Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
13.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

startup podjetje

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 13.51

7 let, 12 mesecev

Kako se lahko slovenski startupi potegujejo za 200 tisoč evrov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska startup podjetja lahko prek dveh novih podjetniških pospeševalnikov pridobijo 50 ali 200 tisoč evrov sredstev ter udeležbo v intenzivnem programu usposabljanja.

Jutri se začenja vseslovenski roadshow za dva nova razpisa, ki prek dveh novih podjetniških pospeševalnikov inovativnim startup podjetjem omogočata pridobitev 50 tisoč ali 200 tisoč evrov semenskega kapitala v obliki konvertibilnega posojila. Razpisa sodelujočim hkrati ponujata udeležbo v intenzivnem programu usposabljanja z 42 vrhunskimi startup mentorji, najsodobnejšimi podjetniškimi znanji, zagotovljenimi delovnimi prostori, mreženjem in domačo ter mednarodno promocijo. Za zdaj je prijavljenih 250 udeležencev.

Prvi pospeševalnik namenjen vstopu na trg, drugi pridobivanju sredstev Prvi pospeševalnik Start:up Geek House je namenjen inovativnim podjetniškim idejam in startup ekipam, ki si želijo hitrega preboja na trg. V pospeševalniku bodo pomagali pri pripravi prošnje na razpis SK50, ki omogoča pridobitev konvertibilnega posojila v vrednosti 50 tisoč evrov. Poleg tega bodo mlade podjetnike pripravili na ustvarjanje vitkega in agilnega podjetja.

Drugi pospeševalnik Go:Global Slovenia pa je namenjen podjetjem, ki so že dokazala vrednost svoje ideje na trgu, želijo pa dodaten kapital, namenjen globalni rasti in organizaciji podjetja. V pospeševalniku bodo pomagali pri pripravi prošnje na razpis SK200. Poleg pomoči za pridobitev lastniškega vložka 200 tisoč evrov, petino vrednosti mora zagotoviti zasebni vlagatelj, se bodo mladi podjetniki pripravili na naložbe in dostop do zasebnih vlagateljev.

Niz osmih predstavitvenih dogodkov bo jutri srečanje začel v ljubljanskem tehnološkem parku. Do 11. septembra mu bodo sledili dogodki v Mariboru, Novi Gorici in Celju. Roadshowi so namenjeni svetovanju in informiranju podjetnikov, študentov, raziskovalcev, profesorjev in znanstvenikov, pomenijo pa tudi uradni začetek izbiranja primernih podjetij, ki se bodo potegovala za naložbo in vstop v pospeševalnika. Rok za oddajo prijav v postopek predizbora je 15. september.

Sredstva namenjena 27 startupom Oba nova razpisa, podjetniška pospeševalnika in izvedba roadshow dogodkov so skupni projekt Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), gospodarskega ministrstva (MGRT) in Iniciative Start:up Slovenija, katere člani so Tovarna podjemov, Tehnološki park Ljubljana, RC IKT Kranj, Primorski tehnološki park, RCR Zasavje, Inkubator Savinjske regije in Pomurski tehnološki park.

SPS je za omenjene programe v letošnjem letu zagotovil skupaj 2,4 milijona evrov, s katerimi bo v okviru obeh razpisov oziroma pospeševalnikov lahko financiral do 27 inovativnih startup podjetij: do 20 v okviru razpisa SK50 in pospeševalnika Start:up Geek House in največ sedem v okviru razpisa SK200 ter pospeševalnika Go:Global Slovenia.

Ne spreglejte