Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
4. 4. 2017,
16.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

pametni telefon nasvet iPhone iOS Android aplikacije

Torek, 4. 4. 2017, 16.33

6 let, 7 mesecev

TOP 10: Najuporabnejše aplikacije za pametne telefone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Bralka nas je vprašala, katere so najuporabnejše aplikacije, ki jih lahko namesti na svoj novi pametni telefon. Izbrali smo deset takih, ki bi jih vedno priporočali vsakemu uporabniku. Vse so tudi brezplačne.

Signal (Android & iOS)

Aplikacija Signal | Foto: Open Whisper Systems Aplikacija Signal Foto: Open Whisper Systems

Aplikacija Signal lahko na pametnem telefonu uporabnika, ki ga še posebej skrbi zasebnost, brez težav nadomesti privzeti orodji za opravljanje telefonskih klicev in pošiljanje sporočil SMS.

Signal, ki ga je razvilo podjetje OWS oziroma Open Whisper Systems, komunikacijo med uporabniki namreč šifrira tako temeljito, da je ne more raztolmačiti nihče drug razen prejemnika, niti razvijalec OWS.

Prednika aplikacije Signal sta bila RedPhone, ki je omogočala šifrirane klice, in TextSecure, ki je šifrirala sporočila SMS. Pri Open Whisper Systems so ju zaradi praktičnosti nato združili v eno aplikacijo. | Foto: Open Whisper Systems Prednika aplikacije Signal sta bila RedPhone, ki je omogočala šifrirane klice, in TextSecure, ki je šifrirala sporočila SMS. Pri Open Whisper Systems so ju zaradi praktičnosti nato združili v eno aplikacijo. Foto: Open Whisper Systems

Aplikacij, ki ponujajo tovrstno zaščito telefonskih klicev in SMS-ov, se je v zadnjem času pojavilo precej, a naš glas gre Signalu, saj ima daleč največ uporabnikov in tudi zelo prijeten uporabniški vmesnik, ki se ga je preprosto navaditi.


Komplet orodij Google Drive (Android & iOS)

Na večini novejših pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android so orodja Google Drive nameščena privzeto, na iPhonih pa jih bo treba namestiti ročno.

Google Drive | Foto: Google Drive

Zakaj Google Drive? Zato, ker:

- Vsak uporabnik ob registraciji uporabniškega računa Google brezplačno pridobi 15 gigabajtov prostora v oblaku Drive, kamor lahko shranjuje vse svoje datoteke (dokumente, fotografije, videoposnetke).

- Del Google Driva so pisarniške aplikacije Google Docs (Google Dokumenti, iOS & Android – namestiti jih je treba ročno), ki kot Microsoft Word omogoča hitro ustvarjanje in urejanje besedilnih dokumentov, Google Sheets (Google Preglednice), ki se podobno kot Microsoftov Excel ubada z razpredelnicami, in Google Slides (Google Predstavitve), aplikacija za ustvarjanje interaktivnih predstavitev.

Google Dokumenti | Foto: Matic Tomšič Google Dokumenti Foto: Matic Tomšič

- Ob pisarniških aplikacijah je nepogrešljiv del Google Driva tudi aplikacija Google Foto (Android & iOS). Ta uporabniku ponuja neomejeno shrambo fotografij, ki ne presegajo ločljivosti 16 milijonov pik, in videoposnetkov do ločljivosti FullHD. Večje multimedijske datoteke zasedejo prostor v oblaku Google Drive.

Google Foto | Foto: Matic Tomšič Google Foto Foto: Matic Tomšič

Clean Master Boost & Antivirus (Android)

Clean Master Boost & Antivirus | Foto: Clean Master Boost & Antivirus

Če bi morali izbrati samo eno aplikacijo za sprotno čiščenje in optimizacijo pametnega telefona, bi se odločili za tole. Uporabniku na enem mestu namreč ponuja:

- odstranjevanje neuporabnih datotek, obvestil in čiščenje predpomnilnika,

- pametno zapiranje aplikacij, ki niso v uporabi, in s tem sproščanje delovnega pomnilnika RAM,

- ohlajanje procesorja, če se ta zaradi preobremenjenosti pregreva, in s tem podaljševanje njegove življenjske dobe,

- varčevanje z baterijo,

- protivirusno zaščito,

- zaklepanje aplikacij pred nepovabljenimi pari oči. 

Vse te uporabne funkcije so zapakirane v pregleden in preprost uporabniški vmesnik, ki se ga uporabnik navadi mimogrede. 

Preberite še, katere so najboljše alternative aplikaciji Clean Master Boost & Antivirus


Googlov Prevajalnik (Android & iOS)

Z Googlovim prevajalnikom lahko željo po lenarjenju izrazimo tudi po kirgiško.  | Foto: Matic Tomšič Z Googlovim prevajalnikom lahko željo po lenarjenju izrazimo tudi po kirgiško. Foto: Matic Tomšič Daleč najboljši spletni prevajalnik. Aplikacija omogoča prevajanje med 103 jeziki, ko imamo dostop do spleta, in 52 jeziki, ko ga nimamo.

Google Translate za Android in iOS ima za nameček še nekaj funkcij, ki jih spletna aplikacija ne podpira, na primer prevajanje besedila, posnetega s kamero, tolmačenje govora z uporabo mikrofona in prevajanje rokopisa.


Ali bo Googlov prevajalnik kmalu tako dober, da bo ogrozil delo človeških prevajalcev?


Opera Free VPN (Android & iOS)

Ta aplikacija je pomemben dodaten sloj zaščite pri brskanju po spletu na pametnem telefonu.

Opera VPN zna skriti oziroma spremeniti uporabnikovo lokacijo, kar pomeni, da mu spletne strani težje sledijo, pa tudi, da lahko dostopa do vsebin, ki so v njegovi državi sicer blokirane.

Z uporabo Opera VPN se hitrost odpiranja spletnih strani bistveno ne upočasni.

Aplikacija deluje tudi kot varuh pred vsiljivimi oglaševalskimi piškotki, ki želijo pridobiti informacije o uporabniku in njegovi napravi. Povedati nam zna tudi, ali je omrežje, prek katerega smo povezani v splet, varno. | Foto: Matic Tomšič Aplikacija deluje tudi kot varuh pred vsiljivimi oglaševalskimi piškotki, ki želijo pridobiti informacije o uporabniku in njegovi napravi. Povedati nam zna tudi, ali je omrežje, prek katerega smo povezani v splet, varno. Foto: Matic Tomšič

Weather Wiz (Android)

Ena novejših vremenskih aplikacij za operacijski sistem Android je tudi ena boljših, zagotovo pa spada med najlepše.

Weather Wiz | Foto: Matic Tomšič Weather Wiz Foto: Matic Tomšič Podatke o vremenu Weather Wiz črpa iz strežnikov tehnološkega velikana IBM, ki vreme napoveduje s pomočjo svojih superračunalnikov, uporabniku pa jih predstavi s pomočjo ličnega animiranega vmesnika.


Retrica (Android, iOS)

Retrica | Foto: Matic Tomšič Retrica Foto: Matic Tomšič

Retrica je ena najbolj priljubljenih aplikacij za urejanje fotografij na pametnih telefonih. Njena prednost v primerjavi s podobnimi umetniškimi aplikacijami je možnost uporabe filtra, ki polepša fotografijo, še preden pritisnemo na sprožilec. S tem uporabnik prihrani nekaj časa. Instagram, na primer, omogoča dodajanje filtra šele po tem, ko posnamemo fotografijo. 


Solid File Explorer (Android)

Raziskovalec po datotekah na pametnem telefonu. Večkrat smo sicer že priporočali njegovega sodobnika, ES File Explorer, ki pa so ga razvijalci v zadnjih različicah malce poneumili. Solid File Explorer je veliko bolj pregleden in zmogljiv, ob hitrem iskanju datotek ponuja tudi integracijo z vašimi shrambami v oblaku, kot so Dropbox, Google Drive, OneDrive.

Slaba lastnost Solid File Explorerja je ta, da je brezplačen samo prvih 14 dni uporabe. Nato je treba kupiti različico Pro, ki stane 1,99 evra. | Foto: Matic Tomšič Slaba lastnost Solid File Explorerja je ta, da je brezplačen samo prvih 14 dni uporabe. Nato je treba kupiti različico Pro, ki stane 1,99 evra. Foto: Matic Tomšič

Swiftkey (Android, iOS)

Najbrž najboljša tipkovnica za pametne telefone z Androidom in iOS.

Tipkovnica Swiftkey | Foto: Matic Tomšič Tipkovnica Swiftkey Foto: Matic Tomšič

Swiftkey uporabnikom ponuja dejansko uporabno in ne frustrirajoče predvidevanje besed s podporo za več kot sto jezikov (tudi slovenščino), pametno odpravljanje zatipkanih napak in veliko prilagodljivosti z več kot 80 različnimi videzi tipkovnice. 

Battery Doctor (Android & iOS)

Battery Doctor je verjetno najboljša aplikacija za nadzor nad porabo baterije. Samodejno ali s pritiskom samo ene tipke zna ugašati procese, ki porabijo največ elektrike, ter zelo natančno pokazati, koliko baterije je še preostalo in kako topla je (to je pomemben podatek, ker litij-ionske baterije ne marajo toplote).

Pritisk na Optimize (Izboljšaj) reši večino sprotnih težav s preveliko porabo baterije, ki jih ustvarjajo aplikacije. | Foto: Matic Tomšič Pritisk na Optimize (Izboljšaj) reši večino sprotnih težav s preveliko porabo baterije, ki jih ustvarjajo aplikacije. Foto: Matic Tomšič Uporabnik lahko računa na to, da bo z namestitvijo aplikacije Battery Doctor z vsakim polnjenjem do sto odstotkov pridobil od pol ure do dveh ur dodatne uporabe telefona. To vemo zato, ker aplikacijo uporabljamo že več let.

 

Ne spreglejte