Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 9. 2018,
10.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

2

Natisni članek

FIFA Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 13. 9. 2018, 10.17

5 let, 7 mesecev

Jan Oblak postavil nov mejnik za slovenski nogomet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

2

Jan Oblak | Sezona 2017/18 je bila za Jana Oblaka izjemna. Z madridskim Atleticom je osvojil svoje prvo mednarodno tekmovanje, in sicer ligo Europa, na začetku sezone 2018/19 pa nato še evropski superpokal. V španskem prvenstvu je lani zaostal le za Barcelono in obenem tudi odlično branil, prejel je namreč nagrado zamora za najboljšega vratarja v la ligi, saj je med vsemi prejel najmanj zadetkov.  | Foto Getty Images

Sezona 2017/18 je bila za Jana Oblaka izjemna. Z madridskim Atleticom je osvojil svoje prvo mednarodno tekmovanje, in sicer ligo Europa, na začetku sezone 2018/19 pa nato še evropski superpokal. V španskem prvenstvu je lani zaostal le za Barcelono in obenem tudi odlično branil, prejel je namreč nagrado zamora za najboljšega vratarja v la ligi, saj je med vsemi prejel najmanj zadetkov.

Foto: Getty Images

28. septembra izide videoigra Fifa 19, novo poglavje v seriji najbolje prodajane simulacije nogometa vseh časov. EA Sports, studio, ki razvija serijo Fifa, je medtem že razkril, katerih sto nogometašev bo v igri glede na njihove predstave v pretekli sezoni ocenjenih najbolje. Med njimi sta tudi slovenska vratarja Samir Handanović in Jan Oblak, ki je dosegel tudi za slovenski nogomet v igrah Fifa skoraj magično oceno 90. 

Ocene igralcev v nogometni simulaciji Fifa določajo, kako dober je nogometaš v primerjavi z drugimi nogometaši v igri. Ocena predstavlja povprečje okrog 30 različnih statistik, kot so natančnost in moč podaj ter strelov, sposobnost preigravanja in zadrževanja žoge, hitrost in tako naprej. Vsaka statistika je določena s številčno vrednostjo od 1 do 99. To pomeni, da je najnižja mogoča ocena 1, najvišja pa 99. 

Podjetja, ki izdajajo športne videoigre, imajo praviloma zaposlene analitike, ki skrbijo za to, da ocene športnikov, v konkretnem primeru nogometašev, v videoigri kar se da natančno odražajo njihove resnične sposobnosti na igrišču. Odkar so ena ključnih komponent športnih videoiger postala tekmovanja prek spleta, se ocene virtualnih športnikov lahko spreminjajo tudi tedensko glede na njihova nihanja v formi. 

Luka Dončić
Novice Kaj pomeni številka 79, na katero je opozoril Luka Dončić

Slovenija ima glede na igro Fifa 19 četrtega in šestega najboljšega vratarja na svetu

Studio EA Sports je v preteklem tednu postopoma izdajal imena sto nogometašev, ki bodo v prihajajoči igri Fifa 19 glede na njihove začetne ocene veljali za najboljše. V stoterico sta se uvrstila tudi dva Slovenca, in sicer vratar italijanskega kluba Inter Samir Handanović in vratar madridskega Atletica Jan Oblak

Fifa 19 | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Handanovića so pri EA Sports ocenili z 88 in ga uvrstili na 39. mesto, tik za argentinskega napadalca Gonzala Higuaina in pred napadalca Napolija Lorenza Insigneja. Zapisali so, da so se njegove vratarske sposobnosti skozi leta zanesljivo izboljševale, kar dokazujejo njegove visoke številke pri večini vratarskih statistik. Handanović je tudi šesti najboljši vratar v igri Fifa 19.

Oblak v družbi nogometne smetane

Jan Oblak je medtem uvrščen med nogometno superelito, in sicer na visoko 15. mesto, njegova ocena pa znaša 90. To je poseben mejnik tudi za slovenski nogomet, saj tako dobre začetne ocene v katerikoli igri Fifa do zdaj ni imel še noben slovenski nogometaš. 

Fifa 19 | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pri EA Sports so zapisali, da je Jan Oblak kljub svoji mladosti eden najboljših nogometnih vratarjev na svetu, kar dokazujejo tudi njegove visoke statistike spretnosti ravnanja z žogo, refleksov in gibčnosti, zagotovo pa bo v prihodnosti, ko bo pridobil še več izkušenj, svojo igro še izboljšal.

Antoine Griezmann | Foto: Getty Images Foto: Getty Images
Oblak je na seznamu sto najboljših nogometašev v igri Fifa 19 med drugim uvrščen višje kot najboljši strelec preteklega svetovnega prvenstva v nogometu Harry Kane, najboljši igralec finala svetovnega prvenstva in Oblakov soigralec pri Atleticu Antoine Griezmann (na fotografiji), virtuoz madridskega Reala Isco, odkritje lanske sezone angleškega nogometa Mohamed Salah in zvezdnik Barcelone Coutinho

Zanimivo je sicer, da so po mnenju analitikov pri EA Sports od Jana Oblaka boljši trije vratarji, in sicer Thibaut Courtois (ocena 90, 14. mesto), Manuel Neuer (ocena 90, 12. mesto) in David de Gea (ocena 91, 9. mesto). 

Wayne Rooney, Manchester United
Novice Potop angleškega nogometnega superzvezdnika

Najboljša pričakovano Portugalec in Argentinec

Najboljša nogometaša v igri Fifa 19 bosta ob izidu Cristiano Ronaldo, ki je tudi aktualni obraz serije Fifa, in Lionel Messi. Oba bosta imela oceno 94.

Od tretjega do desetega mesta se bodo nato zvrstili Neymar, Luka Modrić, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Sergio Ramos, Luis Suarez, že omenjeni David de Gea in Toni Kroos. 

Kateri slovenski nogometaši so bili v igrah Fifa najbolje ocenjeni v preteklosti?

Podatke smo pridobili na spletni strani Fifa Index, ki arhivira ocene nogometašev v zadnjih štirinajstih izdajah nogometne igre Fifa.

Zadnje desetletje je, kar zadeva kakovost slovenskih nogometašev v videoigrah serije Fifa, najbolj zaznamoval Samir Handanović.  | Foto: Reuters Zadnje desetletje je, kar zadeva kakovost slovenskih nogometašev v videoigrah serije Fifa, najbolj zaznamoval Samir Handanović. Foto: Reuters

Fifa Football 2005: Aleksander Knavs, ocena 78
Fifa 06: Aleksander Knavs, ocena 78
Fifa 07: Milenko Ačimović, ocena 79
Fifa 08: Klemen Lavrič, ocena 75
Fifa 09: Samir Handanović, ocena 78
Fifa 10: Samir Handanović, ocena 80
Fifa 11: Milivoje Novaković, ocena 76
Fifa 12: Samir Handanović, ocena 82
Fifa 13: Samir Handanović, ocena 83
Fifa 14: Samir Handanović, ocena 82
Fifa 15: Samir Handanović, ocena 83
Fifa 16: Samir Handanović, ocena 84
Fifa 17: Jan Oblak in Samir Handanović, oba ocena 87
Fifa 18: Jan Oblak, ocena 89
Fifa 19: Jan Oblak, ocena 90

Preberite tudi:

Dr DisRespect, Guy Beahm
Novice Je nekdo poskusil ubiti internetnega zvezdnika?
Scum
Novice Iz Hrvaške prihaja fenomen, ki je o nakupu prepričal ogromno ljudi
Filip Miucin
Novice Kakšna napaka urednika znanega medija: bo izgubil sanjsko službo?

 

Ne spreglejte