Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
23. 2. 2017,
14.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

AMD procesor Ryzen Intel

Četrtek, 23. 2. 2017, 14.00

7 let, 2 meseca

AMD Ryzen – novi osemjedrski procesorski silaki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Procesor AMD Ryzen | Foto AMD

Foto: AMD

Končno smo dočakali: AMD je predstavil nov razred procesorjev, ki se po zdajšnjih merilih lahko uvrstijo med najzmogljivejše.

Proizvajalec računalniških procesorjev AMD je zadnjih nekaj let, kot da bi zaspal. Medtem ko so njegovi tekmeci predstavljali nove procesorje, ki so letvice zmogljivosti in varčnosti dvigali vedno višje, se AMD v tem elitnem razredu ni pojavljal in je svoje prihodke ustvarjal le s procesorji nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda.

V prodaji od 2. marca

Zdaj pa smo vendarle dočakali predstavitev novega razreda zmogljivih procesorjev iz hiše AMD, poimenovali so jih Ryzen. Poznavalci, prav gotovo pa tudi AMD, v njih vidi morda eno od zadnjih priložnosti za AMD za ohranitev pomembnega položaja in tržnega deleža med proizvajalci procesorjev.

Prvi trije procesorji iz družine Ryzen bodo na voljo v četrtek, 2. marca, prednaročila že sprejemajo. Vsi so osemjedrski, s 16 megabajtu predpomnilnika Level 3, deljenega čez vsa jedra, in odklenjenim taktom, ki omogoča programsko večanje hitrosti (overclocking).

Kdo naredi več in ob tem porabi manj?

Najmočnejši v trojki je R7 1800X, katerega temeljni takt je 3,6 gigaherca, ki omogoča pospešek do 4,0 gigaherca. Vsaj v ZDA bo njegova priporočena maloprodajna cena 499 ameriških dolarjev (okrog 480 evrov). AMD zatrjuje, da ta njihov novi paradni konj v testih večnitnosti presega primerljivi procesor največjega tekmeca, katerega cena je občutno višja. Prav tako so prepričani, da je novi Ryzen energetsko veliko varčnejši.

Naslednji v vrsti je R7 1700X, katerega takt je v primerjavi z R7 1800X za dobrih pet odstotkov počasnejši, a je zato cena za 20 odstotkov nižja. Tokratno ponudbo zaokroža procesor R/ 1700 z osnovnim taktom 3,0 gigaherca in mogočim pospeškom do 3,7 gigaherca, katerega priporočena maloprodajna cena, objavljena na predstavitvi v San Franciscu, znaša 329 ameriških dolarjev (okrog 315 evrov).

Ne spreglejte