Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 12. 2017,
13.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

WhatsApp BlackBerry Windows Phone Windows Phone 8 Microsoft mobilne naprave pametni telefoni hipno sporočanje

Sreda, 27. 12. 2017, 13.36

5 let, 2 meseca

Nov udarec za izginjajoča mobilna operacijska sistema BlackBerry in Windows Phone 8

BlackBerry in Windows Phone 8: Tudi WhatsApp jima obrača hrbet

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
WhatsApp | Foto Reuters

Foto: Reuters

Priljubljena aplikacija za hipno sporočanje in druge oblike komunikacij bo zadnji dan letošnjega leta nehala brezhibno in popolno delovati na mobilnih napravah z operacijskima sistemoma BlackBerry in Windows Phone 8.

Seznamu razvijalcev, ki opuščajo podporo in nadaljnji razvoj programov za izginjajoče operacijske sisteme mobilnih naprav, se pridružuje tudi komunikacijski program WhatsApp. Komunikacijski program v lasti Facebooka odreka podporo vsem različicam operacijskega sistema BlackBerry, tudi "desetki", in starejši različici Microsoftovega operacijskega sistema Windows Phone – tisti z oznako 8.

Popolni odklop lahko pride nenapovedano

S prvim dnem novega leta uporabniki aplikacije WhatsApp na napravah z omenjenima operacijskima sistemoma ne bodo več mogli ustvariti novih uporabniških računov, prav tako ne bo mogoče verificirati obstoječih računov.

Kot da to ne bi bilo dovolj, je WhatsApp sporočil, da prijave v račun in delovanje aplikacije v teh operacijskih sistemih lahko nehajo delovati kadarkoli po 1. januarju, in to brez dodatnega opozorila.

Nekoč 20-odstotni tržni delež, zadnje leto pa niti ena desetinka odstotka - kanadski BlackBerry se še vedno vztrajno izogiba neizogibnemu. | Foto: Reuters Nekoč 20-odstotni tržni delež, zadnje leto pa niti ena desetinka odstotka - kanadski BlackBerry se še vedno vztrajno izogiba neizogibnemu. Foto: Reuters

Zaspanost se ne obrestuje

Razlog za takšno odločitev je pravzaprav zelo podoben razlogom, ki jih omenjajo vsi razvijalci aplikacij, ki so se – mnogi že zdavnaj – poslovili od BlackBerryjev in (starejših) Windows Phonov. Ti operacijski sistemi preprosto ne podpirajo zmogljivosti, ki jih potrebujejo za razvoj novih funkcionalnosti.

Seveda ima tudi ekonomija obsega pomembno vlogo pri takšnem razvoju dogodkov. WhatsApp je v preteklosti enkrat že napovedal konec podpore za BlackBerry, a se je takrat vendarle odločil za podaljšanje. Tokrat se ni več.

BlackBerry: Zadnji trzljaji niso pomagali

Naprave BlackBerry so pred leti obljubljale drugačen pristop do poslovne komunikacije, predvsem e-pošte. S tem so privabile kar nekaj navdušencev, a množice niso nikoli vneto "zagrizle" v mobilne naprave tega kanadskega proizvajalca in zadnja leta je šla krivulja samo še v eno smer: navzdol.

Zadnja različica njihovega operacijskega sistema BlackBerry 10 kljub svojim dobrim lastnostim ni prinesla želenega preobrata in danes ima BlackBerry le še drobtine svetovnega trga mobilnih naprav.

V času svojega predsedniškega mandata je BlackBerry uporabljal zdaj že nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. | Foto: Reuters V času svojega predsedniškega mandata je BlackBerry uporabljal zdaj že nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters

Že v zadnjem četrtletju lanskega leta je njihov delež padel pod eno desetinko odstotka, so ugotovili pri analitskem podjetju Gartner. Od vključno septembra do vključno decembra leta 2016 je bilo namreč po svetu prodanih več kot 432 milijonov mobilnih naprav, a BlackBerryjev ni bilo niti 208 tisoč!

Gotovo se kanadskem podjetju kolca po letu 2009, ko je bil njihov svetovni tržni delež 20-odstoten in so (takrat še upravičeno) verjeli in upali v njegovo povečanje.

Odličen koncept, klavrna uresničitev

Podobna zgodba s ponesrečenim koncem je Microsoftova zgodba o mobilnih napravah. Operacijski sistem Windows Phone je obljubljal enotno uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah in računalnikih ter v osnovi  to obljubo celo izpolnil.

Kaže, da se je Microsoft sprijaznil s klavrno usodo svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Windows Phone. Zlasti starejša različica Windows Phone 8 je videti dokončno odpisana. | Foto: Reuters Kaže, da se je Microsoft sprijaznil s klavrno usodo svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Windows Phone. Zlasti starejša različica Windows Phone 8 je videti dokončno odpisana. Foto: Reuters

Toda ta obljuba (in njena delna izpolnitev) očitno ni bila dovolj in prodajne številke niso nikoli šle v prid Microsoftovemu operacijskemu sistemu za mobilne naprave (to tudi ni bil njihov edini poskus za preboj med pametne telefone in druge mobilne naprave, a je skupni imenovalec vseh tovrstnih poskusov klavrn konec). Največ so dosegli poleti leta 2013, ko je njihov tržni delež znašal 3,6 odstotka, v četrtletju, ko je BlackBerry padel pod eno desetinko odstotka, v zadnjem trimesečju 2016, pa je imel Windows Phone v vseh različicah le še tri desetinke odstotka svetovnega tržnega deleža.

Kot kaže, se je že sam Microsoft sprijaznil s to zanje ne preveč prijazno usodo, saj o Windows Phone skorajda ni več ne duha ne sluha. BlackBerry se po drugi strani (še) ni dokončno vdal in obljublja (sicer dokaj omejeno) podporo za svojo desetko predvidoma do leta 2020.

Ne spreglejte