Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Natisni članek

Marko Zidanšek Marjan Podobnik SLS Združena levica Luka Mesec Jelko Kacin nasilje

Torek, 14. 6. 2016, 15.25

6 let, 6 mesecev

Pretepi – boj za stolčke in volivce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Pretep | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski politiki sicer niso tako vročekrvni kot turški, a ko gre za stolčke ali volilne glasove, jim živci včasih popustijo.

V spodnjem videu si lahko ogledate enega od vrste "običajnih" pretepov v turškem parlamentu, ki se je zgodil maja, ko so obravnavali predlog, da poslancev ne bi več varovala imuniteta.

Pretepov takih razsežnosti v slovenskem parlamentu še nismo videli. Še najdlje je šel Jelko Kacin, ko je leta 1998 na seji državnega zbora s časopisom po glavi udaril Iva Hvalico. Ta mu je takrat rekel, da je ograjevarstvenik, ker si je prisvojil ograjo, ki je stala okoli bežigrajske vojašnice, in jo postavil okoli svoje hiše. Kacin je to dejanje označil kot eno svojih političnih napak.

Obračunali z Luko Mescem

Se pa zato fizično nasilje v zadnjem času pojavlja med tekmeci znotraj političnih strank. Aprila je zavrelo v Združeni levici. Na kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) v Krškem naj bi člani odločali o združevanju v skupno stranko s TRS in Demokratično stranko dela, a je vodstvo IDS očitno želelo delovati prek volje večine, zato je prišlo do burnih odzivov: "Cirkus, dretje, zmerjanje, žaljenje, žvižgi in zasmeh," je po poročanju Požareporta dogajanje opisal poslanec ZL Miha Kordiš.

Luka Mesec je v svoji stranki doživel upor. | Foto: Bor Slana Luka Mesec je v svoji stranki doživel upor. Foto: Bor Slana

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je priznal, da so z njim skoraj obračunali tudi fizično, v njihovi notranji korespondenci, ki jo je razkril Požareport, pa lahko beremo očitke poslancem Kordišu, Mescu in Mateju Vatovcu, da so uničili kongres in IDS, ter pripis: "Upam, da so poslanski stoli res tako udobni za vaše riti, kot kažete."

Stranka je glede na majske javnomnenjske raziskave v primerjavi s prejšnjimi meseci pridobila nekaj glasov.

Bitka v SLS

Dva meseca pozneje do obračunavanj na očeh javnosti prihaja tudi v Slovenski ljudski stranki. To je najprej pretresel izpad iz parlamenta leta 2014, javnomnenjske ankete pa ji tudi v prihodnje ne kažejo bistvenega vzpona. Nekdaj vidna člana SLS Franc Kangler in Aleš Primc sta napovedala ustanovitev novih strank, Kanglerjeva je že nastala in tudi z imenom stopila v spor z SLS. Predsednik SLS Marko Zidanšek je sicer v intervjuju za siol.net dejal, da se novih strank ne boji in da bosta glasove jemali drugim strankam, ne SLS.

Marko Zidanšek bo moral danes na seji glavnega odbora SLS miriti strasti znotraj svoje stranke. | Foto: Ana Kovač Marko Zidanšek bo moral danes na seji glavnega odbora SLS miriti strasti znotraj svoje stranke. Foto: Ana Kovač

A notranje napetosti ostajajo. Na sobotnem kongresu Nove generacije – podmladka SLS sta se spoprijela Zidanšek in nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik. Ta je zanikal, da bi pri tem šlo za fizični obračun, je pa dejal, da se je na Zidanškove provokacije odzval ostro. Medtem ko Zidanšek trdi, da se Podobnik vmešava in razdvaja stranko in s tem povzroča, da se ji podpora zmanjšuje, Podobnik pravi, da je Zidanšek pod vplivom udbomafijskih botrov, ki uničujejo prihodnost slovenskega kmeta, piše Požareport.

Za komentar dogajanja smo poklicali starosto Slovenske ljudske stranke Ivana Omana, sicer tasta Marjana Podobnika, a je dejal, da je za to dogajanje izvedel danes na ulicah Ljubljane. Kako gledate na trenutno politiko stranke SLS? "A mislite, da je kaj politike? Nič več se ne zanimam za to stranko," je odvrnil Oman.

Poslanci so včasih nasilni tudi zunaj svojega delovnega okolja:

O priznanju poslanske imunitete Zmagu Jelinčiču so morali poslanci pogosto odločati. Med drugim je bil predsednik SNS obsojen zaradi streljanja na osebe iz takratne Jugoslavije, ki niso govorile slovensko.

Leta 1999 je poslanka ZLSD Jerca Mrzel, dolgoletna partnerica režiserja Vinka Möderndorferja, hudo obračunala s svojo ljubezensko tekmico Evo Rohrman. Zaradi obračuna je bila obsojena na pet mesecev pogojne kazni.

Leta 2003 je poslanec SDS Franc Pukšič na veselici svojo 25-letno hčer ujel z alkoholom in cigareto ter ji eno prisolil. Pozneje je dejal, da se je odzval preveč čustveno.

Leta 2004 je poslanec SDS Branko Kelemina napadel prometnika v garažni hiši pod Maximarketom, ki je od njega zahteval, da ima v avtu nalepko garažne hiše.

Ne spreglejte