SiolNET. Digisvet Nasveti
4,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So vam ukradli osebne podatke? Preverite tukaj.

4,58

termometer

Heker
Foto: Reuters

Na spletni strani Have I Been Pwned lahko preverite, če je kateri od vaših e-poštnih naslovov ali uporabniških imen med milijoni tistih, ki so jih hekerji v zadnjem letu ukradli nekaterim največjim spletnim portalom. 

Med več sto milijoni ukradenih zbirk podatkov se lahko poiščete tako, da v polje za besedilo na spletni strani Have I Been Pwned vpišete svoj e-poštni naslov ali ime računa z ene od spletnih platform, ki jih pogosto uporabljate, in kliknete na gumb z napisom pwned? (izraz pwned se je rodil na svetovnem spletu, gre za sopomenko za premagan, poražen, osramočen, op. p.).

Če se je vaš uporabniški račun oziroma e-poštni naslov pojavil na seznamu ukradenih podatkov z ene ali več spletnih strani, ki so jih napadli hekerji, vas bo Have I Been Pwned na to opozoril. Kot vidite na spodnji sliki, je bil eden od naših e-poštnih naslovov med ukradenimi pri decembrskem vdoru v strežnike spletnega portala Nexus Mods. Gre za največjo bazo dodatkov za videoigre serije The Elder Scrolls na svetovnem spletu. 

Foto: Matic Tomšič

Kje so hekerji ukradli največ podatkov o uporabnikih?

Po podatkih spletne strani Have I Been Pwned so najbolj nasrkali:

- družbeno omrežje LinkedIn, ogroženih 164 milijonov uporabniških računov;

- razvijalec in ponudnik programov za obdelavo grafike Adobe, 152 milijonov uporabniških računov;

- platforma za varanje partnerjev Ashley Madison, 30 milijonov uporabniških računov. 

Za slovenskega uporabnika so relevantni še družbeno omrežje Snapchat (ukradeni podatki od 4,6 milijona uporabnikov), plačilna platforma Skrill oziroma Moneybookers (4,5 milijona računov), Yahoo! (450 tisoč računov) in brezplačni protivirusni program Avast (422 tisoč računov).

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin