Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2011,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zgodovina

Torek, 20. 9. 2011, 12.40

8 let

Golf cabriolet je pred dvajsetimi leti prehitel hrošča kabrioleta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letos je manj pomembna, a zanimiva obletnica, saj mineva dvajset let, odkar je volkswagen golf cabriolet po prodaji prehitel svojega predhodnika kabrioletnega hrošča.

Sprva skupaj s hroščem

V Volkswagnovi partnerski karoserijski delavnici Karmann so golfa brez strehe začeli izdelovati oktobra 1978, potem pa si je proizvodne dvorane štirinajst mesecev še delil s predhodnikom. Petnajstega januarja 1980 se je po 31 letih iztekla proizvodnja kabrioletnega hrošča, ki je s tem postal najbolje prodajani kabriolet na svetu do tedaj. Golf cabriolet, ki se je s tem "osamosvojil", je bil z 1,5-litrskim motorjem največje moči 52 kilovatov že v začetku za 20 "konjičev" močnejši od predhodnika in celo pri aerodinamično neugodni odprti strehi porabil le 9,1 litra bencina na sto kilometrov. K temu je pripomogla tudi razmeroma majhna teža, saj je tehtal le 910 kilogramov.

Številčnejši od prednika

Čeprav ga zagrizeni ljubitelji hrošča v začetku niso marali, se je zelo dobro prodajal in že leta 1979 se je pohvalil z 11.795 primerki. Leta 1980 je dosegel številko 25.982 izdelanih primerkov in s tem presegel hroščevo s 24.317 izdelanimi primerki najboljše leto 1972. Štriindvajsetega junija 1991 je končno presegel tudi prodajno številko 331.847, s tem pa tudi celotno proizvodnjo kabrioletnega hrošča. Tedaj se je počasi iztekala tudi njegova življenjska doba, saj ga je maja 1993 po 400.971 izdelanih primerkih nasledil na golfu ne druge, ampak tretje generacije zasnovani potomec.

Dame, vzhodni rojaki in Američani

Kot bi pričakovali, so ga imele rade predvsem dame, zanimivo pa je, da se je tako vklopil v dojemanje blagostanja Zahodne Nemčije, da so ga po padcu berlinskega zidu kot sanjski avtomobil množično kupovali tudi nekdanji vzhodni Nemci. Radi so ga sicer imeli tudi Američani, saj so v ZDA izvozili več kot sto tisoč primerkov.

Ne spreglejte