Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 8. 2016,
8.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

BMW

Petek, 5. 8. 2016, 8.42

6 let, 6 mesecev

BMW 507 in Elvis Presley: kako so našli in obnovili avtomobil kralja rokenrola

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Pred slabimi 60 leti ga je kot 23-letni vojak kupil Elvis Presley, ga uvozil v ZDA, prebarval in celo zamenjal motor. Kralja rokenrola je prepričal BMW, ki je bil nekoč tako drag, da so si ga lahko privoščili le redki, in je zato za družbo pomenil poslovni polom. Danes velja za enega najbolj redkih in ekskluzivnih starodobnikov. Obnovljeni Presleyjev avtomobil bo imel v tej druščini posebno mesto.

BMW 507 spada med največje avtomobilske klasike ter danes enega najbolj zaželenih in redkih bavarcev. Nekoč je bil avtomobil, ki v času svoje serijske proizvodnje nikakor ni dosegel prodajnih uspehov in je kot pravo umetniško delo zaslovel šele po koncu proizvodnje in začetku statusa starodobnika.  | Foto: BMW BMW 507 spada med največje avtomobilske klasike ter danes enega najbolj zaželenih in redkih bavarcev. Nekoč je bil avtomobil, ki v času svoje serijske proizvodnje nikakor ni dosegel prodajnih uspehov in je kot pravo umetniško delo zaslovel šele po koncu proizvodnje in začetku statusa starodobnika. Foto: BMW

Zakaj je BMW 507 tako redek in danes tako dragocen? BMW 507 je pred pol stoletja stal deset tisoč dolarjev, kar z današnjega vidika pomeni ceno pol milijona dolarjev. | Foto: BMW 507 je pred pol stoletja stal deset tisoč dolarjev, kar z današnjega vidika pomeni ceno pol milijona dolarjev.

Med letoma 1956 in 1959 so jih izdelali le 252 in s tem nikakor niso izpolnili pričakovanj proizvajalcev. Še več, proizvodni stroški so se podvojili in s tem ceno avtomobila dvignili na nedosegljivo raven. Eden glavnih izzivov je bil narediti tekmeca Mercedes-Benzovemu roadsterju 300 SL, a 507 ni niti enkrat dosegel desetih odstotkov njegove prodaje.

Takratna cena deset tisoč ameriških dolarjev bi pol stoletja pozneje pomenila nakupno vrednost skoraj milijon ameriških dolarjev. BMW 507 zato ni postal množično prodajan avtomobil, temveč ekskluzivni posebnež, ki je navdušil s svojo obliko in zasnovo roadsterja.

"Ko sem bil mlad, sem ga opazoval z velikimi očmi in občudovanjem. Bil je pregrešno drag, zato si ga nisem mogel privoščiti. Vedno sem si govoril, da bom, če bom imel nekoč dovolj denarja, kupil prav tega BMW-ja, zato sem srečen, da sem danes dočakal ta trenutek," nam je pred leti povedal starejši Nemec, ki je z enim izmed izdelanih BMW-jev 507 obiskal Slovenijo.

BMW je avtomobil našel v ZDA in pred dvema letoma začel obnovo. Stanje avtomobila takrat ni bilo rožnato: manjkala sta motor in menjalnik, dno je napadla rja ... | Foto: BMW BMW je avtomobil našel v ZDA in pred dvema letoma začel obnovo. Stanje avtomobila takrat ni bilo rožnato: manjkala sta motor in menjalnik, dno je napadla rja ... Foto: BMW

Presleyjev BMW se je dolga leta zdel izgubljen Z avtomobilom je še pred Preslyjem dirkal znani nemški dirkač Hans Stuck. | Foto: BMW Z avtomobilom je še pred Preslyjem dirkal znani nemški dirkač Hans Stuck. Foto: BMW

Enega izmed 254 izdelanih modelov 507 je kupil Elvis Presley. Ameriški kralj rokenrola ga je dobil med služenjem vojaškega roka v Nemčiji. Dolga leta ni nihče natančno vedel serijske številke tega avtomobila in ali ga je Presley dejansko uvozil v ZDA. Šele ko so ugotovili, da je Presleyjev avtomobil pred tem na različnih tekmovanjih vozil tudi znani nemški dirkač Hans Stuck, se je spet začel lov za Presleyjevo avtomobilsko ikono.

Stuckovi zapisi so namreč razkrili, da je avtomobil s serijsko številko 70079 in registrsko oznako M-JX-800 zmagal na več gorskih dirkah v Nemčiji, Avstriji in Švici. Prav ta avtomobil je BMW leta 1957 razstavljal na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, po njem pa je imel vlogo novinarskega avtomobila.

BMW je izdelal le 252 primerkov modela 507. Bil je preprosto predrag, da bi si ga lahko privoščilo več ljudi. Danes je prav zato postal tako dragocen in ekskluziven. | Foto: BMW BMW je izdelal le 252 primerkov modela 507. Bil je preprosto predrag, da bi si ga lahko privoščilo več ljudi. Danes je prav zato postal tako dragocen in ekskluziven. Foto: BMW

Ena testna vožnja je bila za kralja rokenrola dovolj

Ko je Stuck z njim nehal dirkati, ga je z obnovljenim motorjem in menjalnikom dobil avtomobilski trgovec v Frankfurtu. Takrat 23-letni Presley se je odločil za testno vožnjo in ga nemudoma kupil. Ker so avtomobil opremili z vojaškimi registrskimi oznakami, ki so se menjale vsako leto, je postal v poznejšem obdobju tako težko izsledljiv.

Presley ga je ob uvozu v ZDA iz bele prebarval v rdečo barvo (z belega je ves čas čistil odtise ustnic svojih oboževalk) in mu celo vgradil Chevroletov motor V8.

Avtomobil poganja 3,2-litrski motor V8, moč se na kolesa prenaša prek štiristopenjskega ročnega menjalnika. | Foto: BMW Avtomobil poganja 3,2-litrski motor V8, moč se na kolesa prenaša prek štiristopenjskega ročnega menjalnika. Foto: BMW

BMW je obnovo avtomobila začel pred dvema letoma

Ko so ga v svoje roke dobili pri BMW Classic, kjer se ukvarjajo z obnovo svojih starih avtomobilov, je bila pred njimi težka naloga. Avtomobil ni imel originalnega motorja in menjalnika, zadnja os prav tako ni bila originalna, rja je napadla dno avtomobila …

BMW je nekaj komponent izdelal na novo, posamezne elemente – kljuke vrat, konzola brisalcev – s pomočjo tiskalnika 3D, na novo so izdelali tudi sredinsko konzolo, usnjeno oblazinjenje poenotili s tistim s fotografij, poiskali pa so tudi pravi 3,2-litrski motor V8 in ga obnovili s pomočjo rezervnih delov.

Rezultat dela je eden najbolj ekskluzivnih avtomobilskih starodobnikov, ki ga bo BMW uradno predstavil na Concors d'Elegance v Pebble Beachu v Kaliforniji. Na tem znamenitem srečanju in dražbi starodobnikov ga bodo razkrili 18. avgusta.

Ne spreglejte