Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 10. 2014,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varovanje zasebnosti Adobe knjige avtorske pravice

Sreda, 8. 10. 2014, 14.43

8 let

Adobe Digital Editions 4: vohun bralcev ali skrben do založnikov?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skrb vzbujajoč vdor v zasebnost uporabnikov tega programa je odkril računalniški poznavalec in urednik spletne strani Digital Reader Nate Hoffelder.

Program Adobe Digital Editions 4 je namenjen bralcem elektronskih knjig, uporablja ga tudi veliko število javnih knjižnic. Hoffelder je dokazal, da program skrbno beleži vse dejavnosti v njem, med drugim podatke o knjigah, ritmu branja (katere strani so bile prebrane, v kakšnem zaporedju, kje je bralec delal premore …) in dodajanju knjig v knjižnico znotraj programa, nato pa vse te podatke popolnoma nezaščiteno in brez enkripcije pošilja kot navadno besedilo prek navadne povezave http do Adobeovega strežnika adelogs.adobe.com.

Hoffelder še navaja, da program zbira podatke o vseh elektronskih knjigah v računalniku, ne samo tistih, ki so bili odprte v programu Adobe Digital Editions 4 ali shranjene v njegovi programski knjižnici. Na ta način pridobiva podatke o bralnih navadah uporabnikov, ob tem pa ne poskrbi niti za njihov varen prenos prek omrežja, zaradi česar je izpostavljenost teh podatkov še večja. Adobe: Vse je skladno z našimi pravili in pogoji ter pravilnikom o zasebnosti Adobe se je na odkritje odzval, da zbiranje podatkov poteka izključno zaradi preverjanja in uveljavljanja različnih načinov licenciranja ter samo za knjigo, ki jo uporabnik trenutno bere, ne pa za vse e-knjige v knjižnici znotraj programa. Tako na primer pojasnjujejo, da podatke o lokaciji uporabnika zbirajo zato, ker imajo založniki različne modele licenciranja za različne države, podatke o ritmu branja pa zato, ker so nekateri od teh modelov licenciranja opredeljeni s časom branja, ne pa s časom, ki je pretekel od prenosa datoteke. Dodajajo tudi, da je celoten postopek zbiranja podatkov v skladu z njihovimi pravili in pogoji uporabe ter pravilnikom o zasebnosti.

Kljub takim zagotovilom mnogi bralci ostajajo začudeni ali celo zgroženi. Popravek bo – kakšen in kdaj, pa ne sprašujte Adobe vendarle priznava, da prenos teh podatkov v obliki navadnega besedila prek nezavarovane povezave lahko predstavlja potencialno varnostno tveganje, in obljublja, da dela na popravku. Kakšen naj bi bil in kdaj ga lahko pričakujemo, ostaja neodgovorjeno. Prav tako še ni nedvomnega uradnega odziva na vprašanje, ali omenjene ugotovitve veljajo samo za najnovejšo četrto različico, ki so jo na trg poslali 8. septembra, ali tudi za njene predhodnice. Napisali so namreč, da so "v novi različici dodatne funkcionalnosti zaradi zahtev založnikov in poslovnih modelov, ki pa niso zahtevale sprememb pravil in pogojev uporabe".

Ne spreglejte