SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

10 nasvetov za varno uporabo Facebooka

4

termometer

So vas prijatelji na Facebooku kdaj že označili na sramotni fotografiji, na kateri v spodnjicah kažete sredinca in pijete pivo? Vas je zaskrbelo, da bi jo videl vaš šef?

Tega se večina uporabnikov družbenega omrežja ne zaveda, a drži – čeprav je Facebook še vedno brezplačen, na njem pravzaprav trgujemo z najdragocenejšo valuto sodobnega časa, osebnimi podatki. Če svojega profila ne zavarujete z ustreznimi ukrepi, do katerih lahko dostopa vsak uporabnik Facebooka, boste vsem – ne le prijateljem, temveč tudi popolnim neznancem – omogočili vpogled v vaše življenje in se morda izpostavili morebitnim spletnim nepridipravom. Aktiven, a preveč odprt profil na Facebooku lahko za nameček negativno vpliva na vašo poklicno kariero. Sodobnim zaposlovalcem je v zadnjih letih v navado namreč prešlo preverjanje spletnih življenjepisov potencialnih kandidatov – profilov na Facebooku, Twitterju, LinkedInu. Zelo pogosto se dogaja, da za delovno mesto sicer primernega kandidata zavrnejo ravno zaradi neprimerne aktivnosti na družbenih omrežjih.

Kaj lahko torej storimo, da nas Facebook ne bo pribijal na sramotilni steber, obenem pa bo naša uporabniška izkušnja karseda zasebna in varna? 1. Preglejte objave, v katerih ste označeni, še preden se pojavijo na vaši časovnici Najbrž se je vsak uporabnik Facebooka že zgrozil pogledu na kočljivo fotografijo, na kateri ga je označil prijatelj in ki se je pojavila na njegovi časovnici (oziroma "zidu" po starem), kar je pomenilo, da so jo lahko videli vsi. Na srečo je mogoče ukrepati, še preden tovrstne podobe vidi nekdo, ki jih ne bi smel.

Odprite nastavitve vašega računa (desno zgoraj kliknite na puščico, ki kaže navzdol, in izberite Nastavitve). Na levi strani označite zavihek Časovnica in oznake ter v razdelku Kdo lahko dodaja stvari na mojo časovnico? vključite možnost Preglej objave, v katerih so te prijatelji označili, še preden se pojavijo na tvoji časovnici. Primer rešen!

Ker lahko prijatelji oznake dodajajo tudi vašim, ne le svojim objavam, v zavihku Časovnica in oznake omogočite tudi možnost Želiš pregledati oznake, ki jih drugi ljudje dodajo tvojim objavam, preden se oznake pojavijo na Facebooku?. Če vas to moti, seveda.

2. Kaj je javno in kaj ne? Kako vaš profil vidijo prijatelji in kako javnost? To lahko preverite s klikom na funkcijo Nastavitve/Časovnica in oznake/Kdo lahko vidi stvari na moji časovnici?/Preveri, kaj lahko drugi ljudje vidijo na tvoji časovnici, ki omogoča pogled na vaš profil iz perspektive javnosti ali katerega koli od vaših prijateljev.

Raven zasebnosti vseh novih objav lahko sicer izberete v zavihku Nastavitve/Zasebnost/Kdo lahko vidi moje stvari?. Vidnost lahko omejite tudi vsem starim zapisom in fotografijam, česar pa po potrditvi ni mogoče razveljaviti – če jih boste želeli ponovno razkriti prijateljem ali javnosti, boste to morali pri vsaki objavi narediti ročno.

3. Moja časovnica je moja Privzeto ne more elementov na vašo časovnico dodajati nihče drug kot vi in vaši prijatelji, lahko pa stopite še korak dlje in v primeru, da želite popoln nadzor, objavljanje onemogočite tudi njim. To lahko storite v Nastavitve/Časovnica in oznake/Kdo lahko dodaja stvari na mojo časovnico?. V meniju Kdo lahko objavlja na tvojo časovnico? izberite možnost Samo jaz.

