SiolNET. Digisvet Novice
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Google in Walmart v skupnem preizkusu samovozečega avtomobila

Avto, ki nas bo sam zapeljal v trgovino

0,63

termometer

Waymo, samovozeči avto
Foto: Reuters

Googlovo sestrinsko podjetje Waymo bo preizkušalo, kako njegovi samovozeči avtomobili lahko sami pripeljejo kupca do prevzema njegovih nakupov v najbližji veleblagovnici Walmart.

Preizkus je za zdaj omejen na nekaj več kot 400 izbranih testnih uporabnikov v (vele)mestu Phoenix v ameriški zvezni državi Arizona, a, kot poroča britanski medij BBC, ponazarja, kako si tehnološki velikan predstavlja možne primere rabe, ko in če samovozeči avtomobili prerastejo svoje preizkusno obdobje.

Prej ko slej se pojavi vprašanje stroškov in cene

Eno od večjih vprašanj, ki bo odločalo o uspehu takšnega primera rabe, niti ni povezano s samo tehnologijo. Seveda gre za stroške in posledično tudi ceno, kar bi, kot je navada pri spletnih trgovinah z živili, lahko uredili tako, da bi nad nekim določenim zneskom ponudili brezplačno ali vsaj zelo znižano dostavo.

Za zdaj so objavili le obljubo, da bodo sodelujočim ponudili popuste, ko bodo v povezavi s takšnim prevzemom nakupovali v Walmartovi spletni trgovini.

Waymovi preizkusi z Walmartom bodo za zdaj omejeni le na nekaj več kot 400 uporabnikov v Phoenixu, ki jih bo Waymov avtomobil sam popeljal v bližnji Walmart na prevzem po spletu opravljenih nakupov živil. Waymovi preizkusi z Walmartom bodo za zdaj omejeni le na nekaj več kot 400 uporabnikov v Phoenixu, ki jih bo Waymov avtomobil sam popeljal v bližnji Walmart na prevzem po spletu opravljenih nakupov živil. Foto: Reuters

Google ni edini tehnološki velikan z ambicijami v maloprodaji živil

O partnerstvu Googlove družbe za razvoj samovozečih vozil Waymo in ameriškega trgovinskega velikana Walmart se je začelo šušljati, ko so pred eno od trgovin v Phoenixu opazili parkirna mesta, označena z Waymovim logotipom, in so to svojo najdbo delili na Redditovem forumu za samovozeče avtomobile.

To sodelovanje bi bil lahko odgovor na Amazonovo storitev hitre dostave živilskih nakupov, kajti tako Amazon kot Google sta zelo zainteresirana za vstop na področje maloprodaje živil.

Vedno več preizkusov na javnih prometnicah

Komaj dva dneva pred napovedjo preizkusov z Walmartom je prvi mož družbe Waymo John Krafcik v svojem tvitu zapisal, da so Waymova vozila že prevozila osem milijonov milj (12,872 milijona kilometrov) na javnih cestah.

Iz tega izhaja, da so podvojili število svojih milj ali kilometrov v pičlih dobrih osmih mesecih.

Glavni izvršni direktor družbe Waymo, Googlove sestrinske družbe za samovozeča vozila, John Krafcik je v svojem tvitu objavil številke, ki jasno nakazujejo, da se je v zadnjega pol leta veliko preizkusov (njihovih) samovozečih vozil preselilo na javne ceste in ulice. Glavni izvršni direktor družbe Waymo, Googlove sestrinske družbe za samovozeča vozila, John Krafcik je v svojem tvitu objavil številke, ki jasno nakazujejo, da se je v zadnjega pol leta veliko preizkusov (njihovih) samovozečih vozil preselilo na javne ceste in ulice. Foto: Reuters

Waymo zagotovo ni edini, ki se mu mudi razviti avtonomno vozilo

Tudi Waymovi tekmeci ne sedijo križem rok. Avtomobilski proizvajalec Ford je napovedal, da bo na začetku avgusta svoje poslovanje s samovozečimi avtomobili in njihovim razvojem premestil v samostojno družbo, ki ji bo v naslednjih petih letih namenil 3,5 milijarde evrov naložb. Podobne korake je že maja napovedal General Motors.

Po veliki marčevski nesreči Uberjevega avtonomnega vozila, ki je v Arizoni terjala smrtno žrtev, bo Uber svoja samovozeča vozila Volvo ponovno poslal na ulice Pittsburgha v ameriški zvezni državi Pennsylvania - a za zdaj, ko se bodo volvi učili cest po tem velemestu, bodo še vedno pod nadzorom voznikovih oči in rok.

Britanski avtobusni prevoznik Stagecoach pa je še za letos napovedal preizkuse s samovozečimi avtobusi komercialnih velikosti, vendar ti preizkusi še ne bodo potekali na javnih cestah in ulicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin