Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 2. 2014,
15.28

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Android Google Play aplikacije pametni telefoni

Torek, 18. 2. 2014, 15.28

4 leta, 5 mesecev

Android napadlo že deset milijonov zlonamernih programov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odprtost mobilne platforme Android je dvorezen meč - na eni strani prilagodljivost, na drugi varnostne luknje. Kaspersky Lab poroča, da je število vseh škodljivih aplikacij preseglo deset milijonov.

Kiberkriminalci prepišne špranje v programskih kodah operacijskih sistemov za mobilne telefone in tablične računalnike izkoriščajo bolj zavzeto kot kadarkoli prej, pod največjim pritiskom pa je zaradi tržnega monopola (konec leta 2013 ga je uporabljalo več kot 81 odstotkov lastnikov pametnih telefonov) in odprtokodne zasnove Googlov Android. Proizvajalec protivirusne programske opreme Kaspersky Lab v nedavnem poročilu razkriva, da je po distribucijskih kanalih aplikacij za Android samo prejšnji mesec krožilo 200 tisoč novih skupkov zlonamerne kode, kar je 34 odstotkov več kot tri mesece prej – novembra 2013 je bilo namreč zaznanih 148 tisoč primerov.

V razmeroma kratki zgodovini Androida (prva naprava z nameščenim omenjenim operacijskim sistemom, telefon HTC Dream, je premiero doživela oktobra 2008) je uporabnike napadlo že več kot deset milijonov škodljivih aplikacij. Razpečevanje ne poteka le prek uradnega Googlovega servisa za distribucijo vsebin, Google Play (kjer trenutno domuje 1,1 milijona programov), temveč tudi prek številnih neuradnih trgovinic, ki se jim je praviloma bolje izogniti v širokem loku.

Cirilica je znak za preplah Večina najnevarnejših aplikacij za Android, ki si po namestitvi na naprave prizadevajo pridobiti dostop do osebnih podatkov, kot so telefonska številka in finančne informacije, izvira iz Rusije. Dobro vodilo za izogibanje morebitnim nevšečnostim je prezrtje vseh programov z imeni ali opisi v ruščini oziroma zelo polomljeni angleščini. Dobri varnostni ukrepi so tudi izklop možnosti Namesti aplikacije iz tretjih virov, prenašanje aplikacij le s servisa Google Play, preverjanje seznama pravic, ki jih te zahtevajo ob namestitvi, ogibanje datotekam .apk, pridobljenim prek piratskih poti, in uporaba zaščitnih programskih orodij.

Ne spreglejte