateri Muskovi tviti o kriptovalutah zmanjšujejo vrednost njihovih naložb.

Foto: Guliver Image

Vlagatelji v kriptovalute, predvsem tisti, ki v upanju na hitro oplemenitev kapitala vanje mečejo svoje življenjske prihranke, imajo v zadnjih tednih čez glavo velepodjetnika Elona Muska. Ta z objavami na Twitterju že slab mesec pripomore k sunkovitim upadom cene bitcoina, kar s sabo v globino praviloma vselej povleče tudi druge kriptovalute. Musk, ki je pred dnevi posredno priznal, da uživa v vihtenju tolikšnega vpliva in moči, si je zaradi domnevnega uničevanja življenj zaradi neodgovornega tvitanja prislužil grožnjo hekerskih anarhistov Anonymous.

Elon Musk, Jeff Bezos
Novice Vojna najbogatejših Zemljanov, ki jo bo občutil ves svet

Elon Musk, ustanovitelj proizvajalca električnih vozil Tesla in tovarne vesoljskih plovil SpaceX ter tretji najbogatejši človek na svetu, je v zadnjih mesecih postal morda največji svetovni vplivnež na področju kriptovalut. Muskove pogosto enigmatične objave na Twitterju milijoni njegovih sledilcev požirajo kot verske spise, posledično pa njegovim tvitom sledi tudi gibanje cen omenjenih kriptovalut.

V začetku leta je predvsem Muskova promocija v neslutene višave pognala šaljivo kriptovaluto dogecoin, ki je z več kot dvestokratnimi donosi postala ena od najboljših naložb zadnjih 12 mesecev.

Dogecoin je po meteorni rasti vlagateljem samo med aprilom in majem omogočal desetkratno povečanje naložbe. Kdor je dogecoin kupil v začetku tega leta, bi svoj vložek lahko povečal 50-kratno, kdor pa kadar koli v letu 2020, pa tudi več kot dvestokratno. | Foto: AP / Guliverimage Dogecoin je po meteorni rasti vlagateljem samo med aprilom in majem omogočal desetkratno povečanje naložbe. Kdor je dogecoin kupil v začetku tega leta, bi svoj vložek lahko povečal 50-kratno, kdor pa kadar koli v letu 2020, pa tudi več kot dvestokratno. Foto: AP / Guliverimage

Musk je pomembno pripomogel tudi k letošnji rasti bitcoina, med drugim je njegova Tesla vanj vložila kar milijardo ameriških dolarjev.

Prejšnji mesec je Musk začel obračati ploščo. Sredi maja je oznanil, da Tesla za nakupe električnih avtomobilov ne bo več sprejemala bitcoinov, nato pa je pred dnevi objavil še po njegovem mnenju šaljiva tvita, po katerih bi bilo mogoče sklepati, da je njegove romance z bitcoinom konec. 

Izkazalo se je, da Muskovi dogmatični tviti o kriptovalutah delujejo v obe smeri. Trinajstega maja je njegova objava o bitcoinu in Tesli sprožila rušenje globalnega trga kriptovalut, s katerega je bilo v nekaj urah zradiranih več sto milijonov evrov. 

Bitcoin je v dveh urah po Muskovi objavi strmoglavil za okrog 12 odstotkov, sledile so mu tudi druge kriptovalute. Četrtega junija je Muskov tvit o razhodu z bitcoinom v približno šestih urah povzročil petodstotni upad cene bitcoina. 

Možnost nakupa vozil Tesla s kriptovaluto bitcoin ni trajala dolgo, pravzaprav manj kot dva meseca. Da bitcoin pri Tesli sprejemajo kot veljavno plačilno sredstvo, je Elon Musk namreč oznanil 24. marca letos, ponudbo pa je umaknil 13. maja.  | Foto: AP / Guliverimage Možnost nakupa vozil Tesla s kriptovaluto bitcoin ni trajala dolgo, pravzaprav manj kot dva meseca. Da bitcoin pri Tesli sprejemajo kot veljavno plačilno sredstvo, je Elon Musk namreč oznanil 24. marca letos, ponudbo pa je umaknil 13. maja. Foto: AP / Guliverimage

Damian Merlak
Novice Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija

Dobro ve, kaj dela, in v tem uživa

Elon Musk ne poskuša skrivati, da se zaveda izjemnega vpliva svojih tvitov na gibanje cen kriptovalut. V stripu, ki ga je na Twitterju objavil 4. junija in ki je sledil njegovemu tvitu o koncu romance z bitcoinom, je tako pokazal obraz fanta, ki mu po licih polzijo solze ob gledanju grafa, ki prikazuje strm upad cene. 

V nedeljo je Musk v odzivu na komentar, ki ga je opisal kot navihanega genija z drugega planeta, zapisal, da se "rad malo pošali". 

Zaradi Muskove "navihanosti" številni vlagatelji v kriptovalute sicer vidijo rdeče. Tisoči delitev in komentarjev njegovih objav na Twitterju namreč razkrivajo nezadovoljstvo ogromnega števila ljudi, ki zaradi Muskovih objav o kriptovalutah izgubljajo denar.

Kritiki ga obtožujejo neodgovornosti in zlorabe očitno prevelike moči na Twitterju, manipulacije trga kriptovalut in igranja z življenji preprostih ljudi, ki bitcoin kupujejo v želji po oplemenitenju premoženja. Nekateri v bitcoin vložijo tudi vse življenjske prihranke

Anonymous: Pričakuj nas

Elon Musk si je zaradi tvitanja o kriptovalutah pretekli konec tedna prislužil posredno grožnjo hekerskega kolektiva Anonymous. Ta je na spletni strani YouTube objavil videoposnetek, v katerem Elona Muska obtožuje, da s svojimi neodgovornimi tviti uničuje življenja milijonov navadnih vlagateljev, ki v kriptovalutah vidijo način za izboljšanje svojega materialnega stanja. 

Muska so hekerski anarhisti opisali kot narcisističnega bogataša, ki nima občutka za manj premožne, kar jasno dokazuje s svojimi objavami na Twitterju in poigravanjem z globalnim trgom kriptovalut, in ki hrepeni po pozornosti. 

"Morda misliš, da si najpametnejši, toda zdaj si našel sebi enakega. Mi smo Anonymous, Mi smo legija. Pričakuj nas," so videoposnetek sklenili pri Anonymousu. 

Velik vpliv tvitov Elona Muska sega že v čas pred letošnjo kriptomanijo. V preteklosti je s svojimi objavami na družbenem omrežju namreč že povzročil tako gromozanske upade kot vzpone cene delnice podjetja Tesla.  | Foto: AP / Guliverimage Velik vpliv tvitov Elona Muska sega že v čas pred letošnjo kriptomanijo. V preteklosti je s svojimi objavami na družbenem omrežju namreč že povzročil tako gromozanske upade kot vzpone cene delnice podjetja Tesla. Foto: AP / Guliverimage

Preberite tudi:

Carl Icahn
Novice Ko si bogataš premisli: se obeta pošasten nakup kriptovalut?
Ne spreglejte