Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
20. 10. 2016,
17.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

8

Natisni članek

Amazon nasvet nasveti Internet

Četrtek, 20. 10. 2016, 17.16

6 let, 7 mesecev

To je tehnologija prihodnosti, a zanjo se lahko Slovenec obriše pod nosom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

8

Ameriški spletni trgovec Amazon je pred enim letom začel prodajati inteligentni zvočnik Echo. Gre za digitalnega butlerja, ki zna ob predvajanju glasbe uporabniku tudi poklicati taksi ter mu povedati, kakšno je vreme. Kako bi si lahko z Echom, če bi ga bilo pri nas sploh mogoče kupiti, pomagal povprečen Slovenec? Bolj težko, saj Echo ne zna slovensko. 

Amazon Echo. | Foto: Reuters Amazon Echo. Foto: Reuters

Echo na kratko

Amazon Echo (echo po slovensko je odmev) posluša uporabnika in odgovarja na njegova vprašanja ter izpolnjuje njegove želje. Aktivira se z glasovnim ukazom "Alexa!".

Alexa je sicer ime Amazonovega virtualnega pomočnika, ki je osebnost zvočnika Echo. Deluje po podobnem principu kot Applova Siri. Uporabniku zna odgovoriti na različna vprašanja, odgovore nanje poišče na spletu, kamor je ves čas povezana prek domačega brezžičnega omrežja.

Zvočnik je opremljen s sistemom sedmih občutljivih mikrofonov, s katerimi ukaz uporabnika sliši tudi, če je ta v drugem prostoru. Foto: Flickr | Foto: Zvočnik je opremljen s sistemom sedmih občutljivih mikrofonov, s katerimi ukaz uporabnika sliši tudi, če je ta v drugem prostoru. Foto: Flickr

Echo uboga ukaze, kot so: "Alexa! Predvajaj klasično glasbo! Štopaj deset minut! Nastavi alarm! Povej mi, kaj imam danes na urniku! Naroči mi Uber! Ugasni luči (povezati se zna s pametnimi žarnicami, op. p.)! Je Barcelona včeraj zmagala?"

Predstavitveni videoposnetek Amazon Echo …

… in njegovega mlajšega in cenejšega, a po srcu istega brata Echo Dot, ki ga je Amazon predstavil pred nekaj tedni:

Echo je v enem letu in še nekaj mesecih, odkar ga Amazon prodaja, doživel mešan sprejem. Nekateri, sploh ameriški tehnološki navdušenci, ga ljubijo, drugi so ga vrnili po nekaj tednih uporabe.

Echo je na tehnološki sceni kljub toplo-hladnim kritikam sprožil dovolj velik odziv, da Amazonovi tekmeci že pripravljajo protiofenzivo. Prvi bo s pametnim zvočnikom Google Home (na fotografiji)in pomočnikom Google Assistant internetni velikan Google. Svoj zvočnik že dela tudi Samsung. | Foto: Reuters Echo je na tehnološki sceni kljub toplo-hladnim kritikam sprožil dovolj velik odziv, da Amazonovi tekmeci že pripravljajo protiofenzivo. Prvi bo s pametnim zvočnikom Google Home (na fotografiji)in pomočnikom Google Assistant internetni velikan Google. Svoj zvočnik že dela tudi Samsung. Foto: Reuters

Komu je Amazon Echo namenjen:

- Američanom, Britancem in Nemcem. Drugje namreč še ni na voljo. Prvi so ga junija 2015 dobili v ZDA (določeni uporabniki trgovine Amazon že novembra 2014). V Veliki Britaniji so ga začeli prodajati septembra letos, v Nemčiji pa bo na voljo od 26. oktobra dalje. 

- Tistim, ki veliko nakupujejo na Amazonu. Echo namreč ne skriva, da je Amazonov izdelek, in k novim nakupom spodbuja z omogočanjem govorjenih naročil.

- Ljubiteljem najsodobnejše pametne tehnologije.

Echo oziroma Alexa je uresničitev sanj vsakega ljubitelja tehnologije. Kot v znanstvenofantastičnih filmih se lahko v lastnem stanovanju pogovarjajo z (neke vrste) umetno inteligenco in avtomatizirajo določene vidike gospodinjstva.  | Foto: Echo oziroma Alexa je uresničitev sanj vsakega ljubitelja tehnologije. Kot v znanstvenofantastičnih filmih se lahko v lastnem stanovanju pogovarjajo z (neke vrste) umetno inteligenco in avtomatizirajo določene vidike gospodinjstva. 

Za koga Amazon Echo ni:

- Slovenca. Če se potrudi, si Echo sicer lahko nekako naroči v Slovenijo (pri nas ga ni mogoče kupiti), a z Alexo se bo moral pogovarjati po angleško, saj drugega jezika ne pozna. Obenem bo precej njenih sicer naprednih funkcij pri nas ostalo neizkoriščenih, saj ustreznih storitev pri nas preprosto ni (Na primer naročanje prevoza z Uberjem. Vsaj za zdaj še ne). 

- Nekoga, ki ves čas uporablja pametni telefon. Težava Alexe oziroma zvočnika Echo je v tem, da v resnici ne ve ničesar, temveč za odgovore na večino uporabnikovih vprašanj prosi Microsoftov iskalnik Bing. Kot opozarja več uporabnikov, ki so Echo že preizkusili, je kakovost odgovorov zadovoljiva le napol. Google Now, asistent na pametnih telefonih z Androidom, je pri tem veliko boljši.

Lastnost, ki je pametnemu zvočniku Echo nikakor ne moremo oporekati, je njegov videz. | Foto: Lastnost, ki je pametnemu zvočniku Echo nikakor ne moremo oporekati, je njegov videz.

- Nekoga, ki ima rad dober zvok. Kot je pokazalo več testov Echa, je zvok pri višji glasnosti manj kakovosten, nizki toni so slabši. Za zvočnik, ki stane skoraj 200 evrov, je to kar problematično. Za nameček Echa ni mogoče spariti z drugim kompletom zvočnikov, tako da je uporabnik dobesedno prisiljen, da posluša Amazonovega. 

- Nekoga, ki nima veliko časa. Alexa namreč še ne razume več kot enega ukaza hkrati. Če ima uporabnik zanjo več opravil, ji bo moral naložiti vsakega posebej. Alexa, naredi to. Alexa, naredi tisto. Alexa, …

Ne spreglejte