Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
6.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto Prva vožnja

Torek, 5. 1. 2016, 6.43

8 let

Volkswagen passat alltrack – karavan boljši od marsikaterega športnega terenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova generacija terenskega passata je, enako kot variant, izdelana za udobna potovanja. Med prvo vožnjo smo se prepričali, da se lahko loti tudi terenskih površin, ki so rezervirane za vozila SUV.

Dvojna ponudba alltrack: po golfu zdaj znova tudi passat

Ponudba vozil alltrack zdaj obsega golfa in passata. Volkswagen se je tako pridružil štirikolesno gnanim križancem med športnimi terenci in klasičnimi karavani drugih koncernskih znamk Audi, Seat in Škoda.

Druga generacija passata alltrack je v osnovi dvignjen in terensko obdelan passat variant. S 174 milimetri nad tlemi je podvozje 27 milimetrov višje. Videz vozila je robustnejši predvsem zaradi spremenjenega odbijača in okrepljenih platišč.

Najpomembnejša vsebina se skriva v štirikolesnem pogonu 4motion, krmiljenem s haldex sklopko in v možnosti izbire načina off-road.

Pripravili so nam traso po vzorno urejenih nemških cestah

Med vožnjo po okolici bavarskega glavnega mesta smo dizla in bencinarja na avtocesti brez težav zapodili čez 200 kilometrov na uro. Občutki med vožnjo so enako zanesljivi kot pri običajnem pasatu in tako velja tudi na lepo zavitih nemških podeželskih cestah.

Pa vendar so predstavniki proizvajalca na uvodni predstavitvi obljubljali najboljšo kombinacijo med udobnimi potovanji in zanesljivo vožnjo po neurejenih razgibanih površinah. Zato smo dvakrat ali trikrat zapeljali na makadamske površine med koruznimi njivami, kar nas ni prepričalo. Tam bi se namreč lahko peljali s katerimkoli vozilom.

Povsem po naključju in zunaj navigacijsko določene trase smo naleteli na poligon, ki ga uporabljajo motokrosisti, in dejansko nato nekoliko resneje preizkusili hvalo o terenskih zmogljivostih.

Off-road mode deluje

Pritisk na stikalo za terensko vožnjo prilagodi delovanje motorja, menjalnika in podvozja kakor tudi delovanje asistenčnih sistemov. Na osrednjem zaslonu se prikažejo trije okrogli merilniki, ki dajejo vozniku osnovne podatke med terensko vožnjo.

Alltrack med vzpenjanjem po strminah ne zaostaja za športnimi SUV vozili. Tudi med ustavljanjem in ponovnim speljevanjem ni težav, saj haldex suvereno izbere, s katerim kolesom se bo passat pomaknil navzgor.

Glede te prvine je alltrack boljši od marsikaterega SUV-ja, slabši pa je zaradi preveč limuzinskega vstopnega in karavanskega izstopnega kota. Sicer pa menimo, da bi terenske lastnosti passata prišle še bolj do izraza s samodejnim menjalnikom. Terensko površino sva s sopotnikom namreč odkrila med preizkušanjem različice z ročnim menjalnikom. Morda bomo imeli med testom več sreče!

Slovenske cene bodo objavljene oktobra, v Nemčiji od 38.550 evrov dalje

Passat alltrack prihaja v Slovenijo prihodnji mesec, ko bomo tudi izvedeli za cene.

Glede na prodajne številke predhodnika (passat alltrack prve generacije so začeli izdelovati leta 2012) pri uvozniku predvidevajo, da se bo prihodnje leto od 70 do 100 slovenskih kupcev odločilo za nakup tega terenskega karavana.

V Nemčiji pa je treba za takega alltracka pripraviti vsaj 38.550 evrov.

Ne spreglejte