SiolNET. Digisvet Novice
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi radi vedeli, v katere interesne skupine vas uvršča Facebook?

1,05

termometer

WhatFacebookThinksYouLike

Razširitev za brskalnik Google Chrome ponuja odgovor na to vprašanje – tudi s tistimi kategorijami, ki mu jih uporabniki niso zaupali sami.

Facebook je za uporabnike brezplačen, a njegovi upravitelji zbirajo neprecenljive podatke o vsakem uporabniku, njegovih navadah, temah, ki ga zanimajo. Ti podatki so zelo pomembni za učinkovito ciljno oglaševanje, od katerega Facebook dobro živi.

Največ o sebi uporabniki Facebooku povedo kar sami

Uporabnikom je na voljo zelo dobro skrita možnost izvoza osebnih podatkov, ki jih ima Facebook, a to še ne razkrije profila, ki ga družbeno omrežje ustvarja o vsakem od uporabnikov na podlagi njihove uporabe: kaj so všečkali, kdo so njihovi prijatelji, katera spletna mesta obiskujejo ...

Ob tem profiliranju Facebooku zelo pomagajo tudi sami uporabniki, ki brez oklevanja zaupajo podatke o priljubljenih filmih, glasbi in krajih ter izobrazbi, razmerju, čeprav ne vedo, kaj Facebook iz vseh teh podatkov sklepa in kaj na podlagi tega ugotovijo njegovi algoritmi.

Facebook o vsakem od uporabnikov ustvari profil na podlagi njihove uporabe: kaj so všečkali, kdo so njihovi prijatelji, katera spletna mesta obiskujejo ... Facebook o vsakem od uporabnikov ustvari profil na podlagi njihove uporabe: kaj so všečkali, kdo so njihovi prijatelji, katera spletna mesta obiskujejo ...

V koliko kategorijah ste se znašli vi?

Vsaj malo vpogleda v to Facebookovo analizo in profiliranje lahko dobimo v nekaj minutah: na spletnem mestu ProPublica so razvili razširitev za brskalnik Chrome What Facebook Thinks you like, ki prijavljenemu uporabniku razkriva, v katere tematske sklope ga Facebook uvršča. Za lažjo predstavo, avtorja tega teksta so uvrstili v 78 sklopov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin