Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NASA

Petek, 24. 5. 2013, 18.34

8 let

3D-tiskana hrana? Nasa bi grižljaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nasa je raziskovalni korporaciji Anjan Contractor namenila 125.000 ameriških dolarjev sredstev za namene razvoja 3D-tiskane hrane.

Omenjeno podjetje se je namreč lotilo izdelave sistema, ki naj bi v svojih kartušah vseboval trajne sestavine, kot so sladkorji, beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe, ter bi jih bil "na zahtevo" sposoben pretvoriti v užitno hrano. Če potegnemo rahle vzporednice z znanstveno fantastiko, bi dotični projekt lahko postal najboljši približek replikatorju, napravi, ki jo v televizijski in filmski seriji Zvezdne steze uporabljajo za proizvajanje hrane, oblek in še mnogo drugega.

Najprej se bodo sladkali astronavti Znanstveniki, ki reč razvijajo, verjamejo, da bi njihov izum v prihodnosti lahko močno pomagal človeški vrsti, saj bo ta po njihovem mnenju zaradi nenehnega večanja števila svetovnega prebivalstva in vedno višjih podražitev hrane prisiljena v spremembo prehranjevalnih navad in iskanje alternativnih načinov prehranjevanja. To so seveda načrti za bolj oddaljene čase, prioriteta danes pa je oskrbovanje astronavtov na njihovih potepih po vesolju.

Prilagojen meni za vsakogar Če se bo vse izšlo po načrtih snovalcev, potem bo živilski tiskalnik odprtokodni in bo nekega dne, ko bo domač domala v vsakem gospodinjstvu, dovoljeval izmenjavo ter plemenitenje oziroma spreminjanje receptov. Okus natiskane hrane naj bi bil primerljiv z navadno, kot jo najdemo v trgovinah, teoretično pa naj bi bilo visoko opevano čudo zmožno tudi priprave najbolj optimalnih živil za svojega uporabnika. Malemu dečku bo tako "skuhal" drugačen jedilnik kot njegovi mami, babici ali prekrokanemu študentu.

Najprej pica, nato pa še vse ostalo Prva jed, ki so si jo pri Anjan Contractorju zamislili ustvariti pa je nič drugega kot pica. Tiskalnik bo najprej »zamesil« testo, nato pa z vodo in oljem zmešal paradižnikov prašek za paradižnikovo omako, vse skupaj pa na koncu prelil še s proteinskim slojem.

Kot prototipni primerek, po katerem se zgledujejo, razvijalci sicer uporabljajo modificiran 3D-tiskalnik RepRap 3D, splovitev končnega izdelka pa za navadne smrtnike načrtujejo še pred letom 2020.

Ne spreglejte