Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
19.01

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Theresa May brexit brezgotovinsko plačevanje

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 19.01

6 let, 3 mesece

Komunikacijski spodrsljaj ali namerno zavajanje?

Ali si britanska premierka lasti bruseljske zasluge?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nedavni tvit britanske premierke Therese May je sprožil veliko več (predvsem drugačnega) odziva, kot si je ta najbrž želela.

"Od danes prepovedujemo skrite stroške pri plačilih s kreditnimi in plačilnimi karticami – ukrep, ki bo pomagal milijonom ljudi, da se pri porabi svojega težko zasluženega denarja izognejo oderuškim nadomestilom", je zapisala britanska premierka Theresa May na svojem profilu družbenega omrežja Twitter.

Temu je dodala sliko z velikim napisom Prepovedali smo stroške kreditnih kartic, pod katerim sta grb in ime njene konservativne stranke.

Slika potrjuje zavajanje

Toda ta objava ima veliko težavo. Če iz besedila morda ni jasno, kdo so v njem "mi", slika ne pušča nobenega dvoma, da Mayeva želi javnosti povedati, da je to zasluga njene stranke.

V resnici pa njena stranka ni zaslužna za to, celo njena država ne. Gre za spremenjeno evropsko direktivo o plačilnih storitvah (PSD2), ki je začela veljati to soboto, prav na dan, ko je Mayeva objavila sporni tvit. V Bruslju ocenjujejo, da bodo evropski potrošniki z odpravo doplačil za plačila s plačilnimi in kreditnimi karticami prihranili 550 milijonov evrov letno.

Javnost ni nasedla in ne odpušča spodrsljajev in/ali zavajanja

Ali je šlo pri tvitu Mayeve za nepremišljeni komunikacijski spodrsljaj ali načrtni poskus neupravičenega pridobivanja točk v javnosti, ni povsem jasno, a javnost ji ne enega ne drugega ni odpustila.

Že pri prvem odzivu so jo opozorili, da to ni ne njena zasluga ne zasluga njene stranke, opozorili pa so jo še na en drug podoben poskus prilaščanja zaslug za nekaj, kar je pravzaprav prišlo iz Bruslja.

Že nekaj odzivov pozneje se je razplamtela vroča razprava med zagovorniki in nasprotniki odhoda Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, kar je le še en dokaz, da je glede tega vprašanja Otok kljub začetemu procesu brexita še vedno globoko razdeljen.

Ne spreglejte