4. Prijatelje razdelite po skupinah Skupine so odlična rešitev za vse uporabnike, ki svoje aktivnosti v enaki meri ne želijo deliti z vsemi prijatelji. Te v posamezno skupino uvrstite z obiskom njihovega profila in klikom na gumb Prijatelji, ki se nahaja desno od njihovega imena. Ko se pojavi meni, jih lahko takoj umestite med znance oziroma izberete eno od drugih skupin. Facebook za lažje predalčkanje ponuja nekaj prednastavljenih:

- družina: v to skupino je smiselno uvrstiti družinske člane, ki si lastijo profile na Facebooku, saj lahko tako vse nadaljnje objave o nedeljskih kosilih ali rojstnih dnevih starih staršev namenite le njim;

- znanci: vse prijatelje, ki v resničnem življenju to pravzaprav niso, a jih ne želite užaliti z zavrnitvijo prošnje za prijateljstvo, uvrstite v to skupino. Na vaši časovnici bodo lahko videli le vsebino, ki je označena kot javna;

- šola/fakulteta/delovno mesto: skupine, namenjene sodelavcem in sošolcem iz srednje šole in fakultete;

- omejeno: za osebe, pred katerimi želite skriti vse nadaljnje objave. Primerno za nadrejene v službi in posameznike, ki vam s prekomernim všečkanjem in komentiranjem vsakega novega statusa ali fotografije povzročajo nelagodje.

5. Vsi ne moremo biti prijatelji Če ne želite, da vam prošnje za prijateljstvo pošiljajo osebe ali predstavništva obrtnikov ter oglaševalcev, za katere slišite prvič, v razdelku Nastavitve/Zasebnost/Kdo lahko stopi v stik z mano? izberite možnost, ki dodajanje vašega profila dovoli le prijateljem vaših prijateljev. Enako velja za iskanje vašega uporabniškega računa z navajanjem vašega e-poštnega naslova ali telefonske številke (če ju seveda delite z javnostjo). Za najvišjo raven zasebnosti v Nastavitve/Zasebnost/Kdo me lahko poišče? v obeh primerih izberite možnost Prijatelji.

Dostop do profila lahko onemogočite tudi spletnim iskalnikom, kot sta Google in Yahoo. Preprosto onemogočite možnost Želiš, da se drugi iskalniki povežejo s tvojo časovnico? v zavihku Kdo me lahko poišče?.

6. Blokiran! Vse uporabnike Facebooka lahko iz tega ali onega vzgiba blokirate, kar pomeni, da vas ne morejo več kontaktirati, si ogledati vaših objav ali vam poslati prošnje za prijateljstvo. To lahko storite v Nastavitve/Blokiranje/Blokiraj uporabnike ali pa kar na njihovem uporabniškem profilu. Ob gumbu, s katerim jim lahko pošljete sporočilo, se namreč nahaja tudi funkcija Blokiraj.

7. Samo še enkrat naj vidim ta presneti Farmville ... Blokiramo lahko tudi aplikacije, ne le uporabnikov. Povabila k ukvarjanju z igr(ic)ami, kot je Farmville, presedajo marsikomu, na srečo pa jih lahko onemogočimo v zavihku Nastavitve/Blokiraj/Blokiraj aplikacije.

8. Kaj storiti, če smo se iz Facebooka pozabili odjaviti na javnem računalniku? Če ste v svoj račun ostali prijavljeni na računalniku v šolski knjižnici ali spletni kavarni, še ni čas za paniko. Kliknite na Nastavitve/Varnost in razširite zavihek, ki beleži aktivne seje (Kje si prijavljen). Poleg trenutne so prikazane tudi vse morebitne druge, ki jih lahko zapremo s preprostim klikom na Končaj aktivnost. S tem se lahko iz Facebooka odjavimo na oddaljenih mestih in mobilnih napravah.

9. Kako lahko vem, kdaj do mojega uporabniškega računa nekdo dostopa nepooblaščeno? V Nastavitve/Varnost/Obvestilo o prijavah v račun lahko vklopite obveščanje o sumljivem dostopanju do uporabniškega računa iz do zdaj nepovezanih naprav ali spletnih brskalnikov. Facebook vas nato o tovrstnih dogodkih obvesti prek e-pošte ali s SMS-om.

10. Ultimativna zaščita – varnostna koda Obvestila o neznanih prijavah v račun so pravzaprav sama sebi namen, saj lahko nepridiprav kljub temu še vedno dostopa do vaših osebnih podatkov oziroma povzroči vam precej nevšečnosti z objavljanjem fotografij genitalij.

Prava stvar je zaščita profila z varnostno kodo (Nastavitve/Varnost/Dovoljenja za prijavo), ki vam jo Facebook pošlje na mobilni telefon, nato pa jo zahteva ob vsakem dostopu do uporabniškega računa z računalnika ali mobilne naprave, ki se z njim še ni povezala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin