Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
4. 2. 2018,
5.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Harley-Davidson

Nedelja, 4. 2. 2018, 5.30

6 let, 2 meseca

Izzivi Harley-Davidsona v svetu in Sloveniji

'Harleyji' v Sloveniji: kult motocikla, jakne in škornjev še živi #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Harley-Davidson Ljubljana | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Usnjeni škornji in jakne, rute in glasni motocikli so že desetletja zaščitni znak kultne znamke Harley-Davidson, ki ima več sto lastnikov tudi v Sloveniji. Kako uspešno se je znamka prilagodila novi generaciji zapriseženih motoristov?

Ena najbolj prepoznavnih znamk v svetu motociklizma. | Foto: Gregor Pavšič Ena najbolj prepoznavnih znamk v svetu motociklizma. Foto: Gregor Pavšič Kdor kupi motocikel znamke Harley-Davidson, s tem izraža tudi svoj način življenja, uživanja v ovinkih in preživetih kilometrih na cesti. Ena najbolj kultnih motociklističnih znamk na svetu se je prav tako znašla v precepu, kako svoj kult peljati naprej z motocikli in tudi novo generacijo motoristov ter obenem poskrbeti za uspešno ekonomiko poslovanja.  

Odprti so za spremembe in prilagajanje novim kupcem

Prvi električni motocikel, ki ga pri Harley-Davidsonu napovedujejo čez 18 mesecev, je le eden izmed pokazateljev za nujne spremembe pri ameriški znamki motociklov s 115-letno tradicijo. V naslednjih desetih letih napovedujejo kar sto novih modelov oziroma različic.

Prilagoditi so se morali zahtevnejšim kupcem, ki jih niso več zanimala le križarjenja po predvsem ravnih cestah v ZDA, razširiti so morali ponudbo in se tako odzivati na različne želje strank, spregledati ne gre niti okoljevarstvenih zahtev in dejstva, da je večina tradicionalnih lastnikov iz 'baby boom' generacije v sedemdesetih letih danes že dosegla spoštovano starost. Prilagoditev mlajši generaciji in s tem ohranjanje kulta lastne znamke je za Američane postala ena najpomembnejših nalog.

Harley-Davidson Ljubljana | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Pri Harley-Davidsonu so nepogrešljiv spremljevalni del motocikla tudi oblačila in dodatki. | Foto: Gregor Pavšič Pri Harley-Davidsonu so nepogrešljiv spremljevalni del motocikla tudi oblačila in dodatki. Foto: Gregor Pavšič

Koliko harley-davidsonov vozi po Sloveniji?

''O konkretnih prodajnih številkah sicer nerad govorim, naš tržni delež v Sloveniji pa je za zdaj še majhen. Sodimo v nekoliko višji cenovni razred, a se vendarle spreminja tudi naša dostopnost. Nekoč je veljalo, da si te motocikle privoščijo nekoliko starejši in premožnejši kupci, danes pa to ni več nujno. Prav gotovo je zanimanja za znamko v Sloveniji veliko in s tem se tudi za preživetje kulta znamke ne bojim,'' nam je povedal Uroš Žerovec, ki pri družbi US Moto in v uradnem trgovsko-servisnem centru Harley-Davidson Ljubljana skrbi za prodajo.

V Sloveniji se po Žerovčevih besedah vozi od 500 do 600 harley-davidsonov. Če upoštevamo še vse predelave, jih je po njegovem mnenju že več kot tisoč.

Slabo leto v Ljubljani tudi z uradnim servisom

Okoli 150 slovenskih lastnikov je vključenih v klubsko druščino te kultne ameriške znamke, ki ima v posamezni državi svojo sekcijo. V Sloveniji se ta imenuje Lipa Chapter Slovenija s sedežem v Ljubljani. Člani se družijo enkrat tedensko.

Harley-Davidson je novo zastopstvo v Sloveniji dobil pred slabim letom (uradni prodajno-servisni center so odprli marca 2017). Za podjetjem stoji Rus, ki je pred leti zastopstvo odprl tudi v Moskvi in je bil pri dogovorih z Američani o prihodu v Slovenijo zato v dobrem pogajalskem položaju.

Primer modela iz omejene serije, ki so jo naredili ob 115-letnici družbe. | Foto: Gregor Pavšič Primer modela iz omejene serije, ki so jo naredili ob 115-letnici družbe. Foto: Gregor Pavšič

Harley-Davidson Ljubljana | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

'Harley' že za osem, lahko pa tudi za več kot štirideset tisočakov

Hiter sprehod med razstavljenimi modeli motociklov pove, da je mogoče ta motocikel dobiti tudi za manj kot deset tisoč evrov, cene pa lahko dosežejo tudi vrednost boljšega avtomobila - 30 ali celo 40 tisočakov.

Najnižji cenovni razred predstavlja serija street za okoli osem tisoč evrov, sicer pa so harleyji tega razreda vredni v povprečju od 10 do 15 tisoč evrov. Srednji razred predstavljajo motocikli od 15 do 25 tisoč evrov. Med temi so tudi tako imenovani softaili, ki so jih nedavno povsem prenovili, izboljšali vozne lastnosti in opremo, zmanjšali vibracije ter podobno. Višji cenovni razred predstavljajo modeli od 25 do 35 tisoč evrov. Motocikli omejenih serij – navadno jih za ves svet pri Harley-Davidsonu izdelajo od 1.900 do 2.500 – lahko presežejo ceno 40 tisočakov.

Nekateri Slovenci z njimi prevozijo tudi več kot 200 tisoč kilometrov

Čeprav ameriški motocikli dolgo niso veljali za pojem cestnega udobja in potovanj na bolj zavitih evropskih cestah, številni z njimi vsako leto prevozijo na tisoče kilometrov.

Žerovec pravi, da so nedavno v račun vzeli slovenski 'harley' z 167 tisoč prevoženimi kilometri v 13 letih. Motocikel je imel le enega lastnika. V preteklosti so imeli tudi že rabljene motocikle z več kot 200 tisoč prevoženimi kilometri, v tujini nekateri presežejo tudi 400 tisoč prevoženih kilometrov.

Motocikle izdelujejo v ZDA, evropski center je v Belgiji

Harley-Davidson svoje motocikle izdeluje le še v tovarni v Milwakueeju, ZDA. Osrednji center za distribucijo v Evropi imajo v Belgiji. Kdor naroči motocikel iz evropske zaloge, ga lahko dobi v treh tednih, tudi pri naročilih iz ZDA pa rok dobave ne presega treh mesecev.
Ne spreglejte