Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 7. 2017,
19.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

aplikacije pametni telefon nasvet Android

Torek, 18. 7. 2017, 19.48

6 let, 6 mesecev

Izbor aplikacij, s katerimi bo vaš telefon postal še bolj uporaben

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Vse več novejših pametnih telefonov ima čitalnik prstnih odtisov, ki pa ga mnogi uporabljajo izključno za odklepanje naprave. Poiskali smo nekaj aplikacij, ki znajo čitalniku prstnih odtisov dodeliti druge funkcije in ga tako narediti še bolj uporabnega. Večina jih je sicer na voljo za telefone z operacijskim sistemom Android, ki na tem področju razvijalcem ponuja največ svobode.

Čitalnik prstnih odtisov ima danes že praktično vsak novejši pametni telefon srednjega in višjega cenovnega razreda. | Foto: Thinkstock Čitalnik prstnih odtisov ima danes že praktično vsak novejši pametni telefon srednjega in višjega cenovnega razreda. Foto: Thinkstock

App Lock

Dobro znana aplikacija za omejevanje dostopa do drugih aplikacij, kar pride še posebej prav, če naš telefon roma v roke prijateljev ali družinskih članov, med drugim ponuja tudi možnost zaklepa aplikacij s prstnim odtisom. 

App Lock | Foto: Matic Tomšič App Lock Foto: Matic Tomšič

Če v orodju App Lock aktiviramo možnost uporabe prstnega odtisa, bo vsaka aplikacija, ki smo jo z App Lock zaklenili - galerija fotografij, Facebook, sporočila, Instagram - pred uporabo zahtevala prstni odtis. 


Fingerprint Quick Action

To zelo uporabno orodje čitalnik prstnih odtisov spremeni v večfunkcijski gumb. Aplikaciji Fingerprint Quick Action lahko med drugim ukažemo, da naj pametni telefon ob dotiku čitalnika preide v stanje spanja, preklopi na domači zaslon, ustvari posnetek zaslona, pokaže meni s hitrimi nastavitvami naprave, odpre zadnje uporabljane aplikacije, pokaže obvestila in še nekaj drugih stvari. 

Fingerprint Quick Action | Foto: Matic Tomšič Fingerprint Quick Action Foto: Matic Tomšič

Fingerprint Quick Action pozna tudi dvojni dotik čitalnika prstnih odtisov, ki odpre še več možnosti za prilagoditev, a uporabe ne priporočamo najbolj, ker ta prvina ne deluje najbolj zanesljivo. Enkratni dotik pa je medtem odlično orodje za ustvarjanje bližnjic do različnih funkcij naprave.


Keepass2Android

Keepass2Android je upravitelj gesel za pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

To pomeni, da lahko v aplikacijo shranimo vsa naša gesla, zapomniti pa si moramo samo enega (tako imenovani master password), ki pa ga lahko ob vstopu v naše uporabniške račune, ki zahtevajo gesla, nadomesti tudi prstni odtis. 

Keepass2Android | Foto: Matic Tomšič Keepass2Android Foto: Matic Tomšič

Keepass2Android je trenutno naš najljubši upravitelj gesel za pametne telefone, ki podpira tudi uporabo prstnega odtisa, a še zdaleč ni edini. Preizkusite lahko tudi podobne (in tudi bolj znane) aplikacije LastPass, 1PasswordDashlane in Authenticator Plus


Solo Photo

Solo Photo ima zelo preprosto poslanstvo, ki pa reši eno najbolj nadležnih stvari pri uporabi pametnih telefonov. Ste prijatelju napravo že kdaj dali v roke, da bi si ogledal eno samo fotografijo, a si je vzel pravico, da pregleda kar vašo celotno galerijo?

Solo Photo | Foto: Matic Tomšič Solo Photo Foto: Matic Tomšič

Z aplikacijo Solo Photo izberemo fotografijo, ki jo želimo pokazati, in aplikacija jo dobesedno priklene na zaslon. Če želimo na telefonu nato narediti kar koli drugega, je treba aplikacijo Solo Photo znova prebuditi s prstnim odtisom.


Keep Safe Vault

Aplikacija Keep Safe Vault lahko postane galerija fotografij na pametnem telefonu, do katere je mogoče dostopati le s prstnim odtisom ali drugim načinom zaklepanja vsebin (vzorec, koda PIN).

Keep Safe Vault | Foto: Matic Tomšič Keep Safe Vault Foto: Matic Tomšič

V Keep Safe Vault lahko uporabnik premakne fotografije, za katere ne želi, da jih vidijo drugi uporabniki, ki morda občasno v roke dobijo njegov pametni telefon. Aplikacija lahko sicer služi tudi kot orodje za ustvarjanje varnostnih kopij fotografij in videoposnetkov. 


Dactyl

Edina plačljiva (2,19 evra - brezplačna različica dovoli zajem le desetih fotografij in ima zato precej omejeno uporabnost) aplikacija na tem seznamu čitalnik prstnih odtisov spremeni v sprožilec fotoaparata. 

Nekaj fotografskih aplikacij, s katerimi je združljivo orodje Dactyl. | Foto: Google Play Nekaj fotografskih aplikacij, s katerimi je združljivo orodje Dactyl. Foto: Google Play

V kombinaciji z res hitrim čitalnikom, kot ga imajo pametni telefoni Huawei, novi OnePlus 5 ali pa Samsung Galaxy S8, je Dactyl super priročno orodje, ki telefonskemu fotografu omogoča, da ujame prizore, ki bi jih s klasičnim odpiranjem aplikacije fotoaparata lahko zgrešil.

Google Play Store

Tudi aplikacija, kjer dobimo vse druge aplikacije za Android, omogoča potrjevanje prenosov s čitalnikom prstnih odtisov. Gre za dodaten sloj zaščite, ki lahko prepreči nepooblaščeno nameščanje (tudi nevarnih) aplikacij.

Google Play Store | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Ta funkcija Google Play Store je še posebej uporabna za starše, ki svojo mobilno napravo z Androidom občasno prepustijo svojemu naraščaju. Otrok obišče Google Play Store in na napravo prenese aplikacijo z imenom v cirilici, s katero se lahko na telefon ali tablico preseli tudi zlonamerni program. Če je vklopljeno prepoznavanje prstnega odtisa, se to ne bo zgodilo. 

Preberite tudi:

TOP 10: Najboljši vodoodporni pametni telefoni

Ne spreglejte