Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 8. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Windows 10 nasveti Windows

Torek, 16. 8. 2016, 4.06

6 let, 6 mesecev

Kaj pomeni, da imamo 32-bitni ali pa 64-bitni Windows, in kaj je boljše?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

To je vprašanje, ki si ga je že oziroma si ga še bo zagotovo zastavila večina uporabnikov operacijskih sistemov Windows. Razlaga je zapletena ravno dovolj, da je iz rokava ne bo znal potegniti niti čisto vsak, ki je odraščal z računalniki in Windowsi. Ampak nekaj pa vemo – 64 bitov je bolje od 32, kajne? V večji meri da, a ne vedno. 

Na kratko o n-bitnem računalništvu in kaj pomeni, da ima nekaj toliko in toliko bitov

Število bitov se na področju osebnega računalništva največkrat nanaša na širino registra računalniškega mikroprocesorja (v nadaljevanju CPU). Register je majhna količina pomnilnika, kamor informacije, ki jih za zagotavljanje hitrega delovanja računalnika potrebuje najpogosteje, shranjuje CPU. 

64-bitni register lahko shrani več podatkov kot 32-bitni, ta lahko shrani več podatkov kot 16-bitni in tako naprej. 64, 32, 16 so v tem kontekstu potence števila dve, predstavljajo pa število bitov. Bit je najmanjša računalniška enota, v katero lahko shranimo informacijo. 

Več, kot je v registru prostora, bolje lahko izkoristi sistemski delovni pomnilnik, tega poznamo kot RAM. Omejitev za 32-bitni register, na primer, je 232 vnosov v register. To je 4.294.967.296 bitov.

To, če izpostavimo najbolj pomembno posledico, pomeni, da lahko 32-bitni procesor uporabi največ štiri gigabajte pomnilnika RAM.

Pred skoraj pol stoletja, ko so računalniški pionirji določali velikosti registrov, se je takšna količina pomnilnika zdela astronomska, danes pa so štirje gigabajti za številne uporabnike že skoraj meja praktičnosti.  | Foto: Pred skoraj pol stoletja, ko so računalniški pionirji določali velikosti registrov, se je takšna količina pomnilnika zdela astronomska, danes pa so štirje gigabajti za številne uporabnike že skoraj meja praktičnosti. 

Kakšna je vloga operacijskega sistema? Zasnovan mora biti tako, da lahko izkoristi 32-bitno oziroma 64-bitno arhitekturo mikroprocesorja. 

Kako vemo, koliko bitov šteje naš operacijski sistem

V Windows 10 z desno tipko miške kliknite na gumb Start in izberite Sistem. Pojavilo se bo okno z najosnovnejšimi informacijami o računalniku. V razdelku Vrsta sistema piše, ali je vaš Windows 64- ali 32-bitni, pa tudi, kakšen je vaš mikroprocesor (x64 pomeni, da je 64-bitni).

 | Foto:  

Za ogled zgornjih informacij v Windows 7 ali 8.1 odprite Nadzorno ploščo in poiščite ikono Sistem.

Katere so prednosti 64-bitnega operacijskega sistema v primerjavi z 32-bitnim

Uporabljate lahko več pomnilnika RAM. Kot smo že omenili, lahko 32-bitni operacijski sistem Windows 10 v teoriji uporablja največ štiri gigabajte pomnilnika RAM, v praksi celo nekaj sto megabajtov manj. Pri 64-bitnih Windowsih je teoretična meja okrog 17 milijard gigabajtov pomnilnika, praktična pa 128 gigabajtov za različico Windows 10 Home in dva terabajta (2.048 gigabajtov) za vse ostale. Kakšne so mejne količine za starejše Windowse, preverite tukaj.

Boljši izkoristek pomnilnika in posledično hitrejši računalnik. Ne le, da 64-bitni operacijski sistem uporabniku dovoli dodajanje več pomnilnika RAM, tudi njegov izkoristek je zaradi načina, na katerega 64-bitni Windowsi pomnilniku dodeljujejo sistemske in uporabniške procese, boljši. V praksi to pomeni, da bo hkrati zasedenega več pomnilnika, kar vodi k večji odzivnosti računalnika. Saj veste, kako pravijo – nezaseden pomnilnik je za okras. 

Čeprav je 64-bitno računalništvo staro že več desetletij, se je doba 64-bitnih operacijskih sistemov zares začela šele leta 2009 z izidom Windows 7. Sedmica je danes še vedno najbolj uporabljani operacijski sistem. | Foto: Čeprav je 64-bitno računalništvo staro že več desetletij, se je doba 64-bitnih operacijskih sistemov zares začela šele leta 2009 z izidom Windows 7. Sedmica je danes še vedno najbolj uporabljani operacijski sistem.

Izboljšana varnost. 64-bitni operacijski sistem uporabniku ponuja zaščitne mehanizme, ki jih 32-bitni ne, v prvi vrsti sta to preprečevanje izvajanja podatkov (DEP) ter dodatno preverjanje pomnilnika, ki prepreči zaganjanje škodljive programske kode in posledično morebitno okužbo sistema s črvom ali virusom. 

Hitrejše delovanje novejših 64-bitnih programov. 64-bitni Windowsi lahko vsaki 64-bitni aplikaciji v teoriji namenijo do osem terabajtov pomnilnika RAM, medtem ko je meja pri 32-bitnih postavljena pri dveh gigabajtih. V praksi to pomeni, da zahtevnejši programi in videoigre v 64-bitnem okolju delujejo veliko hitreje. 

Kdaj je 32-bitni operacijski sistem boljša izbira?

- Kadar želimo uporabljati starejše naprave. Želite s 64-bitnimi Windowsi 10 povezati tiskalnik iz leta 2002? Vso srečo pri iskanju 64-bitnih gonilnikov. Z nekaj izjemami jih najverjetneje ne boste našli, saj precej proizvajalcev namesto podpore več kot desetletje starim napravam uporabnike raje prepriča v nakup novih. 

V 64-bitni različici so izšli že legendarni Windows XP, a se pri uporabnikih zaradi pomanjkljivih 64-bitnih gonilnikov za strojno opremo niso prijeli. | Foto: V 64-bitni različici so izšli že legendarni Windows XP, a se pri uporabnikih zaradi pomanjkljivih 64-bitnih gonilnikov za strojno opremo niso prijeli.

- Kadar želimo uporabljati starejše 16-bitne programe. 64-bitni Windows 10, tudi Windows 7, na primer, nimajo podpore za res stare programe in igre iz prejšnjega tisočletja, ki so bili združljivi s takrat še vedno aktualno 16-bitno arhitekturo operacijskih sistemov. Težave se lahko pojavijo tudi pri nekaterih starejših 32-bitnih aplikacijah, ki uporabljajo 16-bitne namestitvene programe. To pomeni, da jih sploh ne moremo namestiti.

- Kadar v računalnik ne moremo vstaviti več kot štirih gigabajtov pomnilnika RAM. A matične plošče, ki podpirajo 64-bitne procesorje, hkrati pa uporabniku ne dovolijo uporabljati več kot štirih gigabajtov pomnilnika, so redke in danes večinoma stare več kot deset let. 

Ne spreglejte