Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 5. 2021,
9.19

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

14

Natisni članek

kriptovaluta Tesla bitcoin Elon Musk

Četrtek, 13. 5. 2021, 9.19

2 leti, 12 mesecev

Elon Musk si je premislil in povzročil precej slabe volje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

14

Elon Musk | Elon Musk se zdi zadnje mesece povsem obseden s kriptovalutami. Njegova Tesla je februarja kupila za poldrugo milijardo bitcoinov, na družbenem omrežju Twitter pa je z zbijanjem šal in kriptičnimi sporočili podpiral duhovito kriptovaluto dogecoin, ki ji je cena od lani nato narasla za več kot stokrat. | Foto Reuters

Elon Musk se zdi zadnje mesece povsem obseden s kriptovalutami. Njegova Tesla je februarja kupila za poldrugo milijardo bitcoinov, na družbenem omrežju Twitter pa je z zbijanjem šal in kriptičnimi sporočili podpiral duhovito kriptovaluto dogecoin, ki ji je cena od lani nato narasla za več kot stokrat.

Foto: Reuters

V noči na četrtek se je še enkrat pokazala moč besed Elona Muska, ustanovitelja proizvajalca električnih avtomobilov Tesla in drugega najbogatejšega človeka na svetu. Musk je nekaj minut čez polnoč oznanil, da Tesla za nakup avtomobilov ne bo več sprejemala kriptovalute bitcoin. S trga kriptovalut je zaradi te objave v nekaj urah zradiral več sto milijonov evrov. 

Musk je odločitev, da avtomobilov Tesla vsaj nekaj časa ne bo več mogoče kupiti z bitcoini, utemeljil z ekološkim pomislekom. Pojasnil je, da je za pridobivanje (rudarjenje) in transakcije bitcoina porabljene preveč elektrike, ki nastaja s sežigom fosilnih goriv.

Tesla bo bitcoine po njegovih besedah kot plačilno sredstvo znova začela sprejemati takoj, ko bo rudarjenje te kriptovalute podprto z bolj trajnostno energetsko rešitvijo, je še zapisal in dodal, da jih zanimajo druge kriptovalute, ki električno omrežje obremenjujejo stokrat manj od bitcoina. 

Možnost nakupa vozil Tesla s kriptovaluto bitcoin ni trajala dolgo, pravzaprav manj kot dva meseca. Da bitcoin pri Tesli sprejemajo kot veljavno plačilno sredstvo, je Elon Musk oznanil 24. marca letos. | Foto: Getty Images Možnost nakupa vozil Tesla s kriptovaluto bitcoin ni trajala dolgo, pravzaprav manj kot dva meseca. Da bitcoin pri Tesli sprejemajo kot veljavno plačilno sredstvo, je Elon Musk oznanil 24. marca letos. Foto: Getty Images

En tvit je izbrisal 300 milijard evrov

Trg kriptovalut se je na tvit Elona Muska odzval negativno. Bitcoin je v dveh urah po objavi strmoglavil za okrog 12 odstotkov, a si kasneje nekoliko opomogel, še vedno pa je približno šest odstotkov nižje kot pred Muskovim oznanilom.

Zgledu bitcoina je z občutnimi padci sledila tudi večina drugih kriptovalut. Celotno vrednost trga kriptovalut (dva bilijona oziroma 2.000 milijard evrov) je Muskov tvit začasno zrušil kar za 15 odstotkov oziroma za približno 300 milijard evrov. 

Že drugič v enem tednu se je zgodilo, da je Elon Musk rušil ceno kriptovalut. V noči na nedeljo je z nastopom v oddaji Saturday Night Live poskrbel za skoraj 40-odstotni padec cene kriptovalute dogecoin, ki jo je v zadnjih mesecih na Twitterju sicer močno podpiral. Dogecoina Musk v današnji objavi presenetljivo ni omenil. 

Številni uporabniki Twitterja z najnovejšim Muskovim tvitom niso zadovoljni. V komentarjih pod objavo je namreč mogoče zaslediti več nezadovoljnih komentarjev uporabnikov, ki jim je Muskova novica o bitcoinu in Tesli povzročila izgube.

DogeCoin
Novice Vplivni bankir postrani zaslužil toliko, da je dal odpoved

Elon Musk je z najnovejšim tvitom znova prikazal to, kar mu nekateri očitajo že dlje časa - da občasno preveč radikalno spreminja svoja stališča oziroma da pri zagovarjanju stališč ni konsistenten.

Zdaj je bitcoin na stranski tir odrinil zato, ker gre za "umazano fosilno kriptovaluto", še pred manj kot mesecem dni pa se je s šefom Twitterja Jackom Dorseyjem javno strinjal, da je bitcoin pravzaprav gonilo razvoja trajnostne energije.

Bitcoin "pokuri" desetkrat več elektrike od Slovenije

Neizpodbitno dejstvo sicer je, da je bitcoin v trenutni obliki slab za okolje. Rudarjenje in transakcije bitcoina danes namreč porabijo toliko elektrike kot večja država.

Indeks bitcoinove porabe elektrike, ki so ga za ponazoritev, kako bitcoin obremenjuje svetovno elektroenergetsko omrežje, ustvarili na britanski univerzi Cambridge, namreč kaže, da bitcoin na leto porabi okrog 150 teravatnih ur električne energije.

Če bi bil bitcoin država, bi se po porabi elektrike danes uvrstil na 26. mesto med Egipt in Malezijo. Še ena primerjava: Slovenija letno v povprečju porabi desetkrat manj električne energije kot bitcoin. 

Preberite tudi:

Pištola, orožje, grožnja
Novice Kdo je pral denar za prodajalce orožja nesojenemu strelcu iz Gorenjske
Elon Musk Tesla
Novice Tesla zaradi bitcoina zaslužila skoraj 300 milijonov dolarjev
Strojno učenje, možgani, deep learning, umetna inteligenca
Novice Umetna inteligenca odgovarja: se splača vlagati v zlato in bitcoine?
Damian Merlak
Novice Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija
Ne spreglejte