Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
11.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Skype preiskava NSA Microsoft prisluškovanje nadzor informacijski pooblaščenec

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 11.36

7 let, 12 mesecev

Ali je Skype oddajal podatke ameriškim varnostnim ustanovam?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odgovor na to vprašanje iščejo preiskovalci v Luksemburgu, državi, kjer ima družba Skype svoj sedež.

Kmalu po ustanovitvi leta 2003 je Skype zaslovel kot komunikacijsko orodje, s katerim se je zaradi tehnične izvedbe povezav mogoče izogniti nadzoru in prisluškovanju. Skype je zato kmalu postal odlično orodje za novinarje in aktiviste v težavnih območjih, a žal tudi nezasluženo varno komunikacijsko zavetišče za tiste z druge strani zakona. Kako globoko je Skype vpleten v program Prism? Danes je ta isti Skype, katerega sedež so medtem preselili iz Skandinavije v Luksemburg, osumljen prikritega posredovanja podatkov obveščevalcem, poroča britanski The Guardian. Luksemburški informacijski pooblaščenec Gerard Lommel je namreč sprožil preiskavo o morebitni vpletenosti Skypa v vohunski program Prism, ki ga s prikritim sodelovanjem velikih internetnih in komunikacijskih podjetij izvaja ameriška državna varnostna agencija (NSA). Kitajski Skype "prilagojen skladno z lokalno zakonodajo" Po tem, ko je Microsoft predlani kupil Skype za 8,5 milijarde dolarjev (6,3 milijarde evrov), je Skype potrojil količino podatkov, ki jih posreduje ameriški agenciji NSA, navaja The Guardian, sklicujoč se na tajne dokumente, do katerih so uspeli priti. A je Skype bil pod močnim ameriškim vplivom že od leta 2005, ko ga je takrat za samo 2,6 milijarde dolarjev (dobre 1,92 milijarde evrov) kupil eBay. Istega leta je Skype ustanovil skupno podjetje s hongkonškim internetnim ponudnikom Tom Online, njun skupni sadež pa je bila prilagojena kitajska različica komunikacijskega orodja, ki so jo kitajske oblasti lahko nadzirale. Kot je Skypov razvijalec, ki zaradi občutljivosti teme ni želel biti imenovan, povedal britanskemu časopisu, je nadzorni modul sprožil opozorilo, ko je v besedilnem klepetu zasledil neko izmed besed, ki so jo kitajske oblasti določile za pomembno.

Odgovor na očitke o odprtosti kitajskega Skypa za prisluškovanje je vedno bil, da gre za različico, ki so jo razvili z lokalnim partnerjem in v skladu z lokalno zakonodajo. Nadzor predvsem nad besedilnim klepetom Leto pozneje je Skype ponovno menjal ameriškega lastnika in takrat se je, po podatkih iz dokumentov, ki jih je razkril Edward Snowden, začela integracija tega priljubljenega komunikacijskega programa s projektom Prism. Nadzor je bil mogoč predvsem pri besedilnem klepetu (chat) in skupinskih videopogovorih, saj za razliko od neposrednih pogovorov uporabnikov Skypa ti obliki komunikacij potekata prek osrednjih strežnikov.

Če bodo podjetju Skype, ki je zaradi davčnih ugodnosti registrirano v Luksemburgu, dokazali posredovanje podatkov ameriški varnostni agenciji, ga lahko doletijo sankcije Evropske unije, vključno s prepovedjo tovrstnega posredovanja podatkov, kakor tudi kazenski in administrativni pregon. Kazen pa jih seveda lahko doleti tudi v vseh drugih primerih posredovanja in deljenja podatkov, ki ne bi bili skladni z luksemburško zakonodajo o varovanju podatkov.

Ne spreglejte