Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 15.49

8 let

Obisk Citroenovega konservatorija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med avtomobilskimi znamkami je navada, da ima vsaka svoj lasten muzej avtomobilov v okolišu, kjer je sedež podjetja. Citroen svojega tovarniškega muzeja še nima, ima pa konservatorij.

Letošnje leto je Citroenov model DS star 50 let. Visoki jubilej tega slavnega modela bo Citroen proslavil z obsežno parado lastnikov DS-a po pariških avenijah in z razstavo v največjem pariškem tehniškem muzeju. Slednjo smo si ogledali, pot v Pariz pa smo izkoristili še za ogled takoimenovanega Citroenovega konservatorija. Ta stoji v PSA-jem tovarniškem kompleksu v Aulnayu blizu Pariza.

Samo za zaključene skupine

Med avtomobilskimi znamkami je navada, da ima vsaka svoj lasten muzej avtomobilov v okolišu, kjer je sedež podjetja. Citroen svojega tovarniškega muzeja še nima, ima pa konservatorij. Pravi, da to ni muzej, saj ni odprt za širšo javnost, namenjen je avtomobilskim zgodovinarjem, študentom strojništva in podobnim poznavalcem. To ni muzej tudi zaradi dejstva, da so tu avtomobili samo zbrani, ne pa tudi "razstavljeni". Citroenovci namreč trdijo, da bi bil njihov muzej "bleščeč", avtomobili bi bili primerno osvetljeni, vsepovsod bi bili projektorji s filmi, vrtela bi se nežna glasba ... Precej bližje predstavi, kakšen mora biti Citroenov muzej, naj bi bil prenovljeni Citroenov Hippo - Citroenova restavracija na aveniji Champs-Elysses. Konservatorij je torej bolj "skladišče", parkirišče ali pa garažna hiša, v kateri ima vsak Citroenov model po eno parkirno mesto.

Ena hala premalo za popolno zbirko

Odločitev za "konservatorij" in ne za muzej je na nek način razumljiva. Znamka ima nadvse bogato zgodovino, v konservatoriju je zbranih skoraj tristo avtomobilov, še kar nekaj jih čaka na obnovo in svoj "parkirni boks". Pa to sploh niso vsi zanimivi citroeni, zbirka ni popolna ... In kljub temu je hala polna, avti pa natlačeni ... Muzej s popolno zbirko starih citroenov bi torej zavzemal zelo zelo velike površine, precej več kot le pet tisoč kvadratnih metrov, kolikor je velik konservatorij.

Po en primerek na serijo

Tristo citroenov? Ja, od serijskih avtomobilov, po en primerek na serijo, preko posebnih serij do dirkalnikov, študij ... Galerija stotih fotografij torej ne obsega celotne konservatorijeve zbirke, še manj lahko prikaže vse zanimive citroene. Ve se, že samo zanimivo predelanih spačkov se najde na tisoče, obstaja še vsaj tisoč zanimivih DS-ov, SM-ov in traction avantov ...

Inovacije, wankel, avanture ...

Pa vendar bo navdušencu nad avtomobilsko zgodovino godil pogled na citroene, ki so nekdaj pionirsko prečkali Saharo, Kitajsko ali Afganistan ... Reportaža spomni tudi na spačka, ki ga je vozil James Bond, in na spačka, ki se je boril v avtokrosu. Samonosna karoserija, prednji pogon in torzijsko vzmetenje so Citroenovo delo. Da je Citroen veliko miselnih ur namenil študiranju rotacijskih motorjev in da je enega teh vgradil tudi v helikopter, ve malo avtomobilistov. Prav tako se malokdo "spomni", da je dizelski motor Citroen prvič uporabil v tridesetih letih. Galerija vam pokaže tudi zmagovalne dirkalnike iz dakarskih relijev, pa tudi štirikolesno gnane vise. Poglejte ...

Ne spreglejte