SiolNET. Avtomoto Zgodbe
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Obisk ob 20-letnici tovarne Hidria Lamtec na Jesenicah

Slovence, ki so pomagali izdelati najboljšega porscheja, čaka veliko novih poslov

2,70

termometer

Hidra Lamtec
Foto: Gregor Pavšič

Iz tovarne Hidrie na Jesenicah so prišli sestavni deli supešportnikov, kot sta porsche 918 spyder in mercedes SLS, napovedani razvoj elektromobilnosti pa že danes prinaša slutnje o velikem razmahu povpraševanja po elektro pločevini ter novih avtomobilskih razvojnih poslih za inženirje v Sloveniji.

Fotografija porscheja 918 spyder, razprodane ekskluzivne serije 918 najzmogljivejših hibridnih superšportnikov, ki je tudi pomembna referenca za pridobivanje novih kupcev. Fotografija porscheja 918 spyder, razprodane ekskluzivne serije 918 najzmogljivejših hibridnih superšportnikov, ki je tudi pomembna referenca za pridobivanje novih kupcev. Foto: Gregor Pavšič Tovarna, ki je skrbela za sestavne dele porscheja 918 spyder, električnega mercedes SLS …

Ob 20-letnici tovarne Hidrine družbe Lamtec na Jesenicah smo si lahko pobliže ogledali postopke, prostore in velike stroje, kjer so nastajali tudi sestavni deli elektromotorjev za superšportnega porscheja 918 spyder in električnega mercedes-benza SLS.

Tovarna je v 20 letih popeterila število zaposlenih, se večkrat širila in danes v dobri kondiciji pričakuje pestre čase v svetovni avtomobilski industriji. Z razvojem elektromobilnosti se krepi proizvodnja električnih in hibridnih vozil, kjer pa pomembno vlogo igrajo prav inovativne rešitve. Enako pričakujejo tudi proizvajalci industrijske klimatizacije, ponudniki hlajenja, gretja in električnih strojnih orodij. Hidria je letos na Jesenicah za pol milijona evrov odprla tudi tehnološki center za vzdrževanje lastnih proizvodnih orodij.

Če bi jih pri kontroli prijeli s prosto roko, bi morali paket lamel zavreči. Če bi jih pri kontroli prijeli s prosto roko, bi morali paket lamel zavreči. Foto: Gregor Pavšič

Iztok Seljak (desno) v družbi jeseniškega župana Tomaža Tom Mencingerja. "Lokacija Jesenic je zelo konkurenčna zaradi bližine železarne in tudi avtoceste," poudarja Seljak. Iztok Seljak (desno) v družbi jeseniškega župana Tomaža Tom Mencingerja. "Lokacija Jesenic je zelo konkurenčna zaradi bližine železarne in tudi avtoceste," poudarja Seljak. Foto: Gregor Pavšič Napoved BMW, ki prinaša slutnje po velikih poslovnih priložnostih

"Pred dnevi sem bil na sestanku s podpredsednikom BMW. Za leto 2025 predvideva med njihovimi novimi avtomobili že 50-odstotni delež električnih. To je res visoka številka, ki bo zahtevala tudi precej večjo količino sestavnih delov kot danes in to je priložnost za nas," nam je v jeseniški tovarni povedal Iztok Seljak, predsednik poslovodnega odbora Hidria in njen dejansko prvi operativec.

Slovensko podjetje se je v zadnjih letih uveljavilo kot eden najpomembnejših dobaviteljev v avtomobilski industriji, kjer jim zaupajo tudi razvojne izdelke in tako lahko uživajo status neposrednega dobavitelja določenim avtomobilskim proizvajalcem.

Hidria med peščico dobaviteljev, ki lahko pri razvoju elektromobilnosti računa na glavne posle

Če bi se delež električnih avtomobilov, dejansko pa bi na poslovanje vplivali vsi pogonski sklopi z vključenim elektromotorjem, bi se po Seljakovi oceni lahko povpraševanje po elektro pločevini na evropski ravni povečalo za 350 tisoč ton letno.

"Mi smo eden od štirih ali petih najpomembnejših dobaviteljev na tem področju in tak porast je za vse nas velika priložnost. Trenutno cena pločevine, enako pa velja tudi za jeklo na splošno, strmo raste. Smo v obdobju gospodarske rasti in le upam lahko, da bo trajala kar najdlje. Vsekakor smo pripravljeni, da bi v razmahu elektromobilnosti aktivno sodelovali," dodaja spodnjeidrijski strokovnjak.

V tovarni letno obdelajo okrog 40 tisoč ton pločevine, kar pomeni za okrog 30 milijonov evrov prodaje. Na lokaciji je danes zaposlenih 150 ljudi, med njimi približno tri četrtine moških. V tovarni letno obdelajo okrog 40 tisoč ton pločevine, kar pomeni za okrog 30 milijonov evrov prodaje. Na lokaciji je danes zaposlenih 150 ljudi, med njimi približno tri četrtine moških. Foto: Gregor Pavšič

Tovarna tik ob izvoru pločevine in pred vrati Avstrije, Nemčije …

Hidria v tovarni na Jesenicah danes izkorišča sodelovanje z Acronijem, ki zagotavlja potrebne količine pločevine v komaj dva kilometra oddaljeni tovarni. Tako odpadejo visoki stroški logistike. Jesenice so tik ob avtocesti in le streljaj od vstopne točke v Avstrije in naprej proti Nemčiji, največjemu evropskemu avtomobilskemu trgu. V tovarni letno obdelajo okrog 40 tisoč ton pločevine, kar pomeni za okrog 30 milijonov evrov prodaje. Na lokaciji je danes zaposlenih 150 ljudi, med njimi približno tri četrtine moških.

Naj slovenski dobavitelj razvija program čistejših dizelskih motorjev ali le elektromotorjev?

"Avtomobilska industrija je potrebovala deset let, da se je vrnila blizu tisti ravni pred začetkom gospodarske krize. Prodaja avtomobilov trenutno raste s približno petodstotno rastjo, Hidria v celoti pa ima 12-odstotno rast. To pomeni 240 milijonov evrov letne prodaje. V naše predrazvojne in razvojne projekte, ki bodo šli v avtomobile šele po letu 2022, vlagamo po 10 milijonov evrov letno," je dodal Seljak, ki je glede morebitne dileme – ali naj kot dobavitelji še naprej vlagajo v razvoj učinkovitejših dizelskih motorjev ali pa naj vse moči že danes usmerijo v elektromotorje – ostal pragmatičen.

Pravi, da obe področji razvijajo vzporedno in da jim razmere na trgu druge možnosti tudi ne nudijo. Še več let bo pomembno dosegati kar najbolj čiste in ekološko sprejemljive dizelske motorje, nato pa bo sledil premik proti alternativnim pogonskim virom. Da bo do njega prišlo, danes praktično nihče več ne dvomi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin