SiolNET. Digisvet Novice
6,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Z drugačnim pristopom do univerzalnega cepiva

Ali bo ameriški vojski uspel težko pričakovan medicinski preboj?

6,03

termometer

cepivo SpFN
Kandidat za cepivo, ki ga razvija ameriška vojska, ima oznako SpFN (spike ferritin nanoparticle). Foto: Walter Reed Army Institute of Research

Kandidat za univerzalno cepivo, ki bi se enako učinkovito spopadalo z vsemi (trenutnimi) različicami koronavirusa sars-cov-2, povzročitelja bolezni covid-19, po zelo spodbudnih predkliničnih rezultatih prehaja v drugo fazo preizkusov.

Razvoj univerzalnega cepiva proti bolezni covid-19 je glavni cilj obsežnega projekta raziskovalcev na oddelku za nastajajoče infekcijske bolezni ameriškega vojaškega raziskovalnega inštituta Walter Reed v predmestju ameriške prestolnice Maryland.

Opogumljeni z uspešnimi rezultati predkliničnih preizkusov nadaljujejo z naslednjo fazo, ki zajema nadaljnje preizkuse na ljudeh.

covid-19, koronavirus Siol Plus Covidni trenutek resnice

Pandemija je določila prioritete

Ob širšem pojavu bolezni covid-19 v začetku leta 2020 so znanstveniki po vsem svetu pohiteli z razvojem specifičnih cepiv na podlagi takratnih različic, saj je javnost cepiva pričakovala kot mogočo rešitev rastoče pandemije.

Medicinski raziskovalci ameriške vojske so ubrali drugačno pot in se usmerili v iskanje dolgoročnejše rešitve – cepiva, ki bi ustvarilo širši imunski odziv na vse vrste koronavirusov, tudi tiste, ki jih danes še ne poznamo in bi morda šele nastali v prihodnosti.

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19. Digisvet "V tednu ali dveh bi morali imeti zanesljive odgovore o omikronu"

Dolgoročnejši pristop

S tem bi dodatno okrepili obrambo proti vsem vrstam in različicam koronavirusov, pravijo ameriški vojaški medicinski raziskovalci. Pandemija covid-19 in nastajanje novih različic virusa sars-cov-2 sta pomen takšne zaščite le še okrepila.

koronavirus Digisvet Kaj že vemo in česa še ne o omikronu?

Tehnologija, ki jo uporabljajo, ne meri na specifični S-protein (ang. spike protein) kot večina danes dostopnih cepiv proti covid-19, temveč izkorišča inovativni pristop z nanodelci, ki temelji na edinstveni strukturi feritinskih proteinov. To omogoča sočasno delovanje širokega razpona koronavirusnih antigenov, pojasnjujejo ameriški vojaški raziskovalci.

Borut Štrukelj Digisvet "Dvom je koristen, če ga s pravimi odgovori lahko razblinimo"

Prednosti številnih ploskev feritina

Feritin je naravni celični protein, ki s svojim delovanjem omogoča predvsem prenos železa po živem organizmu. Njegova struktura s 24 ploskvami marsikoga spominja na nogometno žogo, a ravno ta struktura omogoča želeno široko delovanje – vsaki od teh ploskev je mogoče pridružiti drug viralni antigen.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Digisvet Okuženost po dveh odmerkih (verjetno) ustvarja superimunost

Ravno to prednost feritina so raziskovalci že izkoriščali pri razvoju univerzalnega cepiva za čim širši razpon različic gripe, zdaj pa si prizadevajo, da bi podoben pristop s feritinskimi nanodelci obrodil sadove tudi pri različicah virusa sars-cov-2, povzročitelja bolezni covid-19. Cepivo bi lahko hkrati učinkovalo tudi proti tudi drugim boleznim, ki jih povzročajo (drugi) koronavirusi, saj vsaka ploskev lahko sprejme drug antigen.

CORBEVAX, cepivo, COVID-19 Digisvet Cepivo proti covid-19 za manj premožne dele sveta

Pri primatih univerzalnost že potrjena

Predklinični preizkusi (na živalih) so pokazali, da je ta kandidat za cepivo zagotovil učinkovito zaščito pred več različicami virusa sars-cov-2. Najspodbudnejše je, da so izjemno širok in učinkovit protitelesni odziv – sočasno celo pri skoraj dvajset let stari izvirni različici virusa sars – dosegli pri primatih, o čemer so pred nekaj tedni poročali v znanstveni reviji Science Translational Medicine.

Ob širšem pojavu bolezni covid-19 v začetku leta 2020 so znanstveniki po vsem svetu pohiteli z razvojem specifičnih cepiv na podlagi takratnih različic, saj je javnost cepiva pričakovala kot mogočo rešitev rastoče pandemije. Ob širšem pojavu bolezni covid-19 v začetku leta 2020 so znanstveniki po vsem svetu pohiteli z razvojem specifičnih cepiv na podlagi takratnih različic, saj je javnost cepiva pričakovala kot mogočo rešitev rastoče pandemije. Foto: Reuters

Prvo fazo preizkusov na ljudeh so začeli aprila lani. Ta je trajala več mesecev, ker so želeli preizkusiti tako cepilni režim z dvema odmerkoma kot tudi s tremi in ker so ob tem potrebovali tudi udeležence, ki niso bili niti cepljeni niti preboleli, kar gotovo ni bilo preprosto.

omikron Digisvet "Mislili smo, da je najhujše mimo"

O rezultatih teh preizkusov še niso poročali v znanstvenih revijah, lahko so razkrili le, da "je do zdaj vse potekalo tako, kot so upali".

Pot je dolga, pričakovanja velika

Del raziskav ameriškega vojaškega raziskovalnega inštituta je usmerjen tudi k preverjanju varnosti pri uporabi njihovega kandidata pri prebolevnikih in pri tistih, ki so prejeli enega ali več odmerkov danes uradno dostopnih cepiv proti covid-19.

Ugur Sahin, Özlem Türeci, BioNTech Digisvet Zakonca, ki bosta svet odrešila karantene

Pot je še dolga in zajema (najmanj) še drugo in tretjo fazo preizkusov na ljudeh, a če bodo rezultati še naprej potrjevali upanja in pričakovanja, so obeti široko uporabnega, učinkovitega in varnega cepiva, ki bo kos tudi morebitnim bodočim koronagrožnjam, dovolj močna spodbuda za nadaljnje znanstveno delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin