Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
23. 11. 2019,
20.08

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

1

Natisni članek

videoigra računalniške igre digizgodbe

Sobota, 23. 11. 2019, 20.08

4 leta, 5 mesecev

Zdelo se je nemogoče, a je uradno: vrača se legendarna računalniška igra

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

1

Half-Life: Alyx | Eden od prizorov iz nove igre v seriji Half-Life, ki ga je ta teden z javnostjo delil razvijalec igre Valve. Kdor je igral predhodnika Half-Life 2, se bo tukaj počutil kot doma. Half-Life je s skoraj 30 milijoni izvodov sicer ena najbolj prodajno uspešnih franšiz v svetu videoiger. | Foto Steam

Eden od prizorov iz nove igre v seriji Half-Life, ki ga je ta teden z javnostjo delil razvijalec igre Valve. Kdor je igral predhodnika Half-Life 2, se bo tukaj počutil kot doma. Half-Life je s skoraj 30 milijoni izvodov sicer ena najbolj prodajno uspešnih franšiz v svetu videoiger.

Foto: Steam

Od izida zadnje igre Half-Life, ki jo imajo številni za eno od najboljših, če ne kar najboljšo serijo računalniških iger vseh časov, je minilo dolgih 12 let. Igralci so nato več kot desetletje obupano iskali kakršne koli namige o morebitnem nadaljevanju in razvijali celo številne teorije zarot. Tega jim do nadaljnjega ne bo več treba početi, saj je uradno napovedan nov del v sagi Half-Life. 

Kaj je Half-Life?

Novembra 1998 je prvi Half-Life po mnenju številnih kritikov računalniške igre razdelil v dve kategoriji: tiste, ki so izšle pred igro Half-Life, in tiste, ki so izšle pozneje.

Po Half-Lifu so se zgledovali številni drugi razvijalci in elemente igre vključevali v svoje projekte ter jih skozi leta tudi izboljšali. A Half-Life je še danes zelo dobra igralna izkušnja, ki ji, razen morda, kar zadeva videz, nikakor ne bi prisodili 20 let.  | Foto: Matic Tomšič Po Half-Lifu so se zgledovali številni drugi razvijalci in elemente igre vključevali v svoje projekte ter jih skozi leta tudi izboljšali. A Half-Life je še danes zelo dobra igralna izkušnja, ki ji, razen morda, kar zadeva videz, nikakor ne bi prisodili 20 let.  Foto: Matic Tomšič

Igra, v kateri smo prevzeli nadzor nad enim od najprepoznavnejših znanstvenikov zadnjih desetletij, doktorjem fizike Gordonom Freemanom, in se spopadli s prišleki iz drugih dimenzij, ki so jih na Zemljo nehote povabili Freemanovi sodelavci, je namreč postavila nove standarde na področju oblikovanja stopenj, tempiranja akcije in interakcije z okolico. 

Čeprav v Half-Lifu, nadaljevanju Half-Life 2 in njegovih dodatkih ni izustil niti besedice, je znanstvenik Gordon Freeman eden od najbolj prepoznavnih likov iz videoiger v zadnjih dvajsetih letih.  | Foto: Čeprav v Half-Lifu, nadaljevanju Half-Life 2 in njegovih dodatkih ni izustil niti besedice, je znanstvenik Gordon Freeman eden od najbolj prepoznavnih likov iz videoiger v zadnjih dvajsetih letih.

Splošno sprejeto dejstvo tako med igralci kot kritiki je, da je Half-Life ne le ena od najpomembnejših, temveč tudi ena od najboljših, morda celo kar najboljša videoigra vseh časov. 

Zelo podoben status ima drugo poglavje v seriji, Half-Life 2. Igra, ki je izšla leta 2004, je bila narejena po podobnem receptu kot prvenec, vendar je letvico v praktično vseh vidikih premaknila še precej višje in pobrala kar 39 nagrad za igro leta.

Luka Zavišič
Novice "Vsi so frajerji, dokler ne pride on": 24-letni Luka vozi kot le malokdo na svetu

Half-Life 2 je dobil dve polnadaljevanji, epizodo 1 in epizodo 2, ki sta povezali določene niti zgodbe, a tudi odprli številna nova vprašanja, ki ostajajo neodgovorjena vse od konca epizode 2, ki je izšla že skoraj davnega oktobra 2007. 

To je znana slika, ki simbolizira obupano brskanje ljubiteljev serije Half-Life za kakršnimi koli namigi glede tretjega nadaljevanja.  | Foto: walldevil.com To je znana slika, ki simbolizira obupano brskanje ljubiteljev serije Half-Life za kakršnimi koli namigi glede tretjega nadaljevanja. Foto: walldevil.com

Ešport, League of Legends
Novice Mladi Slovenec pustil šolo, sledil sanjam in spisal zgodovino

Sami so odgovorili na eno od najpomembnejših vprašanj v svetu videoiger

Podjetje Valve, ki je razvilo Half-Life, se je v dvanajstih letih od izida zadnje igre v seriji posvetilo drugim projektom, predvsem Steamu, ki je največja prodajalna računalniških iger na svetu, in izdalo druge noro uspešne igre, kot so Portal, Left 4 Dead, Dota 2.

Valve sta leta 1996 ustanovila nekdanja Microsoftova programerja Gabe Newell (na fotografiji) in Mike Harrington. Drugi je podjetje po uspehu njihove prve igre, Half-Life, zapustil in se v industrijo videoiger z zmernim uspehom znova vrnil šele leta 2006. Prvi je na krilih serije Half-Life in kasnejših uspešnic medtem postal eden najvplivnejših razvijalcev računalniških iger na svetu.  | Foto: Valve sta leta 1996 ustanovila nekdanja Microsoftova programerja Gabe Newell (na fotografiji) in Mike Harrington. Drugi je podjetje po uspehu njihove prve igre, Half-Life, zapustil in se v industrijo videoiger z zmernim uspehom znova vrnil šele leta 2006. Prvi je na krilih serije Half-Life in kasnejših uspešnic medtem postal eden najvplivnejših razvijalcev računalniških iger na svetu.

Vprašanjem o Half-Life so se v podjetju Valve izogibali kar 12 let, ta teden pa so na najpomembnejšega, ali še lahko kdaj pričakujemo kakšno igro iz te serije, odgovorili kar sami.

Marca prihodnje leto prihaja Half-Life: Alyx

Razvijalec Valve je v začetku tega tedna uradno napovedal nov del v sagi Half-Life, in sicer Half-Life: Alyx. 

Igra, ki je ime dobila po enem najpomembnejših glavnih likov v Half-Life 2, upornici Alyx, je bolj polnadaljevanje kot pa polnopravno nadaljevanje serije Half-Life, a bo šlo kljub temu za igro polnega formata, ki bo po dolžini primerljiva s Half-Life 2. 

V HL: Alyx, ki bo časovno sicer umeščena med prvi in drugi del serije, bodo igralci med drugim dobili tudi odgovore na nekatera pomembna vprašanja, ki so ostala neodgovorjena po koncu epizode 2 leta 2007. Vrnili se bodo tudi številni prepoznavni liki. 

Lemur Legal
Novice Prvi v Sloveniji so skočili v posel, ki ustvarja zvezdnike prihodnosti

Morda največja novost in odstopanje od klasične zasnove serije Half-Life pa bo v primeru Alyx dejstvo, da bo igra namenjena izključno igranju z očali za navidezno resničnost.

Skoraj zagotovo gre za del tržne strategije podjetja Valve, ki razvija in na svoji platformi za nakupovanje računalniških iger prodaja lastna tovrstna očala, Valve Index VR. Navsezadnje je Valve nekaj podobnega nekoč že naredil, igra Half-Life 2 je bila leta 2004 namreč eden od hitov, ki so Valvovo platformo Steam izstrelili na prvo mesto najbolj priljubljenih trgovin z računalniškimi igrami na svetu. 

Takole bodo igralci prek očal za navidezno resničnost videli roke protagonistke Alyx. | Foto: Steam Takole bodo igralci prek očal za navidezno resničnost videli roke protagonistke Alyx. Foto: Steam

Luka Dončić
Novice Astronomski skok Dončića na seznamu najboljših v ligi NBA

Skorajšnji izid Alyx za marsikaterega ljubitelja serije Half-Life ne bo najpomembnejša novica

Morda še bolj pomembno kot to, da bo po skoraj 13 letih izšla nova igra Half-Life, pa čeprav je marsikdo menil, da tega ne bo dočakal, je dejstvo, da se Valve k seriji Half-Life vrača s polno paro in da bo Alyx najverjetneje zgolj prvo poglavje v novi sagi.

To je za ameriški tehnološki medij The Verge potrdil David Speyrer, eden od glavnih oblikovalcev Half-Life: Alyx. "Seveda moramo počakati, da vidimo, kako se bodo igralci odzvali na Alyx, ampak nobena skrivnost ni, da si številni razvijalci pri Valvu močno želijo spet skočiti v vesolje Half-Lifa in nadaljevati delo," je razkril Speyrer. 

Ljubitelji serije Half-Life, predvsem drugega poglavja Half-Life 2, bodo v igri Alyx naleteli na številne znane like in prizore, pa tudi nasprotnike.  | Foto: Steam Ljubitelji serije Half-Life, predvsem drugega poglavja Half-Life 2, bodo v igri Alyx naleteli na številne znane like in prizore, pa tudi nasprotnike. Foto: Steam

Preberite tudi:

Novice Grozljivi Big Rigs: to je verjetno najslabša računalniška igra vseh časov
Mordhau
Novice Padel je rekord: slovensko igro kupilo že milijon ljudi #video
Fortnite, turnir
Novice Najstnik v enem dnevu zaslužil dovolj denarja za vse življenje

 

Ne spreglejte