SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"7,5 evra za to, da me je gospa na okencu pogledala. Pa to je noro!"

10

termometer

Slovenska uporabnica je na Facebooku objavila fotografijo računa iz ene od organizacij za registracijo vozil, na katerem je ob strošku za spremembi lastništva neregistriranega vozila naveden tudi strošek za identifikacijo stranke, ki znaša 7,5 evra. Kaj plačamo s tem?

Za pojasnilo o tem, kaj predstavlja storitev z imenom Identifikacija stranke, za katero je uporabnica Facebooka plačala 7,5 evra, smo se obrnili na Ministrstvo za infrastrukturo, ki ureja Zakon o motornih vozilih. Odgovorili so nam:

"Identifikacija stranke pomeni ugotovitev identitete fizične osebe. Sprememba lastništva vozila jo zahteva, to je določeno v četrtem odstavku 33. člena Zakona o motornih vozilih. Postopek ugotavljanja identitete izvede registracijska organizacija (upravna enota ali pooblaščen zunanji izvajalec).

Pri postopku identifikacije stranke se na pogodbi o spremembi lastništva vozila preveri oziroma zapiše naslov bivališča kupca, EMŠO prodajalca in kupca ter identifikacijska številka vozila, ki je predmet spremembe lastništva. Ugotovitev identitete se zabeleži v evidenco registriranih vozil.

Ceno postopka ugotavljanja identitete fizične osebe na upravnih enotah določa zadnja sprememba Zakona o upravnih taksah (Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnih taksah ZUT-I v Tarifni številki 22 v točki 2č) in znaša 4,5 evra.

Cena postopka ugotavljanja identitete fizične osebe na pooblaščenih registracijskih organizacijah pa ni določena, kar pomeni, da jo lahko določi organizacija sama."

Preberite tudi:

Ultimativni vodič po varnosti in zasebnosti na Facebooku #nasvet

"Banda kravatarska" #kolumna

Erjavca interesi upokojencev ne zanimajo

Pretepi - boj za stolčke in volivce

Delodajalec me je na razgovoru vprašal, ali hodim v cerkev

Zakaj bi morali vsi lulati pod tušem

Vsi dokazi, da cepljenje povzroča avtizem, na enem mestu

Deset dejstev o vesolju, ki jim je težko verjeti #fotozgodba

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 161
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin