Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
7. 7. 2017,
11.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Natisni članek

Skype Microsoft hipno sporočanje komuniciranje App Store Google Play mobilne aplikacije uporabniški vmesnik snapchat mladina

Petek, 7. 7. 2017, 11.56

5 let, 2 meseca

Ali se je Microsoft uštel z zadnjo nadgradnjo Skypa?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Skype | Foto Reuters

Foto: Reuters

Želeli so ustvariti mladostni videz in podobo Skypa približati podobi družbenih omrežij – toda veliko uporabnikov teh sprememb ni dobro sprejelo.

Zadnja nadgradnja aplikacije za hipno sporočanje in pogovarjanje (tudi z videom) Skype je prinesla temeljito prenovljeno podobo.

Microsoft je to prenovo opisal kot "vnovično gradnjo s temeljev", a če bi taisti Microsoft, ki je zdaj lastnik tega priljubljenega komunikacijskega orodja, vedel, kako glasni in množični bodo upori dela uporabnikov, bi morda še malo premislili.

"Preplonkali" od Snapchata

Nov vmesnik aplikacije Skype je s svetlimi in živahnimi barvami ter razgibanimi priboljški očitno želel posnemati vmesnik družbenega omrežja Snapchat.

Podobnosti se nadaljujejo tudi pri nekaterih novih funkcionalnostih, ki jih je Skype dobil z zadnjo nadgradnjo – na primer možnost sočasnega objavljanja več videov in fotografskih posnetkov, kjer uporabniki lahko dodajajo svoje odzive.

Med uporabniki prevladujejo izrazito negativne ocene o najnovejši nadgradnji aplikacije Skype, ki je prinesla temeljito prenovo oblike in zasnove aplikacije. | Foto: Google Play Med uporabniki prevladujejo izrazito negativne ocene o najnovejši nadgradnji aplikacije Skype, ki je prinesla temeljito prenovo oblike in zasnove aplikacije. Foto: Google Play

(Ne)upravičeno nizke ocene uporabnikov

Toda odzivi tako uporabnikov kot ocenjevalcev v medijih kažejo močan odklon v negativno smer. V Applovi programski tržnici App Store ima po poročanju britanske medijske hiše BBC novi Skype za iPhone oceno komaj 1,3 od 5 (morda vseeno prenizko, a bes je močno čustvo), podobno nizke ocene in negativni komentarji so tudi na tržnici Google Play, kjer domujejo aplikacije za operacijski sistem Android.

Ocene v medijih niso skoparile z nezadovoljstvom, nekateri celo navajajo, da gre za najslabšo posodobitev vseh časov. Milejši ocenjevalci so zapisali, da bi bilo bolje Skype vrniti v prejšnjo podobo, ko so ga z veseljem uporabljali za besedilno, govorno in videokomunikacijo z drugimi uporabniki.

Ob prevladujočih negativnih mnenjih pa se najdejo tudi takšni, ki jim nov videz in nova zasnova ustrezata, a so v manjšini.

Ocene zadnje Skypove posodobitve v medijih niso skoparile z nezadovoljstvom, nekateri celo navajajo, da gre za najslabšo posodobitev vseh časov.  | Foto: Skype Ocene zadnje Skypove posodobitve v medijih niso skoparile z nezadovoljstvom, nekateri celo navajajo, da gre za najslabšo posodobitev vseh časov. Foto: Skype

Skype uporabljajo tudi drugi, ne samo mladina!

Microsoftu še očitajo, da so se ob zadnji prenovi Skypa preveč podredili trendu mladih in pridobivanju novih uporabnikov iz njihovih vrst ter da so ob tem pozabili na mnoge dozdajšnje zadovoljne uporabnike, med katerimi je bil velik del poslovnih uporabnikov.

Ne spreglejte