SiolNET. Digisvet Nasveti
5,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec nadležnih presenečenj za večino slovenskih uporabnikov spleta

5,54

termometer

Google je v začetku tedna izdal novo različico spletnega brskalnika Chrome, ki je daleč najbolj priljubljen tako med uporabniki po svetu kot tudi v Sloveniji. Chrome 66 uvaja pomembno novost, ki bi je moral biti vesel marsikateri uporabnik - zaustavlja namreč pogosto nadležno samodejno predvajanje videoposnetkov na spletnih straneh. A ne na vseh. 

Spletni brskalnik Google Chrome je v Sloveniji z naskokom najbolj uporabljan, in sicer ima kar 61-odstotni tržni delež. Sledijo mu Firefox s 14 odstotki, Safari s skoraj desetimi odstotki in zdaj že odpisani Internet Explorer z nekaj več kot šestimi odstotki. Vir podatkov: Statista (klik) Spletni brskalnik Google Chrome je v Sloveniji z naskokom najbolj uporabljan, in sicer ima kar 61-odstotni tržni delež. Sledijo mu Firefox s 14 odstotki, Safari s skoraj desetimi odstotki in zdaj že odpisani Internet Explorer z nekaj več kot šestimi odstotki. Vir podatkov: Statista (klik) Foto: Matic Tomšič

Verjetno ni uporabnika, ki ga med brskanjem po spletu ne bi že vsaj enkrat neprijetno presenetil nepričakovan in glasen začetek predvajanja na spletni strani, ki jo je pravkar odprl, ali pa se je brez njegove vednosti odprla v ozadju.

Google so uporabniki njegovega spletnega brskalnika Chrome zaradi tega že kar dolgo prosili, naj vendarle doda funkcionalnost, ki bo spletnim stranem onemogočila takšno gverilsko predvajanje videoposnetkov. To se je končno zgodilo ta teden, ko je izšel Chrome 66, najnovejša posodobitev najbolj priljubljenega spletnega brskalnika. 

Chrome samodejno preprečevanje predvajanja videoposnetkov začne takoj po posodobitvi, uporabnik mora le znova zagnati brskalnik.

Brskalnik Chrome posodobimo tako, da v zgornjem desnem kotu kliknemo ikono s tremi pikami, ki odpre glavni meni, nato pa poiščemo Pomoč/O Google Chromu. Brskalnik bo nato samodejno preveril, ali je na voljo najnovejša posodobitev, in jo tudi takoj namestil. Alternativna pot je prenos nove različice Chroma na računalnik in namestitev od tam. Kliknite na to sliko za neposredno povezavo do namestitvene datoteke.  Brskalnik Chrome posodobimo tako, da v zgornjem desnem kotu kliknemo ikono s tremi pikami, ki odpre glavni meni, nato pa poiščemo Pomoč/O Google Chromu. Brskalnik bo nato samodejno preveril, ali je na voljo najnovejša posodobitev, in jo tudi takoj namestil. Alternativna pot je prenos nove različice Chroma na računalnik in namestitev od tam. Kliknite na to sliko za neposredno povezavo do namestitvene datoteke.  Foto: Matic Tomšič

Videoposnetki na določenih obiskanih spletnih straneh se bodo nato naložili, a se ne bodo začeli predvajati, dokler uporabnik tega ne bo želel.

Ključna beseda je določenih. Uporabnik, ki pričakuje, da bo najnovejši Chrome predvajanje videoposnetkov blokiral povsod po spletu, bo morda malo razočaran. To je razlog. 

Posodobil sem Chrome, a videoposnetki se še najprej predvajajo. Je Google sploh kaj spremenil?

Brskalnik Chrome bo še naprej predvajal videoposnetke, če bo ugotovil določeno stopnjo interakcije uporabnika s spletno stranjo.

Če bo uporabnik odprl naključen članek na določeni spletni strani, ki je sicer ne obiskuje, bo Chrome blokiral začetek predvajanja morebitnega videoposnetka na tisti spletni strani. A če bo uporabnik po njej začel klikati, se bo Chrome odločil, da uporabnika vsebina vendarle zanima in spletni strani dovolil predvajanje videoposnetka. 

Primerjava blokiranja samodejnega predvajanja oglasov v brskalnikih Chrome in Firefox. V Chromu se videoposnetek na desni strani zaslona po posodobitvi na Chrome 66 ni predvajal, v Firefoxu pa. A če bi začeli aktivno uporabljati spletno stran Fortune 500, bi tudi Chrome naslednjič predvajal videoposnetek. Primerjava blokiranja samodejnega predvajanja oglasov v brskalnikih Chrome in Firefox. V Chromu se videoposnetek na desni strani zaslona po posodobitvi na Chrome 66 ni predvajal, v Firefoxu pa. A če bi začeli aktivno uporabljati spletno stran Fortune 500, bi tudi Chrome naslednjič predvajal videoposnetek. Foto: Matic Tomšič

To pomeni, da uporabniki na svojih priljubljenih in pogosto obiskanih spletnih straneh, ki vsebujejo videoposnetke, ki se predvajajo sami, najverjetneje ne bodo opazili velikih sprememb. 

A novost v Chromu v prvi vrsti želi poskrbeti, da uporabnika ob obiskovanju novih spletnih strani, pri katerih ne pričakuje predvajanja videoposnetkov, ne bo zadela kap, če bo imel prav v tistem trenutku nastavljeno visoko jakost zvoka na zvočnikih ali slušalkah. Blokirano bo tudi predvajanje videovsebin v nadležnih pojavnih oknih, ki se v ozadju občasno odprejo brez vednosti uporabnika. 

Kdor zvoka videoposnetkov ne želi poslušati tudi na svojih priljubljenih spletnih straneh, jih lahko od Chroma 64 preprosto utiša. Kako to storiti, smo opisali v tem prispevku


Preberite tudi:

Zakaj dveh tretjin Slovencev ne sme skrbeti, če bodo dobili to sporočilo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin