Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

3

Natisni članek

barvanje Limanje avtomobilov

Torek, 11. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Slovenci rešujejo: Opraskali ferrarija, zacelil se je sam #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

3

V Sloveniji je vse več lastnikov vozil, ki si želijo zaščititi svoj avtomobil ali pa so se naveličali barve in želijo spremeniti videz svojega jeklenega konjička. Obiskali smo podjetje, kjer v vse vrste folij oblačijo povsem običajna vozila ali pa pregrešno drage superšportnike ter iskali odgovore na vprašanje, zakaj je oblačenje v folijo boljša alternativa barvanju.

Polepitev folije PoglejPoglej | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Vozilo obleči v folijo ali ga poslati na barvanje?

Vprašanje, ki si ga največkrat zastavi vsak lastnik avtomobila, ko se je naveličal videza svojega avtomobila ali pa bi rad vizualno prilagodil avtomobil svoji osebnosti. Vsak način ima svoje prednosti, a v zadnjih letih se povečuje priljubljenost folij.

Kot je povedal Klemen Štepec, lastnik podjetja Poglej Poglej, sta eni od glavnih prednosti strošek in čas, ki je potreben, da se vaš jekleni Polepitev folije PoglejPoglej | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman konjiček prelevi v lepotca po lastnikovih željah. Če se cene za barvanje začnejo pri približno dva tisoč evrih in se lahko pri zahtevnih projektih dvignejo tudi do pet, deset tisoč evrov, je strošek oblačenja v folijo nižji. Pri manjših popravkih strehe, pokrova motorja ali povsem individualnih nalepkah gre za nekaj stotakov, ponavadi pa se oblačenje vsega vozila konča pri tisočaku ali dveh.

Druga in morda še največja prednost folij je hitra namestitev, saj ni treba razstaviti celotnega avtomobila in ga dolgotrajno pripravljati – folijo se nalepi na obstoječo barvo, in to v le nekaj dneh.

Dodatna zaščita za lak tudi kot naložba v prihodnost

Ker vsak centimeter vozila, zavit v folijo, ščiti originalno barvo pred vremenskimi razmerami in mehanskimi poškodbami, se lastniki dražjih avtomobilov odločijo za preprosto prozorno folijo. Najnovejša folija Bodyfence ni odporna le proti vremenskim vplivom in ne zagotavlja zgolj zaščite karoserije pred kamenčki, temveč je odporna tudi proti praskam z vrati in celo ključi.

Posebnost te folije je njena zmogljivost, da se na soncu ali s pomočjo sušilnika samoobnavlja. Kaj to pomeni v praksi? Vse praske, tudi tiste škodoželjnih sosedov, se samodejno zapolnijo in izbrišejo vse sledi. Prozorna folija je vedno kot nova, prav tako pa se avtomobil nenehno samoobnavlja in deluje že na prvi pogled kot nov.

Polepitev folije PoglejPoglej | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Pod folijo poškropijo posebno tekočino. | Foto: Gašper Pirman Pod folijo poškropijo posebno tekočino. Foto: Gašper Pirman

Odvečno folijo previdno odrežejo in na avtomobilu se ne vidi, da je oblečen v prozorno zaščito. | Foto: Gašper Pirman Odvečno folijo previdno odrežejo in na avtomobilu se ne vidi, da je oblečen v prozorno zaščito. Foto: Gašper Pirman

Kaj se zgodi, če se folija poškoduje?

Folija ima sedem let garancije, v tem času bi morala ostati nespremenjena, torej tudi po nekaj letih uporabe na videz enaka novi. Ker jo le prilepijo na avtomobil, je odstranjevanje preprosto, zato se tudi v primeru nesreče ali poškodovanja folije brez težav namesti novo.

Vse več lastnikov svoj avtomobil zaščiti pred zunanjimi vplivi s prozorno folijo, ki se lahko samoobnavlja in je idealna zaščita pred nevoščljivimi sosedi. | Foto: Gašper Pirman Vse več lastnikov svoj avtomobil zaščiti pred zunanjimi vplivi s prozorno folijo, ki se lahko samoobnavlja in je idealna zaščita pred nevoščljivimi sosedi. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte