Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
17.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 17.49

7 let, 12 mesecev

Volkswagen passat variant 2,0 TDI 4MOTION

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Passat variant se vozi tiho in udobno ne glede na cestno podlago. Za res dober občutek med vožnjo poskrbijo odlični sedeži, posebej športna prednja dva.

Poleg touaregov so še nekateri Volkswagnovi modeli opremljeni s štirikolesnim pogonom. Na primer golf, sharan, multivan in phaeton. Od začetka leta 2006 je tudi passat na voljo v različici 4MOTION, preizkusili pa smo jo z dvolitrskim dizelskim motorjem in šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Zunanjost, notranjost

Zunanjost v ničemer ne izdaja pogona na štiri kolesa, seveda razen napisa 4MOTION na zadku. Tako se ta variant oblikovno razlikuje od varianta s prednjim pogonom le v podrobnostih (polirana strešna nosilca, 17-palčna platišča). Med vožnjo smo se odlično počutili na "highline" kombinaciji usnja in alkantare ter sploh v prestižno urejeni notranjosti. Doplačilna oprema ponuja v armaturo pogreznjeno "tipkovnico" za upravljanje z "nokiami" in "siemensi" - mobilnik in ta naprava za prostoročno telefoniranje se seveda razumeta z bluetoothom. Naslednja nadvse uporabna vrednota je električno odpiranje in zapiranje vrat prtljažnika (kdaj bo to imel serijsko vsak karavan?). In ko smo pri prtljažnikih: rob je estetsko in okusno zaščiten z legiranim jeklom, v dvojnem dnu pa je "lep kos volumna" namesto rezervnega kolesa.

Vozne lastnosti

Passat variant se vozi tiho in udobno ne glede na cestno podlago. Za res dober občutek med vožnjo poskrbijo odlični sedeži, posebej športna prednja dva. Enako velja tudi za usnjeni volan z doplačilnega spiska in športno trdo tekočo, vendar natančno prestavno ročico. Za prehitre ovinke je v pripravljenosti ESP, elektromehanska parkirna zavora pomaga pri speljevanju v klanec, morebitni prevelik navor na kolesih pa umirja ASR. Preklop pogona na vsa kolesa deluje med običajno vožnjo neopazno, sicer pa se nam je zdel štirikolesno gnani variant manj lahkoten od dvokolesnega z enakim motorjem.

Zmogljivosti, poraba

Pogon, ki je v osnovi razdeljen med obe osi v razmerju 90:10, za svoje delo zahteva tudi nekaj moči. V primerjavi z dvopogonskim variantom z enakim motorjem, se je ta dodatni upor izkazoval z določenim "obotavljanjem" pri nizkih vrtljajih. Medtem ko je 2,0 TDI s pogonom spredaj zlahka prenašal nizke vrtljaje, nam je 4MOTION nekajkrat ugasnil, celo med (res zelo počasno) vožnjo v drugi prestavi (razmislite o avtomatskem menjalniku). No, temu se voznik hitro privadi, posebej če ima izkušnje s tistimi dirkalniki, ki so še imeli "turbo luknje". V osnovi to pomeni, da je je treba pripraviti vsaj majčkeno količino plina, še preden jo zares potrebuješ. S tem znanjem smo potem v drugi prestavi lahko premagovali makadamske strmine na ozki cesti s 180-stopinjskimi zavoji. To so bile tudi edine redke prilike, ko smo lahko opazili delovanje zadnjega pogona. Poraba? Liter več kot na testu enakega dvopogonca, torej 8,8, kar je za takšno vozilo več kot solidno.

Cena, tekmeci

Na našem trgu je več skupin karavanov s pogonom na štiri kolesa. Na voljo od passata manjši karavani (na primer octavia 4x4), bolj terenski (subaruji forester, legacy in outback), najtesnejši tekmeci pa prihajajo iz bolj prestižnih znamk. Audi A4 avant, mercedes C T 4Matic, BMW 3 touring, jaguar X-type estate so verjetno konkurentje, ki jih gledajo kupci takega passata, kot je na primer tale testni. Je pač izdelek z vrhnjega dela ponudbe, avto za poslovneže, karavan za vse, ki zmorejo več. Hkrati je od vseh omenjenih prestižnih karavanov bolj prostoren, zato se zdi "dober paket".

Ne spreglejte