Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Natisni članek

aplikacija aplikacije nasveti pametni telefon pametni telefoni

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 20.38

6 let, 6 mesecev

10 brezplačnih aplikacij, ki jih mora namestiti vsak

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

1

Po nekaj mesecih smo znova preverili ponudbo uporabnih in zabavnih aplikacij za pametne telefone z operacijskim sistemom Android ter izbrskali teh deset biserov.

Circle SideBar

Uporabno orodje, ki na zaslon prikliče vrtljivi meni za izbiranje najpogosteje uporabljanih aplikacij. Meni odpremo tako, da kadarkoli pritisnemo na levi ali desni rob zaslona (stran izberemo v nastavitvah).

Aplikacija Circle SideBar v akciji. | Foto: Matic Tomšič Aplikacija Circle SideBar v akciji. Foto: Matic Tomšič

Kako široko naj bo območje prepoznavanja pritiska za priklic menija, določimo s postavko Trigger Width. Nam je optimalno nekje med 50 in 70 - kar je več, moti pri uporabi drugih aplikacij, manjša širina pa občasno povzroča težave s pojavom menija. Aplikacije, ki jih želimo v krožnem menjalniku, izberemo v oknu Apps (zgoraj na sredi). | Foto: Matic Tomšič Kako široko naj bo območje prepoznavanja pritiska za priklic menija, določimo s postavko Trigger Width. Nam je optimalno nekje med 50 in 70 - kar je več, moti pri uporabi drugih aplikacij, manjša širina pa občasno povzroča težave s pojavom menija. Aplikacije, ki jih želimo v krožnem menjalniku, izberemo v oknu Apps (zgoraj na sredi). Foto: Matic Tomšič

Kako lahko vse naštete aplikacije namestite neposredno iz tega članka:

Fotogalerija
1 / 4

Google Duo

Duo je preprosta, zabavna in predvsem uporabna aplikacija za videoklice prek povezave s spletom.

Ena njenih osrednjih in najbolj privlačnih prvin je, da prejemnik klica klicatelja na zaslonu vidi, še preden dvigne slušalko. Pogoj za to je seveda, da imata oba nameščeno aplikacijo Google Duo.

Velika odlika Duo je tudi, da je klicna povezava vzpostavljena v vsega nekaj sekundah, precej hitreje od navadnega klica prek mobilnega omrežja. | Foto: Matic Tomšič Velika odlika Duo je tudi, da je klicna povezava vzpostavljena v vsega nekaj sekundah, precej hitreje od navadnega klica prek mobilnega omrežja. Foto: Matic Tomšič

Prisma

Prisma je aplikacija, ki naše fotografije s pomočjo različnih filtrov in posebnega računalniškega algoritma spremeni v umetnine ter nam omogoči, da jih delimo neposredno na družbena omrežja - Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram.

Naše umetnine v aplikaciji Prisma:

Fotogalerija
1 / 7

Več o aplikaciji Prisma preberite v tem prispevku.

Cooler Master

Programček, ki gre v akcijo takrat, ko pametnemu telefonu postane vroče. Komponente, predvsem procesor, ohladi z zapiranjem aplikacij, ki ga obremenjujejo najbolj, v danem trenutku pa jih ne uporabljamo, temveč delujejo v ozadju.

Cooler Master na dolgi rok poskrbi za manjšo obremenitev komponent in posledično večjo dolgoživost telefona. | Foto: Matic Tomšič Cooler Master na dolgi rok poskrbi za manjšo obremenitev komponent in posledično večjo dolgoživost telefona. Foto: Matic Tomšič

Giphy

Aplikacija za uporabnike, ki v spletne pogovore radi lepijo animirane sličice GIF, a jim iskanje prave vzame preveč časa.

Giphy je baza več milijonov različnih premikajočih se GIF-ov, ki jih lahko vstavimo neposredno v SMS-se in pogovore na Facebooku, Instagramu, WhatsAppu, pa tudi delimo na več družbenih omrežjih ali pa pošljemo po e-pošti. | Foto: Matic Tomšič Giphy je baza več milijonov različnih premikajočih se GIF-ov, ki jih lahko vstavimo neposredno v SMS-se in pogovore na Facebooku, Instagramu, WhatsAppu, pa tudi delimo na več družbenih omrežjih ali pa pošljemo po e-pošti. Foto: Matic Tomšič

VivaVideo

Vodilno brezplačno orodje za ustvarjanje in urejanje videoposnetkov na pametnih telefonih in tablicah. Poglavitna lastnost aplikacije VivaVideo je, da je zelo preprosta za uporabo.

Montaže videoposnetkov z aplikacijo VivaVideo se hitro priuči tudi najbolj neroden in režisersko nenadarjen uporabnik. | Foto: Matic Tomšič Montaže videoposnetkov z aplikacijo VivaVideo se hitro priuči tudi najbolj neroden in režisersko nenadarjen uporabnik. Foto: Matic Tomšič

Spotify Music

Vodilni ponudnik poslušanja spletne glasbe je v obliki aplikacije zdaj že nekaj časa na voljo tudi slovenskim uporabnikom. Po registraciji lahko poslušamo vse zvrsti glasbe, ki jo ponuja Spotify, a ima brezplačna različica eno veliko omejitev, ki bo nekatere morda odvrnila od namestitve.

Glasbo lahko namreč poslušamo le v naključnem vrstnem redu, kar pomeni, da izbiranje posameznih pesmi iz določenega albuma ali zbirke ne pride v poštev.

Brezplačni Spotify Music za Android bo zato najbolj primeren za tiste, ki glasbo poslušajo v ozadju, medtem ko se lotevajo drugih opravil (vožnja, tek, trening v fitnesu, učenje). | Foto: Matic Tomšič Brezplačni Spotify Music za Android bo zato najbolj primeren za tiste, ki glasbo poslušajo v ozadju, medtem ko se lotevajo drugih opravil (vožnja, tek, trening v fitnesu, učenje). Foto: Matic Tomšič

Omenjene omejitve nima plačljivi Spotify Premium, ki ga lahko brezplačno preizkušamo 30 dni. Po izteku tega obdobja bo treba zanj plačati okrog 9 evrov na mesec.

Zelo dobra alternativa aplikaciji Spotify je Deezer, ki ponuja 90-dnevni brezplačni preizkus premijskega računa. Več informacij o Deezerju najdete tukaj.

FAST

Aplikacija nam pokaže, kako hitra je naša povezava z internetom, ko smo povezani bodisi z domačim omrežjem bodisi s širokopasovnim mobilnim (LTE, 4G). Izdal jo je ameriški ponudnik videa na zahtevo Netflix, na voljo je tudi različica za spletni brskalnik (fast.com).

Fast je uporaben takrat, ko želimo preveriti, če smo res deležni tako hitre povezave, kot jo obljublja naš ponudnik internetnih storitev oziroma mobilne telefonije. | Foto: Matic Tomšič Fast je uporaben takrat, ko želimo preveriti, če smo res deležni tako hitre povezave, kot jo obljublja naš ponudnik internetnih storitev oziroma mobilne telefonije. Foto: Matic Tomšič

Textra

Textra je preprost, zelo hiter in izredno prilagodljiv odjemalec za SMS-e, ki na pametnem telefonu nadomesti privzeto aplikacijo za pošiljanje in sprejemanje kratkih sporočil.

Aplikacija Textra | Foto: Matic Tomšič Aplikacija Textra Foto: Matic Tomšič

Uporabniku ponuja več kot 100 različnih preoblek vmesnika, nočni način z zatemnitvijo in spremembo barv, celo armado smeškov (J), hiter zajem fotografije pred pošiljanjem sporočila, različne velikosti besedila …

Opera VPN

Pomemben dodaten sloj zaščite pri brskanju po spletu na pametnem telefonu.

Opera VPN zna skriti oziroma spremeniti uporabnikovo lokacijo, kar pomeni, da mu spletne strani težje sledijo, pa tudi, da lahko dostopa do vsebin, ki so v njegovi državi sicer blokirane.

Aplikacija deluje tudi kot varuh pred vsiljivimi oglaševalskimi piškotki, ki želijo pridobiti informacije o uporabniku in njegovi napravi. Povedati nam zna tudi, ali je omrežje, prek katerega smo povezani v splet, varno. | Foto: Matic Tomšič Aplikacija deluje tudi kot varuh pred vsiljivimi oglaševalskimi piškotki, ki želijo pridobiti informacije o uporabniku in njegovi napravi. Povedati nam zna tudi, ali je omrežje, prek katerega smo povezani v splet, varno. Foto: Matic Tomšič

Z uporabo Opera VPN se hitrost odpiranja spletnih strani bistveno ne upočasni.

Ne spreglejte